Carina E kontrolka oleju (czerwona)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
niedawno zakupilem druga Cari tym razem w benzynce (1,8 1997r 79kw) i zauwarzylem pewien niepokojacy mnie szczegol gdy odpalam autko kontrolka od oleju gasnei dopiero po 5 sekundach po odpaleniu ale czasami na wolnych obrotach kontrolka zaczyna lekko mrygac, poziom oleju mam tak w polowie wiec nie sadze zeby go brakowalo, moze wiecie co sie moze dziac ??

No nie jest to normalny objaw zdrowego silnika, stawiam na panewki, pompe oleju ale to by wyszlo po rozbiiorce silnika.
U mnie takie objawy wystepuja w 20 letniej sztplarce toyoty ktora ma juz miliony godzin za soba
U mnie w 2 litrowym dieslu gasnie na zimnym silniku po ok. 1.5sek. na goracym praktycznie gasnie razem z rozrusznikiem

wiec tak to mruganie zdarzylo mi sie narazie tylko 3 razy w tym 2 razy na silniku dopiero odpalonym i raz na silniku cieplym po przejechaniu 30 km, zastanawiam sie tez czy to moze nie wina wolnych obrotow bo wydaje mi sie ze sa ciut zbyt wolne (spadaja nawet do okolo 650-700 i lekko mi faluja) co do przebiego to 200 tys i raczej orginalny

pompa oleju, przytkany smok, albo uszczelka między nim, a blokiem.

stawiam jednak na pompę oleju, jak jeździła 200kkm na gównianym oleju, to miała prawo oddać ducha...

jedź do jakiegoś warsztatu, co ma miernik z odpowiednią końcówką i zmierz ciśnienie oleju ( dowiedz się w ASO jakie ma być )

koła pompy ( o ile jest rozbieralna ) to nie majątek, do Camry 2.2 kosztowały jakieś 130zł.

pzdr

Problem może tkwić w złym filtrze oleju. Czytałem gdzieś kiedyś o tym na innych forach. Po wymianie na nowy oryginalny (cena około 40zł) problem zniknął.

ale po zakupie Carinki zaprowadzilem do mechanika i wymienial mi olej rozrzad i filtry. Czyzby wrzucil jakies badziewie ??

Cytat:
2008-06-22 12:04:54, mario987 pisze:
ale po zakupie Carinki zaprowadzilem do mechanika i wymienial mi olej rozrzad i filtry. Czyzby wrzucil jakies badziewie ??

Po pierwsze zastosuj oryginalny filtr oleju ,po drugie zmierz cisnienie oleju ,moze czujnik padl lub kabel gdzies sie przetarl do masy?Masz gaz???

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Cytat:
2008-06-20 10:02:59, mario987 pisze:
Witam niedawno zakupilem druga Cari tym razem w benzynce (1,8 1997r 79kw) i zauwarzylem pewien niepokojacy mnie szczegol gdy odpalam autko kontrolka od oleju gasnei dopiero po 5 sekundach po odpaleniu ale czasami na wolnych obrotach kontrolka zaczyna lekko mrygac, poziom oleju mam tak w polowie wiec nie sadze zeby go brakowalo, moze wiecie co sie moze dziac ??

Jeszcze jedno pompa oleju ma wydatek 10 krotnie wiekszy w stosunku do potrzeb ,wiec obroty silnika nie maja wplywu na cisnienie jezeli cisnienie spada to albo zawor kulkowy przelewowy sie zacina , albo to co juz napisano czyli smok itd...albo zuzycie panewek ale to przewaznie slychac na dlugo wczesniej niz zaczyna swiecic kontrolka.
Przy zalozeniu ze twoj mechanik nie jest gluchy ,mysle ze zasygnalizowalby ci wczesniej ze cos jest nie tak.
Raczej obstawiam usterke elektryczna.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

oki bede musial poszukac nowego filtra i zmierzyc cisnienie oleju, co do gazu to go nie posiadam i nie zamierzam