Co to było za auto ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Spotkałem dzisiaj na parkingu w Legnicy, zaparkowanego nieopodal mojego scenika, taki pojazd jak na poniższych zdjęciach.
Robił niesamowite wrażenie, wielki, zajmował dwa miejsca parkingowe, wygląda na dość stary i jakby tuningowany, jedyny napis jaki miał to Ford.
Ktoś może wie co to było ?
ford1
ford2

Większych zdjęć nie dało rady wrzucić?

Cytat:
2008-05-08 23:12:13, pyrekcb pisze:
Większych zdjęć nie dało rady wrzucić?

A co Ci to przeszkadza? jest przecie wzorowo wręcz

Są eleganckie linki..jak klikasz otwiera Ci się mniejsza fotka ..z opcją powiększenia na +

a co to za wóz?....na pewno coś z typowych amerykańców (oczywiście juz spaprany przez jakiegoś debila od "tjuningu po golfiarsku" )
Ale trza by spytać pasjonatów aut hamerykanckich...bo ja siem nie znam

Cytat:
2008-05-08 23:43:14, bogdan1 pisze:
A co Ci to przeszkadza? jest przecie wzorowo wręcz Są eleganckie linki..jak klikasz otwiera Ci się mniejsza fotka ..z opcją powiększenia na +

Pod warunkiem wszakże, że się "otworzy"...
Na iplusie to trwa wieczność, więc odpuściłem.

Cytat:
2008-05-08 22:55:26, pjacek26 pisze:
Spotkałem dzisiaj na parkingu w Legnicy, zaparkowanego nieopodal mojego scenika, taki pojazd jak na poniższych zdjęciach. Robił niesamowite wrażenie, wielki, zajmował dwa miejsca parkingowe, wygląda na dość stary i jakby tuningowany, jedyny napis jaki miał to Ford. Ktoś może wie co to było ? ford1 ford2

to tak dla ułatwienia

wicie co?...szkoda że nie ma zdjęcia "od frontu"...boooo, po spokojnym przyńrzeniusie,
wydawa mi siem, że może nie jest jednak "zajetuningowany"

...jeno sposób (za)malowania robi takie wrażenie...(bo np. zderzaky były zapewne w oryginale chromowe )...

fajny wózek ...

Cytat:
2008-05-09 09:49:57, bogdan1 pisze:
bo np. zderzaky były zapewne w oryginale chromowe

A boki drzwi w drewnie

jak dla mnie to on tez nie wygląda na żaden wiejski tjuning,

Cytat:
2008-05-08 22:55:26, pjacek26 pisze:
Ktoś może wie co to było ?

Wygląda na Country Squire rocznik '72

Cytat:
2008-05-09 10:33:02, pyrekcb pisze:

Tylny błotnik i tylne drzwi mają inne przetłoczenia.

Cytat:
2008-05-09 10:44:11, piotr_ek pisze:
Tylny błotnik i tylne drzwi mają inne przetłoczenia.

Chyba tylko cień tak pada w tym zielonym...

Cytat:

U nas w '72 roku ...w syrence zmieniono min:
- silnik z 2 na 3 cyl,
- kierunek otwierania drzwi na "właściwy",
- biegi powędrowały z kierownicy na podłogę...

aha ...zmniejszono zbiornik paliwa z 45 l na 37...żeby kierowcy za dużo sobie nie wyopbrażali

Pięknie........

Cytat:
2008-05-09 13:24:05, nawigator5 pisze:
aha ...zmniejszono zbiornik paliwa z 45 l na 37...żeby kierowcy za dużo sobie nie wyopbrażali Pięknie........

Przesadzasz, w czasach kartek na paliwo i tak się nie tankowało do pełna...

Cytat:
2008-05-09 13:24:05, nawigator5 pisze:
U nas w '72 roku ...w syrence [ciach] biegi powędrowały z kierownicy na podłogę... Pięknie........

i w dodatku nieprawda

Cytat:
2008-05-09 14:02:08, pyrekcb pisze:
Przesadzasz, w czasach kartek na paliwo i tak się nie tankowało do pełna...

Kartki na Pb pojawiły się 10 lat później.

Bez względu na to kto co tutaj napisał ...ideą mojego postu było "pokazanie" jaka kiedyś przepaść dzieliła "nasz kraj/blok wiecznej szczęśliwości" od "zgniłego kapitalizmu"

Cytat:
2008-05-09 14:57:06, nawigator5 pisze:
Bez względu na to kto co tutaj napisał ...ideą mojego postu było "pokazanie" jaka kiedyś przepaść dzieliła "nasz kraj/blok wiecznej szczęśliwości" od "zgniłego kapitalizmu"

Chciałbym nadmienić, że w naszym "kraju wiecznej szczęśliwości" produkowany od 1978 roku był Polonez, którego ówczesne wyposażenie (bo potem był kryzys) podstawowej wersji godne było najdroższych światowych marek, że wymienię tylko:
- kilkanaście lampek oświetlających wnętrze
- zegarek
- obrotomierz
- regulowana w pionie kierownica
- fotele klasy lux
- zagłówki
- halogeny
- welur i dywaniki godne najlepszych domów
- ogrzewanie tylnej szyby
- dziesiątki lampek kontrolnych

Cytat:
2008-05-09 14:57:06, nawigator5 pisze:

Porównanie amerykańskiego samochodu sprzed kryzysu paliwowego z najtańszym produkowanym wówczas autem w PRL jest w tym przypadku trochę tendencyjne - w tym czasie np. w RFN były też produkowane VW Garbusy, a we Francji Citroeny 2cv, oba od ponad 20 lat.
W PRL był w tym czasie oprócz Syrenki produkowany PF 125p - zupełnie niezły jeszcze wówczas samochód, jak na standardy europejskie.

[ wiadomość edytowana przez: SlawekH dnia 2008-05-09 15:17:27 ]

Cytat:
2008-05-09 15:13:38, SlawekH pisze:
W PRL był w tym czasie oprócz Syrenki produkowany PF 125p - zupełnie niezły jeszcze wówczas samochód, jak na standardy europejskie.

No i nadchodziła produkcja kaszlaka którego multum jeździło w takim zgniłym kapitalistycznym kraju jak Włochy i to jeszcze 10 lat temu.

Cytat:

Tak, to chyba jest rzeczywiście to auto, zastanawiam się czy nie wyglądało by jeszcze lepiej w oryginale, jeszcze dwie fotki na potwierdzenie że to będzie to auto, specjalnie dla Pyrka zmniejszone