Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
vistula Miłośnik FSO Polonez Caro 95' Przystajń | 2005-08-09 12:46:44 Nie wiem jak to sprawdzić ale jest to na 70% abimex ponieważ boscha wsadzano od IV 97 roku.
[ wiadomość edytowana przez: vistula dnia 2005-08-09 12:47:26 ] |
adamus Miłośnik FSO 1.3 - 2.0 Gdynia, Elbląg | 2005-08-09 13:25:42 A mnie ciekawi jakim cudem w Atu znalazl sie silnik CF? Atu robili od konca 1995, a bez kata na kraj nie szly Poldki juz od czerwca 1995.
Masz moze nr tego nowego silnika pod reka? Pozdrawiam Adamus |
Nikapon MPP (Mój Pierwszy Po ... Turek | 2009-02-19 15:59:56 Odświeżę temat....
Mój "przyjaciel" to 1,5 Abimex z 94r., LPG- elpigaz, przebieg 120kkm (prawdopodobnie duzo wiekszy) niestety mam wszystkie objawy uwalonej uszczelki pod głowicą. I teraz jest problem co robić. Mam dwie opcje: 1. wymiana uszczelki ale boje sie ze przy "okazji" okaze sie ze taka operacja bedzie przewyzszala grubosc mojego portfela bo moze sie okazac ze na uszczelce sie nie skonczy. 2. mam znajomego na zlomie i ma pewien zapas silnikow do poloneza wiec zastanawiam sie nad przelozeniem i tutaj moje pytanie. Jestem bardziej sklonny do przelozenia silnika (beda to dla mnie groszowe sprawy) i blacha w moim jest calkiem niezla, ale niestety nie wiem jaki silnik bedzie pasowal do mojego- chodzi o to zeby moc to zrobic na zasadzie "plug & play"- nie chcialbym nic przerabiac- po prostu wyciagnac swoj i wlozyc drugi. Czy np. silnik 1,6 Gle bedzie mozna wlozyc? Przepraszam jesli moje pytanie jest smieszne ale jestem zrozpaczony i nie wiem co robic a bardzo lubie moje auto. PS: pozdrawiam klubowiczow (szczegolnie z okolic Poznania) |
Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2009-02-19 16:37:47 Najpierw spróbuj zmienić uszczelkę. U mnie w jednym z aut wystarczyło ją zmienić, a to zrobiłem samemu, bo operacja jest prościusieńka - wystarczy klucz dynamometryczny i dobra uszczelka. W drugim zapłaciłem dodatkowo 230zł za obróbkę głowicy, ale to dlatego, że była krzywo przykręcona.
A silnik to Ci będzie pasował bez przeróbek każdy Abimex. Do 1600 tylko komputer sterujący trzeba by chyba podmienić, ale to jest chwilka a kosztuje używany jakieś 30zł [ wiadomość edytowana przez: Grzech dnia 2009-02-19 16:40:23 ] |
Nikapon MPP (Mój Pierwszy Po ... Turek | 2009-02-19 20:39:03 A co to znaczy jesli wokol swiecy na I cylindrze jest olej? To bardzo zle czy tragicznie? |
Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2009-02-19 21:46:19 Że naleciało z wlewu najprawdopodobniej. Nieszczelność uszczelki to się poznaje po sączeniu się oleju z boku silnika (to miałem w jednym aucie - jakiś czas można tak jeździć) albo bulgotaniu w zbiorniku wyrównawczym (to miałem w drugim- jeździć się nie da). [ wiadomość edytowana przez: Grzech dnia 2009-02-20 00:37:44 ] |
Nikapon MPP (Mój Pierwszy Po ... Turek | 2009-02-20 12:58:54 Pytanie o olej wokol swiecy traktowalem jako pytanie dodatkowe
O kwalifikujacej sie do wymiany uszczelki pod glowica swiadczy szereg innych czynnikow- w tym takze znaczna ilosci oleju na bloku silnika i itp. |