[Getz] Stuki z tylnego zawieszenia (osłony amortyzatorów).

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś orientuje się, co może być przyczyną odgłosów stukania podczas jazdy na nierównościach (dochodzi ono ze strefy tylnego zawieszenia lun nadkoli) w Hyunday getz. Mam nowy samochód. Nie są to amortyzatory, bo były wymienione, nie jest również tablica rejestracyjna ani zapięcia pasów. Czy ktoś ma podobny problem - proszę o rady, bo ASO nie może sobie z tym poradzić. Nadmieniam, że w salonie jeździłem jeszcze dwoma nowymi samochodami i jest to samo. Czy to jakaś wada?

[ wiadomość edytowana przez: Jarek_2 dnia 2008-03-27 23:53:32 ]
[ powód edycji: tytuł ]

Nie wiem czy to wada, ale u mnie od początku tylne zawieszenie pracuje z charakterystycznym dźwiękiem.
Uznałem, że taka uroda tego zawieszenia, nie wiem czy słusznie, ale nie jest to uciążliwe, tak jak stuki przedniego z wyrobionymi gumami stabilizatora, więc mi nie przeszkadza.
Luzów żadnych nie ma.
Ktoś już kiedyś na forum poruszał tę kwestię i chyba jeździł do ASO kilka razy, ale nie wiem jaki był finał, poszukaj na forum, może coś znajdziesz...

Witam!

Sprawa stuków chyba jednak dziwna. Mam przejechane 15 tys. km i nic nie stuka (jak dotąd). Może warto rzucić okiem do bagażnika, czy aby tam koło zapasowe nie jest luźne, albo nie co innego nie robi hałasu.
Pozdrawiam
G26

U mnie tez tylny zawias stuka...
Dla mnie nie jet to takie uciążliwe, proponuje ustawić radio troszkę głośniej i przestanie stukać
Na wiosnę będę robił przedni zawias (gumy stabilizatora) to zerknę na ten tył jak coś stwierdzę to napisze.

U mnie dosyć głośno stukała taka plastikowa klapka od wewnętrznej strony klapy bagażnika, ta przez którą chyba jest dostęp do żarówek, kabli na klapie. Podkleiłem ją od wewnątrz czarną taśmą izolacyjną i problem ustał.
Pozdrawiam

Z tym stukaniem, to opróżniłem wszystko z bagażnika i efekt jest ciągle taki sam. Nie pomogła również wymiana amortyzatorów na nowe. Odgłosy dochodzą jakby ze strefy kół (z tyłu). Nie jest to również półka ani klapa bagażnika. Może ma ktoś jakiś pomysł jak to zlokalizować. Może to jest coś w samych kołach lub w bębnach hamulcowych. Nadmieniam, że te odgłosy są dosyć uciążliwe jak się jedzie po nierównościach (np. po kostce). Czy to możliwe, żeby tak działo się w nowym samochodzie?
Ludzie na forum też pisali o takich problemach ale czytajac to nikt dokładnie nie wskazał przyczyny.

jak dobrze pamiętam to tylne amorki maja plastikową osłonkę... Zobacz czy to nie ona... :|

Sprawdź mocowanie belki do podwozia (może są luzy)

no i może to być plastik na tylnej klapie (całość) w szczególności gdy była już ściągana.

Polecam zagladnac do mocowanie tablicy rejestracyjnej. Przygladnij sie czy tablica nie lata wewnatrz ramki, ktora z uporem maniaka montuja w serwisach. U mnie stukalo. Wywalilem ramke do kubla i temat sie zkonczyl.

Sprawdź najprostszą rzecz - pasy pasażerów z tyłu mają specjalne mocowania. Jak pasażer przy wysiadaniu nie zamocuje pasów - masz notoryczne stuki "z okolic nadkoli" - stukają klamry pasów..
Niestety taka już uroda Getza.

Wczoraj byłem w ASO z nowym Getz'em (ze stycznia) właśnie z problemem stuków w okolicach tylnych kół. Sprytny mechanik od razu wiedział co jest tego przyczyną: plastikowe osłony na na tylnych amortyzatorach. Podobno można je wymienić we własnym zakresie na gumowe, ale ulegają one szybkiej degradacji, a plastikowe są długowieczne.