Czujnik cofania - jaki?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Patrzyłem na Allegro na czujniki cofania, no oczywiście jest tego sporo i najróżniejszej "maści". Parkowanie kombi jest chyba nieco trudniejsze od parkowania HB (tzn określenie odległości jest trudniejsze), więc pomyślałem co by może sobie takie cacko założyć. Pytanie tylko który z czujników jest najlepszy. Są takie z linijką diodową, są z wyświetlaczami, różna jest też liczba czujników (4, 6 a nawet 8 ). Są również zestawy umożliwiające montaż zarówno z tyłu, jak i z przodu pojazdu (tylko po co z przodu?). Czy ktośz forumowiczów montował już taki czujnik z Allegro a jeśli tak to który jest godny polecenia, a może ktoś kupił i jest rozczarowany to wtedy też proszę o taką informację - linki do konkretnych aukcji mile widziane.
Jako alternatywę dla czujników cofania biorę również pod uwagę kamerę, ale nie kryję że jest to zapewne rozwiązanie droższe i bardziej kłopotliwe (miejsce na kamerę i miejsce na monitorek). Takiego rozwiązania jak montaż specjalnego lusterka, z racji kosztów pod uwagę nie biorę.

[ wiadomość edytowana przez: R_O_Y dnia 2008-07-24 08:31:49 ]

Co prawda jeszcze nie montowałem czujników u siebie, ale też o tym myslałem. Z tego co wiem należy zwrócic uwage jaką mają czułość tzn zeby mierzyły jak najmniejsze odległości - bo poco komu taki czujnik który pokaże (zapiszczy) odległości większe niż 40cm. Chyba ze dla szpanu. Ja bym chciał wiedziec ze zostało mi 10 cm z tyłu.
Jeżeli masz hak to są takie które nie będą ci piszczały ze juz jesteś przy ścianie bo zmierzą odlległośc do haka, tylko można jakoś to zaprogramować ze nie będą go pod uwage brały. a co do ilości czujników to im więcej tym dokładniej ja proponuje 4 sztuki na tył bo 2 to za mało. i fajnie jak by pokazywał do którego czujnika masz najbliżej.

ja mam cos takiego:

czujnik parkowania
jestem bardzo zadowolony
i powiem szczerze, wydawanie na takie rzeczy ok 300 zl, to trzeba miec cos z glowa... bo niby po co??

Parkowanie kombi to pikus w porownaniu do sedana Galanta - za cholere nic nie widac (gdzie konczy sie klapa) przez szybe i lusterka boczne.
Dobre urzadzenie mialo scorpio - tylko 2 czujniki ale lapaly jak trzeba - sygnalizacja 3 kolorami w zaleznosci od odleglosci i dzwiekowy jak juz na czerwono swiecil. Bym go przelozyl ale czujniki maja duza srednice i przez to chyba kupie tez cos z allegro.

tez myslalem o czyms takim tylko bez bajerow w stylu wyswietlacz itp ;> kombi parkuje sie idealnie widac gdzie konczy sie szyba tam sie za chwile auto konczy ;> ja mam HB z spojlerem i zagłówkami i jak podjezdzam na 30 cm to widze połowe przedniej szyby denata ;>