Sprężyny na tył - ile pójdzie w dół ? (126p)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam chciałbym się dowiedzieć ile w dół pójdzie tył Malca jeśli włoże spręzynki o 1 zwój krótsze a ile jeśli będzie o pół zwoju mniej??

Z góry dzięki za odpowiedzxi

nie znalazłem tematu w którym byłoby to dokładnie określone

motonews.pl/forum/?op=fvt&t=53608&c=0&f=25
Poszukaj o tutaj a znajdziesz Ludzie sie tak wysilali wiec docen ich prace

Na tym zdjęciu są spręzyny zrobione na 18cm to jest chyba jeden zwój ale nie jestem pewien.

mateuszc dzięki za foto

Mam jeszcze jedno pytanko w tym samym temacie

Ile obciąć tylnie sprężyny aby malar stał mniej więcej jak przód ze sklepanym resorem na 13cm ??? ewentualnie tył mógłby stać troche wyżej

Cytat:

Ile obciąć tylnie sprężyny aby malar stał mniej więcej jak przód ze sklepanym resorem na 13cm ??? ewentualnie tył mógłby stać troche wyżej

to zależy bo nie w każdym kaszlu siada tak samo. Przynajmniej u mnie tak bylo

i jeszcze zalezy jakie masz amortyzatory, bo np. 3/4 zwoja na bilsteinie wyglada jak seryjna sprezyna + seryjny amortyzator.

Cytat:

ja bym uciął 1 zwój, nawet jesli bedzie troche nizej to nic, bo resor sie niebawem usmiechnie

U mnie po obcieciu jednego zwoja bylo tak:

Auto stalo jak na szczudlach wiec uwalilem jeszcze 1,5zwoja i gleba jest radykalna,kola stoja w duuuzym negatywie

Panowie - potrzebuję SZYBKIEJ podpowiedzi - na ile kazać zrobić kowalowi sprężyny tyle po taką konfigurację: seryjne sprężyny z żółtym paskiem, bilstein, swap 1,2mpi. Chciałbym mieć koła w minimalnym tylko negatywie (lub nawet bez obciążenia w pionie).

ja mam zbite o 3 zwoje jak sie nie myle i jest ok zobacz w moim temacie

rozumiem ze sprezyny od zuka ciete 3 zwoje??

nie cięte tylko zbijane na ciepło !

Ja na 650 scietej o 1,5 zwoja mialem konkretny negatyw... takze mysle ze o 1 zwoj bedzie optymalnie

Dałem do zrobienia na 195mm (na 180mm było za nisko) - zobaczymy co wyjdzie.

No w końcu ktoś podał wysokość bo te określanie w zwojach to każdemu inaczej wychodzi( zależy jak kowal zagioł końcówkę).

Ja mam 17 cm i jeździ mi się na tej wysokości dobrze ale siedzi dość nisko + amory Wierzbicki i po gumie w spręzynę + haltpasy.

wklejam fotki zbitych spręzyn nie ciętych,żeby nie było bo widze,że były problemy z czytaniem tekstu