...albo jestem tutaj pierwszy z taką wymianą łożysk albo taka tutaj "ruchwliwość" w odpowiedzi na posty, choć to jeszcze trudno mi ocenić bo jestem na tym forum od niedawna ...
zatem u mnie było tak:
Zdiagnozowane zuzycie łożyska piasty koła (prawe) i wyprawa do ASO Hyundai SABAT Lublin ul. Budowlana na umówioną wymianę a tam: SZAST PRAST ok. 1 godz. 30 min. i po całej zabawie !!!
Tyle sie nasłuchałem o praktykach stosowanych w takich miejscach ( i niepotrzebnie) bo ja tam na razie złego słowa na ASO Hundai Sabat Lublin nie mogę powiedzieć. Mój Getz 1.3 kupiony u nich (koniec roku 2004) znowu cichutko smyra jak mały szerszeń
Wszystkie przeglądy robię u nich i jakoś do tej pory (odpukać w niemalowane) nie mam zadnych problemów).
Spojler dachowy tez kupiłem, polakierowałęm i zamontowałem u nich. Klocki hamulcowe wymienione. I jest OK !
A wymiana łożyska piasty koła po 45 tys. - pech. Trafiło mi się takie jakies kaprawe bo w ASO sami wymieniali w Gacku pierwszy raz ha ha ha. Zdemontowali stare, rozbili je...i faktycznie: uszkodzona bieżnia wewnętrzna łożyska.
Ja podejrzewam tak:
1. Uszkodzenie zmęczeniowe materiału - tylko po 45 tys ???
2. Uszkodzenie wskutek oddziaływania np. wody - uszkodz. pierścień uszczeln. łożyska lub coś w tym stylu (raz wpadłem w dziurę na drodzę
)
... i tyle
Całkowity koszt wymiany: niecałe 190 zł !!!
Cały czas mogłem obserwować co robią z moim autkiem, rozmawiałem z kim i o czym tylko chciałem ... naprawdę złego słowa nie mogę powiedzieć.
Ja nakazałem zamontować odpowiednik/zamiennik łożyska a nie firmowane znakiem Hyundaja (zresztą w moim przypadku to te same) Brawo za ustawę o zamiennnikach !!!
Zdemontowałem z auta:
IL JIN 51720-29XXX ZGB (ze znakiem Hyundai)
Zamontowałem:
IL JIN 51720-02XXX CGA (bez znaku Hyundai)
oznaczenie boczne pudelka: IL JIN IJ-H0037
i całość jako zestaw naprawczy: KANACO H10511 pt. Łożyska koła wg katalogu JC.
Tak jak juz wspomniałem: niecałe 190 zł z robocizną !!!
a w intenecie same łozyska od 180 zł w górę .... SKF od ok 200 zł
Ocencie zatem sami, ja jestem zadowolony i gdyby co to kolejnym razem tez jadę tam.
Pozdrawiam