Nawigacja (Philips Carin)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam szanownych uzytkownikow LOB

Nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie w opcji SZUKAJ wiec postanowilem zalozyc nowy temat.

Sytuacja przedstawia sie nastepujaco:

Posiadam navi philips carin.... w omedze mv6 97 rok ... kiedy kupilem auto , w czytniku byla niemiecka plyta. Mialem okazje przetestowac ja podczas krotkiej wyprawy do niemiec i spisuje sie wspaniale. Mozna powiedziec ze prowadzi pod same drzwi. Jednak doszly mnei sluchy ze gdzies po necie krazy mapa polska i nowy soft ... dlugo nie myslac sciagnalem jedno i drugie i zadowolony wlozylem plyte z nagranym obrazem *.IMG do czytnika.... jakie bylo moje zdziwienie gdy nawet nie zareagowal ... pomyslalem wiec ze moze plyta nagrana jest z zaduza predkoscia ? ok ... i tak nagrywalem sobie 5 - 10 plyt i za kazdym razem nic. Dzisiaj na GG dorwalem kolege z mojego miasta ktory takze posiada identyczna navi u siebie w aucie. Wkladamy moje plyty i co ? i chodzi az milo popatrzec !!!! , nie dosc ze wczytuje mape to doskonale widzi tez plyte z softem ...
W tym miejscu sie zatrzymalem i licze na kogos pomoc / opinie. Niemieck plyta chodzi doskonale, Polska nie chodzi i chodzic nie bedzie w moim czytniku ( u kolego chodzi az milo ). Za jakakolwiek pomoc serdecznie dziekuje i pozdrawiam

ps. czy navi mialy jakies blokady ??? o co w tym chodzi ???
ps1. sorry za dluuuugi i nudny tekst i prosze o wyrozumialosc!
BARTEK

zawsze mozemy sie zamienic na auta

inna wersja oprogramowania samej nawigacji?
takiego jakby systemu operacyjnego

w wersji softu wyskakuje mi takie cos :

SY581/7

105
130

97/20

nie pamietam jakie sa oznaczenia przed cyframi ...

ps. softu tez nie chce aktualizowac ... po wlozeniu CD z softem albo plyta wyjedzie calkiem albo zablokuje sie navi i swieci tylko podswietlenie wyswietlacza ...

Płyta z mapą powinna chodzić mimo starego softu. Soft który zapewne masz jest do zmiany języka z niemieckiego na angielski między innymi. To nie powinno mieć wpływu na wyświtlanie mapy. U mnie w navi mapa chodziła na starym sofcie bez najmniejszego problemu. Ale podejrzewam, że kolega ma inną wersję navi. W sieci znajdziesz więcej info o navi carin, a jest ich kilka rodzai.

czesc

a jak rozpoznac jaka jest wersja navi w takim razie ?? moja plyta niemiecka orginalna dziala jednak u kolegi w aucie ... juz nie wiem jak to tlumaczyc

Bartek, szukalem wczoraj cos o tym navi i doczytalem ze sa :
Philips CARiN: 420, 440, 510, 520, 522 and other CARiN compatible systems... moze to o te wersje navi chodzi

Dokładnie o te, tylko się zastanawiam jaki to ma wpływ na wyświetlanie mapy. Wg tych oznaczeń które wcześniej podałeś trzeba dopatrzeć w sieci jaką masz wersję navi i do tego dostosować soft. Też mam w domu całą masę softu, a pasował mi tylko jeden, z tym że u mnie płyta z mapą chodziła cały czas, niezaleźnie od wersji softu.

Pozostawmy narazie sprawe softu ... zajmijmy sie mapa ... z tego co wiem to mapa Polski jest w jednej wersji dla wszystkich Carin-ow od 420 do 522 i nie powinno miec zadnego znaczenia odpalenie mapy na kazdym z tych systemow. jednak nie idzie tego zrobic i koniec ...

[ wiadomość edytowana przez: bartozi dnia 2006-06-20 09:34:23 ]

Powinna i to mnie dziwi, skoro u kumpla śmiaga..... Nie tylko powinna chodzić z CARiN, ale i VDO Dayton. Praktycznie to jest Dayton'a mapa, która chodzi na CARiN'ie, na każdy,m modelu. Może masz czytnik zasyfiony u siebie....., spróbuj może na porządny nośnik nagrać tą mapkę i z mniejszą prędkością!

[ wiadomość edytowana przez: kusy dnia 2006-06-20 09:52:29 ]

[ wiadomość edytowana przez: kusy dnia 2006-06-20 09:54:19 ]

Cytat:
2006-06-20 09:51:08, kusy pisze:
Powinna i to mnie dziwi, skoro u kumpla śmiaga..... Nie tylko powinna chodzić z CARiN, ale i VDO Dayton. Praktycznie to jest Dayton'a mapa, która chodzi na CARiN'ie, na każdy,m modelu. Może masz czytnik zasyfiony u siebie....., spróbuj może na porządny nośnik nagrać tą mapkę i z mniejszą prędkością! [ wiadomość edytowana przez: kusy dnia 2006-06-20 09:52:29 ]

Panowie,
Nie zostawiajcie sprawy softu na boku bo właśnie soft jest kluczowy. Z jakiegoś bliżej mi nie znanego powodu navi z softem 0130 nie chce czytać płyt wypalonych w domu. Nalezy najpierw wgrać soft conajmniej 0200. Do Twojej konkretnie navi wejdzie soft max 0230.
Płyta z mapą Niemiec chodzi bo jest ORYGINALNA.
A teraz jak wgrać soft jak nie czyta płyty.
Trzeba wypalić płytkę porządnie, max 4x. Jeśli jest dobrze wypalona to zwykły komp jej nie przeczyta tylko wywali że "płyta nie zgodna z systemem" czy coś podobnego.
Potem przekręcasz kluczyk na zapłon wkładasz płytkę i włączasz navi. Soft załaduje się sam. Nie wolno wyłączać stacyjki dopuki soft nie skończy się wgrywać.

Pozdro
MCZ

bartozi prześlij mi na priv swojego maila to prześlę ci soft, który jest raczej niedostępny w sieci, a już dwa auta z niego załatwiłem. Prześlę ci go przed wieczorem, bo teraz w robocie siedzę. Może pomoże.

Z softem sytuacja wyglada nastepujaco :

- przekrecam kluczyk w stacyjce ... wkladam CD z softem ... i ekran zaczyna sie podswietlac ale dziala tylko podswietlenie ... nic nie widac i nic sie nie dzieje ... czasami zdarza sie tez ze wywali plyte ...

wiec wyglada na to ze czytnik reaguje na cd z softem tylko nie moze go ogarnac ...

plyt nagralem juz chyba ze 20 ... soft mam ten do ktorego byl podany link EDK na LOB-ie ... nagrywalem na nosniki na ktorych u innych ludzi smiga ladnie ... zawsze predkosc 4x ... nagrywalem na 2 nagrywarkach ... LITEON-a CDRW i LG DVDRW ...

podobno plyty EMTEC Srebrne sa w 100% chodliwe

kusy poszlo na priv

dzieki !!!!

bartozi - a ten soft co ściągnąleś z linka EDK z LOB to na pewno jest do wersji 2.30 softu - bo objawy które opisałeś
Cytat:
i ekran zaczyna sie podswietlac ale dziala tylko podswietlenie ... nic nie widac i nic sie nie dzieje ...

miałem jak chciałem wgrać soft wyższy niż 2.30. Z tego co pamietam w wątkach o navi były linki i do softów wyższych których ty do swojej navi po prostu nie wgrasz.

Link do wersji 2.3

ed2k://|file|Navi%20Firmware%20Carin%202.3.rar|9244842|92A6E488914E438B2C3226A863AF402D|/

wszystko zaczyna sie jakos logicznie ukladac ... jest jeszcze jakas nadzieja

OK!
Teraz wypowie sie drugi fachman, zaraz po MCZ, odnosnie nawigacji w naszych bestiach w wersji B.

Jak juz to bylo pisane w tym poscie:
nawigacja Philips CARiN w omedze b ale jaki typ???
Sprawa wyglada nastepujaco:
wyglada na to, ze sa dwie wersje Philips CARiN 530:
2.3 do 12/1998 with HW-ID* 0105
i ta 2.9 do 05/2000 with HW-ID* > 0105

Sprawdzasz jaki masz numer HW-Number.
Jezeli mniejszy od 0105 to nie wladujesz nic wiecej od 2.3.
Jezeli masz numer wiekszy lub rowny 0105, nr. 010B to mozesz wladowac wersje 2.9.
Wersje oprogramowania CARiN

Najpierw sprawdz jeszcze raz dokladnie co ci navi wyswietla.
Np. takie cos:
IDENT-NR: 581/75
HW-ID: 010B
SW-ID: 0200
PR-DATUM: 98/20

Czyli, Bartozi, zassaj ten soft w wersji 2.3, wgraj go i pozniej zobaczysz czy da sie wcisnac ten nowszy 2.9, ktory notabene ci wyslalem.
Ale najpierw sprawdz co ci sie tam wyswietla.

Tak wiec oto nasz Tomasz KOLIBERk rozwial wszystkie watpliwosci !!! :]

moj soft to

IDENT-NR: SY581/7
HW-ID: 105
SW-ID: 130
PR-DATUM: 97/20

wiec 1.3 oprogramowanie ... moge zaladowac max 2.3 a mialem tylko 2.9 ktore nie wspolpracuje z moim systemem. Wiec dzisiaj zapodaje 2.3 soft i ciesze sie z dzialania navi

dziekuje wszystkim za pomoc !!!

3majcie sie !!!
pozdro!

ps. mozna zamknac temat dla pokolen

na Koliberk'a mozna zawsze liczyc !!!