Fachowiec od klimatyzacji samochodowej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś zna w Lublinie jakiegoś fachowca od klimatyzacji z prawdziwego zdarzenia który sprawdzi szczelność i napełni klimę. nie okradając przy okazji.

W lublinie niestety nie, gdybyś zawitał do wawy, to bez kłopotu.
Natomiast podpowiedzieć mogę, co świadczy o w miarę przyzwoitym podejściu do pracy.
- sprzęt, powinien to być zestaw do obsługi, który ściągnie z klimy czynnik roboczy, następnie przy tobie powinien on być zwalony do zbiorniczka, wtedy stwierdzić można jaki stopień zabrudzenia występował w układzie
- krok kolejny wytworzenie jak to panowie mówią "próżni", czyli podciśnienia w układzie o wartości 1 atm. Powinna się ona utrzymać przez conajmniej 5-10 min bez spadku wskazań na manometrze.
- pan powinien odmierzyć dawkę specjalnego oleju o kolorze fosforyzująco zielono żółtym i zaaplikować go twojej klimie przez króciec układu
- następnie po sprawdzeniu ile gramów gazu ( to jest na tabliczce znamionowej widocznej po podniesieniu pokrywy silnika) powinno wejść do układu zaprogramować urządzenie i napełnić układ
- wtedy uruchamiasz silnik, włączasz klimę na max a pan sprawdza ciśnienie jakie wytwarza sprężarka na zasilaniu i powrocie, a ty z radością stwierdzasz że z wlotów w kabinie wieje arktycznym chłodem
- na koniec pan wkłada do kanałów nawiewnych sondę i wpuszcza do zewnętrznej części klimki preparat grzybobójczy
Oczywiście nie należy wierzyć, że więcej gazu niż to jest przewidziane dobrze robi, szkodzi zarówno nadmiar, jak i niedobór

Tak powinna wyglądać okresowa obsługa klimy.
Oczywiście dobry spec oświeci cię też, czy nie czas na wymianę urządzenia o nazwie filtr osuszacz. Jeżeli jest zdechły, to szybko nowy gaz zamieni się znów w coś nadające się do wymiany, a twoja klima nie będzie sobie radzić z szybkim likwidowaniem pary na szybach.
To tak z grubsza o wszystkim po trosze
pozdr, Janusz

Kurcze Janusz chyba skusiłeś mnie do odwiedzenia stolicy (wiem obiecywałem że nigdy ale...może odwiedzę Maryjana bo wisi mi cztery dychy) Powiedz mi tylko gdzie można trafić na taki poziom usług i czy trzeba sie wcześniej umawiać?

Dla czterech dych to pobożny pielgrzym nie cofnie się przed żadnym umartwieniem i nawet z Australii pruć będzie do wawy hehe, a jeżeli już podejmiesz takową wielkopomną decyzję to uprzedź mnie, postaram ci się obstalować wizytę

Cytat:
2008-05-04 20:09:32, YANNOSICK pisze:
Kurcze Janusz chyba skusiłeś mnie do odwiedzenia stolicy (wiem obiecywałem że nigdy ale...może odwiedzę Maryjana bo wisi mi cztery dychy) Powiedz mi tylko gdzie można trafić na taki poziom usług i czy trzeba sie wcześniej umawiać?

ze tak sie wtrace jakie znowu sctery dychy nieprzypominam sobie

Cytat:
2008-05-06 14:07:10, maryjan pisze:
ze tak sie wtrace jakie znowu sctery dychy nieprzypominam sobie

Spytaj Jusię...

Dzięki Janusz za konkretną odpowiedź.
Pozdrawiam