Sonata ogolnie!Automatyczna skrzynia biegow.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.kopilem sobie sonate 2.5l 99r z automatem.Tak powoli zabieram sie do wymiany tego i owego.I tu mam pytanie odnosnie wymiany oleju w skrzyni biegow na jaki i czy koniecznie tez wymieniac filtr.Nie za bardzo orientuje sie jeszcze co to za skrzynia(jej oznaczenie)bo moze bym dal sobie z tym rade.

Witam!
Ja od niedawna jeżdzę Sonatą z 1998r.automat.Wcześniej również miałam samochód z ASB. Bardzo ważne jest w tych autach terminowa wymiana w skrzynce oleju i filtra.W moim samochodzie producent zaleca wymianę co 45.000km,lub co 36 mies.Polecane oleje: DIAMOND ATF SP-II,AUTRAN MMSP-II,HYUNDAI ATF SP-II. Czy można samemu wymienić-pewnie tak,ale ja zawsze zlecam tę usługę mechanikowi.Warto zwrócić uwagę,na stan oleju: czy nie śmierdzi spalenizną (zły znak-świadczy o uszkodzeniu skrzyni),czy jest w miarę przejrzysty.Powtarzam!-napewno trzeba wymieniać terminowo olej. Pozdrawiam.

Ok dzięki za odpowiedź!Już zleciłem zmiane oleju w silniku i w skrzyni a mechanik podszedł do sprawy profesjonalnie i nawet filtr ściagnie do ASB aż z Warszawy.Pozdro dla hyundaiowców!!!!!!