Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
n0ras skośnookie z krzyżyk ... Kraków | 2008-04-29 13:58:41 KeyJey - dobra rada - nie wymądrzać się jak się nie zna sprawy.
malin2 - poproszę więcej szczegółów, będę mógł się ustosunkować. Czy pismo jest z "kancelarii prawnej" czy z kancelarii prawnej ?? Bo jeśli podpisał je adwokat/radca prawny to prawdopodobieństwo, że sprawa pójdzie do sądu większa, choć o 550 zł to nie wiem czy pójdzie. W sierpniu 2008 im się to przedawni, więc ruszyli sprawę. Trzeba by zobaczyć akta szkodowe, bo rozumiem, że nie wiesz, co w Twoim imieniu warsztat ustalił z Wartą. Ponieważ zakład działał na podstawie Twojego pełnomocnictwa, te ustalenia są dla Ciebie wiążące. Jeśli Warta wydała jakąś decyzję o wypłacie im kasy - całości, to powinieneś mieć spokój. |
MarEsp20 Audi A4 1,8T 150KM p ... Chorzów | 2008-05-03 06:52:04
A nie podpisywałeś pod drobnym druczkiem, że zapoznałeś się z ogólnymi warunkami umów i regulaminem Warty - na 100% podpisywałeś więc nie tędy droga. Moja rada - graj na zwłokę - nie odbieraj listów poleconych i Aviso w skrzynce (odbieraj tylko pisma i wezwania z sądu) do sierpnia wytrzymasz. O 550 zł nie będą cię pozywać jak pokumają że z uwagi na zarzut przedawnienia przegrają i koszty sądowe im nie zwrócą. PAMIĘTAJ ODBIERAJ WEZWANIA Z SĄDU (NIE ODBIERAJ OD WARTY I INNYCH KANCELARII) W SĄDZIE W PIERWSZYM ZDANIU PRZESŁUCHANIA PODNIEŚ ZARZUT PRZEDAWNIENIA JEŻELI BĘDZIE JUŻ PO SIERPNIU 2008. W Polsce przedawnienie w procesie cywilnym jest tylko na zarzut - sąd nie uwzględnia przedawnienia z urzędu - nie stawiennictwo w sądzie może cię kosztować przegraną (nakaz zapłaty) jak dostaniesz pocztą z Sądu nakaz zapłaty - to od razu pisz w tym samym dniu sprzeciw od nakazu i staw się na rozprawie i podnieś zarzut przedawnienia. Gdy nie będzie jeszcze przedawnienia to graj na zwłokę - zgłaszaj wnioski dowodowe - przesłuchanie świadków (właściciela warsztatu, jego kochanki i to że rucha twoją córkę i jak go złapałeś to się mści - coś tam wymyślisz, na co powołasz nowych świadków, wnosisz o powołanie biegłych i biegłych od biegłych) Grunt to dotrwać do września 2008 i wtedy zgłaszasz zarzut przedawnienia.. A ha i jeszcze wyślij do Warty listem poleconym że nie będziesz u nich kontynuował ubezpieczenia po wygaśnięciu polisy, znajdź sobie innego ubezpieczyciela, bo Warta przy kolejnej umowie potrąci sobie 550 zł i zarząda dopłaty do ubezpieczenia, a wtedy zmieni sie twoja rola z biernej (pozwany - nie nie musisz udowadniać) na czynną (powód - na powodzie spoczywa ciężar dowodów że nienależnie potrącili) [ wiadomość edytowana przez: MarEsp20 dnia 2008-05-03 07:02:00 ] |
n0ras skośnookie z krzyżyk ... Kraków | 2008-05-03 20:54:11
Przykro mi bardzo, ale DATA WNIESIENIA pozwu jest istotna dla przerwania biegu przedawnienia. Czyli nawet jeśli nadadzą go na poczcie dzień przed upływem terminu przedawnienia, to bieg przedawnienia został przerwany i nieodbieranie przesyłek, czy przedłużanie postępowania nic nie da ..... A do przerwania biegu przedawnienia wystarczy (zgodnie z orzeczeniem Sądu Najwyższego) złożenie do Sądu "zawezwania do próby ugodowej", co kosztuje 15 lub 30 zł. |
MarEsp20 Audi A4 1,8T 150KM p ... Chorzów | 2008-05-03 22:39:58
Zawsze mówiłem że znam się tylko na prawie karnym |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-05-03 23:05:45
A i to nie bardzo... albo na cieniasów samych trafiałeś. |
malin2 Espace 2.0T Lancia ... Poznań - Koszalin | 2008-05-06 23:30:29 znalazłem dokumenty od warty. Fv jest z 01-09-2005. Pismo że pomylili się wysłano 25-10-2005. A brzmi ono: " W związku ze zgłoszeniem roszczeń z tytułu ubezpieczenia AC na rzecz Państwa wypłacona kwota 1247 zł. Zgonie z zawartym przez państwo wariantem powinna być zastosowana 5% franszyza (5% od sumy ubezpieczenia tj. 550 zł). Przy wypłacaniu odszkodowania powyższa franszyza nie została potrącona. Zatem prosimy o wpłacenie kwoty 550 zł na konto....... Przepraszamy Państwa za zaistniałą pomyłkę" A Fv jest na po odtrąceniu 550 zł na sumę 2660.65 a oni piszą 1247 gdzie tu prawda i błąd ? |
n0ras skośnookie z krzyżyk ... Kraków | 2008-05-07 07:59:25
Trudno mi tak bez dokumentów, ale chyba bym poszedł w kierunku bezpodstawnego wzbogacenia. Czyli wziąłeś kasę, przejadłeś, przepiłeś itd .... |
malin2 Espace 2.0T Lancia ... Poznań - Koszalin | 2008-05-07 16:20:38 Śmieszne jest też, iż Warta pisze o innej szkodzie niż warsztat. Wycena szkody na podstawie której warsztat się zgodził to kwota 1400 a fv na 2660. Czy to nie jest tak, że warsztat powinien pilnować swoich interesów i sprawdzać ile Warta (czy inna firma ubezpieczeniowa) ma im zamiar za szkodę zapłacić (gdy jest forma naprawy bezgotówkowej) i do tego mieli moje pełnomocnictwo na załatwianie formalności ? |