ABS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam!

Jaki stopień trudności sprawia włożenie sobie ABSu do normalnego essa...tzn są piasty sa kable od czujników, jest centralka...jak to podpiąc i gdzie się wpiąć a i czy abs bedzie działał ze zwykłą tarcza 240mm? i czy muszę miec przy okazji z tyłu tarcze bo przeciez tam czujniki też były...

chodzi mi o zaadoptowanie ABSu od RSa

drogi mój jedno to to że RS ma abs tylko z przodu. A drugie że ABS to porażka, pomyłka... Na tym się fatalnie jeździ. Naprawdę.

na mokrych nawierzchniach się przydaje

Ale na szklance i lodzie to paaanie, daj pan spokój :>

ja tam się nie pytam teraz o wrażenia z jazdy, tylko czy da się to zamontowac i z czym to się je

Przyłącze się do pytania, w dawcy też jest ABS i zastanawiam się jak go przełożyć do mojej furki

Cytat:
w dawcy też jest ABS i zastanawiam się jak go przełożyć do mojej furki

Wymontuj i zamontuj u siebie chyba nic prostszego
Pompka hamulcowa, moduł sterowania, trochę elektroniki, kontrolka na deskę, piasty na przód i to wsio.

Cytat:
2008-08-21 00:25:38, yezXR3i pisze:
drogi mój jedno to to że RS ma abs tylko z przodu.

yezXR3i
zleży jaki RS - żadne to czary że posiada tez na 4 łapy . To auto tłukli od 1992- 1995 .

Czy ABS pomaga ?
1... 2003 – 69% nowych modeli aut wyprodukowanych na całym świecie jest standardowo wyposażona w ABS.
2... 1 maja 2004 – na obszarze UE są dopuszczane do ruchu nowe konstrukcje aut osobowych tylko z ABS.

Cytat:
2008-08-21 20:42:49, KAMILA_Z_USTRONIA pisze:
1... 2003 – 69% nowych modeli aut wyprodukowanych na całym świecie jest standardowo wyposażona w ABS. 2... 1 maja 2004 – na obszarze UE są dopuszczane do ruchu nowe konstrukcje aut osobowych tylko z ABS.

Tylko pewnie nie wzięli pod uwagę stanu polskich dróg. Wcześniej miałem Essa bez ABSu. Trochę rozwagi, przyzwyczajenia i było dobrze, hamowanie przewidywalne. Teraz mam MK6 z ABS. Na śliskiej lub mokrej, ale równej nawierzchni jest rzeczywiście lepiej. Ale na dziurach, których u nas nie brakuje ABS potrafi się załączyć nawet przy delikatnym hamowaniu. Mam wtedy wrażenie jakbym bez hamulców leciał. Nieraz już się spociłem. Przepraszam że odbiegam od tematu.