Dziwne odgłosy z tylnego prawego koła

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam ten problem już od około roku. Żaden mechanik ani wulkanizator nie potrafi postawić diagnozy. Objawy są banalne. Mianowicie podczas jazdy występuje odgłos jakby krzywej felgi lub opony ale i opona i felga są proste. Auto przeszło dość wnikliwe badanie techniczne więc zawieszenie też musi być w porządku. Pomóżcie bo zaczyna mnie to wkurzać.

Drogą eliminacji - a hamulec sprawdzony?
edit: Łożysko? (ale to banał, poza tym łożysko wyje a nie tłucze - przeważnie)

[ wiadomość edytowana przez: kcprski dnia 2008-03-08 04:09:41 ]

Hamulce robione z miesiąc temu. Wymieniałem cały układ hamulcowy z tyłu (bębny, szczęki, cylinderki, przewody). Też myślałem że jest to może łożysko ale mechanik stwierdził że to nie ten dźwięk.

Opisz ten odgłos dokladnie.

Czy narasta z prędkością, czy przy jakiejś prędkości ma maksimum i potem opada, czy są wibracje, itp, itd.

Łożyska zmieniałeś kiedyś?

Przekładałeś już koła? (lewe-prawe np.)

Odgłos jest identyczny jak przy krzywej feldze lub wadliwej oponie. Zmieniałem opony z tyłu na przód i na 2 może 3 tyg ustało ale później znowu zaczął sie ten odgłos. Tak jakby opona się odkształcała Łożysk nie wymieniałem. Nie ma żadnych drgań. Auto jedzie prosto (nie ściąga na żadną stronę) Jest jeszcze jeden objaw tylko nie wiem czy to podpiąć po to koło. Na każdym biegu od 2 do 5 (np. na 3 biegu przy 60 km/h, na 5 przy 80 km/h) słychać jakiś dziwny szum, a potem znika.

Hm.
Dziwne.

I na letnich i na zimowych to samo?
Masakra, nie mam pomysłu

W sumie, jak już robiłeś hamulce, trzeba było dać nowe łożyska za jedną robotą. Nie są takie drogie, a miałbyś więcej informacji.

Witam miałem podobne objawy,wybity amor.Warto sprawdzić.

witam skoro po jakimś czasie od przekładki wróciło ?
to może coś nie tak z kątem pochylenia koła ??
tzn może uderzone o krawężnik bokiem przy "zaręcznieniu hamulca" i obrocie ??
u mnie jest to samo
bum bum bum bum słychać - mocniej na zimówkach niż na letnich ..
ale mam 1 st. pochylenia koła tzn górą do wewnątrz ( po dzwonie)- i tak se myślę ze może to jakoś odkształca oponę , lub nierównomiernie stoi ona na jezdni lub nawet nie przylega podczas jazdy ??

Powiem szczerze, że zimówek nie kupiłem przed tą zimą i chyba dobrze na tym wyszedłem więc nie wiem czy jest różnica na "zimówkach". Co do kąta nachylenia to nie miałem takiej sytuacji żeby walnąć w krawężnik lub jakąś inna nierówność przy zaciągniętym ręcznym. Jest coś co mogłoby sugerować, że auto było puknięte idealnie w to koło za poprzedniego właściciela. Na prawym tylnym nadkolu pojawiają się bąbelki. Tak jakby był tam dospawany kawałek blachy i na spawie zaczyna pojawiać się rdza.

tak poza tematem....... wymieniałeś bębny i nie zmieniłeś łożysk??

Sam tego nie robiłem tylko mechanik. Nic mi nie mówił o wymianie łożysk. Może wydawało mu się to tak oczywiste że mnie nie poinformował albo po prostu nie wymienił. Jak mogę sprawdzić czy mam poprawny kąt nachylenia koła.

Cytat:
2008-03-09 16:41:46 herbata4 pisze,
Jak mogę sprawdzić czy mam poprawny kąt nachylenia koła.

Jedź na pierwszą lepszą stacje diagnostyczną gdzie ustawiają komputerowo zbierzność

dzięki. Jutro podjadę i napiszę czy wasza diagnoza się sprawdziła.