Problem z czujnikiem wału korbowego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
ten temat już był ale napisze jeszcze raz komp wyrzucił mi błąd 19 czujnik wału w mojej 2.0 16v dałem na warsztat mechanik stwierdził że to nie czujnik wału bo auto by nie chodziło po ressecie znowu to samo kontrolka i max 4500 obotów na kompa i stwierdził że to czujnik wałka rozrządu czy jest taka mozliwość jak ktoś miał coś takiego to prosze o jakieś rady bo niewiem co z tym robić

[ wiadomość edytowana przez: wojcio11112 dnia 2008-04-19 16:08:51 ]

Duża szansa, że przyczyną takich objawów jest czujnik wału (tak miałem). Lepiej szybko wymienić, póki auto jest samobieżne, bo jak już nie odpali, to dojdzie koszt holunku lub lawety, jeżeli auto z automatem. Nie piszesz jaki silnik, niedobrze, bo zabierasz potencjalnym doradcom więcej czasu. Na wszelki wypadek dopiszę: jeżeli masz V6 to uważaj, żeby po wymianie przewód nie stykał się z wydechem (trzeba go upchnąć pod przewody olejowe, te 2 cienkie metalowe).

Temat wałkowany "pincet" razy, ograniczenie prędkości obrotowej wskazuje na defekt w obwodzie czujnika wałka rozrządu. Oscyloskopem trza pobadać sygnał z czujnika, sprawdzić komunikację czujnik-sterownik i życie stanie się prostsze. Podstawa to trafna diagnoza.

czyli padnięty będzie czujnik wałka rozrządu

Usterka w obwodzie czujnika, to nie koniecznie uwalony czujnik.

to co jeszcze sprawdzić jakaś rada