Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2008-05-22 21:58:03 MUSISZ ustawić sprawdzić/geometrię |
kml HF MEMBER Accent 3D wAw | 2008-05-22 22:43:37 Zależy czy lubisz jak samochód jeździ prosto oraz czy masz odłożone na nowe opony. |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2008-05-23 10:11:38 no jak to zbieżność się nie zmieni - oczywiście że się zmieni ![]() BTW regulacji kątów nie ma |
zuzia2004 HF MEMBER Lantra kombi Łuków | 2008-05-23 19:19:06
No i właśnie Ty znasz sie dobrze na rzeźbieniu, a ja trochę na samochodach i nigdy mi opony nie piszczały. Metoda którą opisałem powszechnie była stosowana przed komputerami. |
kml HF MEMBER Accent 3D wAw | 2008-05-23 19:27:25
I jest lepsza niż komputer? Bez względu na to co napiszesz to dla mnie to jest rzeźba w przeciwieństwie do metody którą ja stosuje. Komp daje bez porównania większą dokłądność niż przetaczania po płaskim. Jezeli w ogóle to można ją uznać za sposób to awaryjny żeby cokolwiek ustawić. To że kiedyś tak się robiło nie jest dla mnie wyznacznikiem tego, że nadal spełnia to standardy które wyznacza obecny poziom serwisu. Jeżeli potrafisz ustawić tą metodą tak, że jest ok to jestem pełen podziwu ale ja nie wierze w takie akcje. |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2008-05-23 20:41:01 Panowie przywołuję Was do porządku.
Jest zgoda że ustawić trzeba ![]() do zuzia2004: z twoich postów wnioskuję że jesteśmy w podobnym wieku i wychowani na starej szkole mechaników, Ty i ja zrobimy to według tej porady ale ci młodzi to wiesz ...... ![]() do kml: bez pieniactwa proszę, ja wiem że młodzi ludzie są przyzwyczajeni do kompów ale naprawdę nie wszystko da się nimi załatwić, są takie usterki w autach do których nawet microsoft kompa nie wymyśli w tym konkretnym przypadku lepiej skorzystać z diagnostyki komputerowej, ceny spadają takich usług więc szkoda się bawić w domu, tym bardziej że nie każdy umie i ma narzędzia oraz równy plac |
kml HF MEMBER Accent 3D wAw | 2008-05-24 08:26:02
Nie mówię o jakiejś usterce tylko o konkretnej kwestii. Ponadto proszę mi tutaj nie wyjeżdzać o rzekomym pieniąctwie z mojej strony bo pomimo tego, że się nie zgadzam z czymś to nie stosowałem miażdzącej krytyki tylko wyraziłem swoją wątpliwośc. |
![]() grzesik1 HF MEMBER Mercedes-Benz Nowogród Bobrzański | 2008-05-24 12:40:30 a ja stane po środku dyskusji... jestem mlody fakt
problemy ze zbierznością miałem. Jadło opony przednie od wewnętrznej strony... ok mysle. Jedziemy na zbierzność, (pojechalem do kolesia ktory ma stacje diagnostyczną i swój warsztat- oczywiście komputery i inne pierdoły) Po "regulacji zawieszenia" zarło gorzej opony niż przed a skasowali 50zł. (luzów żadnych nie było) Wróciłem do domu i razem z ojcem ustawiliśmy po swojemu na podwórku. Od tamtego czasu zrobiłem ok 10 000km i nie widać nie symetrycznego ubytku w oponach ![]() Dlatego komputery komputerami, ale trzeba potrafić interpretować odczyty z nich a nie tylko chwalić się, że sie je posiada ![]() Wracając do tematu: Lepiej jedź na diagnostyke, ale nie tam gdzie mają komputery, tylko tam gdzie ustawiają geometrie! ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: grzesik1 dnia 2008-05-24 12:41:25 ] |
![]() mihu24 HF MEMBER Lantra Pszczyna/Oświęcim | 2008-05-24 18:56:21 Właśnie jestem po wymianie wahaczy kompletnych ![]() Jeszcze czekam na chwilę aby zmienić amorki i łożyska amortyzatora- wszystko czeka w garażu- CZAS ![]() Nie chciałem płacić dwa razy i po wymianie tych "pierwszych" ustawiłem zbieżność na "oko" .Przejechałem się i znowu trochę podkręciłem - prawie OK. Ale to nie zmienia faktu,że po wymianie wszystkiego pojadę na stację diagnostyczną na ustawienie zbieżności. Nie chodzi mi o "żarcie" opon ale o BEZPIECZEŃSTWO ![]() |
kml HF MEMBER Accent 3D wAw | 2008-05-24 21:33:49
Ja to bym ujął inaczej, jedź tam gdzie mają DOBRY komputer i umieją go użyć. Jak stałem się posiadaczem hultaja to od razu wiedzialem, że geo jest źle i było źle. Pojechałem do carmana i tam niby ustawili ale był jeden problem, kierownica nadal o pół ząbka krzywo. Doprowadzało mnie to do szału ale że jeździł prosto to starałem się sprawę olać. Dopiero przy kupnie nowych opon odgrzebałem sprawę, popytałem sie i trafilem do zakładu który wyłącznie robi geo i hamulce. Tam ustawili mi na ich sprzęcie i cud, kiera idealnie równo i samochód jeździ idealnie prosto. Carman miał jakiś tam sprzęt a oni mieli Huntera. Różnice widać gołym okiem.
Dokładnie tak. |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2008-05-24 21:55:39 Koło kierownicy "proste" to jest sprawa kosmetyczna; może być koło kierownicy przekręcone a być w pozycji neutralnej i samochód będzie też jeździć prosto.
Wszystko zależy od "fachowca", który najpierw powinien ustawiać koło kierownicy idealnie prosto, następnie je zblokować i dopiero ustawiać/regulować zbieżność na końcówkach drążków. |
kml HF MEMBER Accent 3D wAw | 2008-05-24 21:58:26
Oczywiście, ale autentycznie w carmanie nie dali rady ![]() |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2008-05-24 22:03:19
Mnie też ![]() ja ustawiałem zbieżność - jeszcze w Lantrze - w szkole samochodowej, także widziałem krok po kroku ja się to powinno robić ![]() (w 2006 r. 40 PLN) |