Proszę o radę Toyota Yaris

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie przymierzam się do kupna T.Yaris 1.0 GS 2001r. 70tyś.km i po wstępnych oględzinach jet wszystko tylko mam taką wątpliwość podczas pracy silnika otworzyłem korek wlewu oleju silnikowego i zaczęło chlapać olejem nie wiem czy w tych autach jest to normalne czy też silnik wymaga remontu.
Proszę o odp.

Cytat:
2008-06-13 22:58:05, domel777 pisze:
Witam serdecznie przymierzam się do kupna T.Yaris 1.0 GS 2001r. 70tyś.km i po wstępnych oględzinach jet wszystko tylko mam taką wątpliwość podczas pracy silnika otworzyłem korek wlewu oleju silnikowego i zaczęło chlapać olejem nie wiem czy w tych autach jest to normalne czy też silnik wymaga remontu. Proszę o odp.

To normalne ze chlapie po zdjeciu korka.
Tylko w nielicznych rozwiazaniach przewaznie w silnikach diesla konstrukcja odoleiwiacza oparow ze skrzyni korbowej jest taka ze bezposrednio pod otworem korka znajduje sie blacha oslonowa walka rozrzadu ,i wtedy nie chlapie.
Domyslam sie ze chciales na podstawie ilosci wydobywajacych sie spalin sprawdzic orientacyjnie stan jego zuzycia.
W takim razie nie odkreca sie korka tylko zdejmuje rure z pokrywy zaworow...wlasnie z odoleiwiacza spalin ,nalezy tez zatkac wtedy palcem otwor do kolektora ssacego ,bo w przeciwnym wypadku silnik moze zgasnac-to tez zalezy od konstrukcji.
Tak czy owak metoda jest raczej niemiarodajna ,chyba ze mamy z czym porownac.
Pomiar cisnienia sprezania i proba olejowa jest w tym modelu bardzo prosta pare minut i masz jakies konkretne dane.
Pozatym zalecam standart czyli wizyta na serwisie podpiecie testera ,test VVTI ,pomiar grubosci lakieru stan hamulcow i amortyzatorow.Sprawdzenie historii auta jezeli krajowe.
Koszt jakies 200 zl a wiesz co kupujesz, i mozna na tym tylko zyskac

Cytat:
2008-06-14 11:11:00, Bigelektron pisze:
(...) zalecam standart czyli wizyta na serwisie podpiecie testera ,test VVTI...

Co to jest test VVTI?

Cytat:
2008-06-30 17:04:36, mt_yaris pisze:
Co to jest test VVTI?

Test aktywny ukladu zmiennych faz rozrzadu VVTI