Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
OLO Miłośnik FSO 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2003-02-27 13:36:35 Mam coś takiego. Zostalo wyjęte ze wskaźników z fiata argenty i zaontowane do PN w miejsce zegarka. Owszem - da sie zapanować nad deptaniem pedału - szczególnie w trasie. Oceniam to jako pożyteczne urządzenie. dostać można, ale uniwersalny. Główna różnica to taka że nei ma sie napisy 125/PN na tarczy - wskazuje tak samo. :) ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
Filterek Sokółka | 2003-02-27 14:04:17 Tak pytałem czy ktoś o tym slyszał, bo to dość mało znany wskaźnik wśród kierowców, dlatego zapuściłem pytanie sondażowe :)
Bo tak się składa, że mam coś takiego do odstąpienia. Kompletne z intrukcją montażu i obsługi, w idealnym stanie. Wiem, to nie miejsce na ogłoszenia typu sprzedam, ale pomyślałem, że z takie coś lepiej jest zaproponować gronu, które wie o co chodzi :) i może być zainteresowane. Jakby ktoś chciał spytać o szczególy to walcie na filterek1@op.pl Tylko proszę, nie zlinczujcie mnie za tego posta, nie chcę uchodzić za spamera. Aha, mam jeszcze obrotomierz w identycznej, pasującej do wakuometru, obudowie.Mogę dorzucić książkę "Poprawa ekonomiczności i dynamiki samochodów osobowych"-Januła, Szczeciński pozdrawiam Filterek |
Maras Miłośnik FSO OMEGA&FROTA&MARAUDER ... ASO_Leźno/Gdańsk | 2003-02-27 14:19:07 Trzeba być bardzo cierpliwym albo stawiać zagle pod lekką gurke zeby jezdzic wedlug wskazań tego ekonomizera kiedys to mialem w starym poltku |
SPAjK Miłośnik FSO Wziuut 2 ... | 2003-02-27 18:50:34 ot ciekawe cóś.
Olo, gdzie takie coś się montuje? Jakby sobie kupił ten uniwersalny, bedzie jakiś problem z montazem i wskazaniami? |
Janio Miłośnik FSO To pole jest za małe ... Pruszków | 2003-02-27 19:11:38 doprowadzasz przewód od wakuometru do kolektora ssącego.
|
OLO Miłośnik FSO 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2003-08-01 17:23:30 Wakuometr to dość pożyteczna rzecz. Mam u siebie argentowski. Pamietajmy że to jedynie wskaźnik a nei miernik. BTW abimexy mają czyjnik ciśnienia bezwzględnego (0-5V). Chciałem to kiedyś wykorzystać, ale obecne rozwiązanie było proste i jego mantaż zajął ok30 minut. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
leon Miłośnik FSO Leonez Atuz 1.6 GLIz ... ZONK & Toruń | 2003-08-01 18:30:53
Od kiedy? Jest to zwykły ukłąd hybrydowy dający napięcie od 0,cośtam do 4, cośtam. Chyba z czujnikiem prędkości się pozajączkowało. |
AndrewS FSO 125p 1.4 GLI 16V ... Puławy | 2003-08-01 21:35:15 no ja mam mechaniczny w 1.4 zreszta bocian juz rozmawial ze mna o nim
cholera przyznam sie szczerze ze elektronika sie bawie ale chyba raczej nie odwazylbym sie tam lutowac wszak to SMD i takie tam, moze to dla tego ze mam juz mechaniczny , aha potem po skreceniu komp musi byc szczelny jak poprwadziles kable na zewnatrz ?? wspomniany wyzej uklad do linijki to moze byc np. LM3914 moze wyswietlac linijke diod lub punktowo, zreszta podobna zasade dzialania maja tez kolejne z serii LM 3915 i 3916 mam schemat i nawet robilem monitor stanu naladowania akumulatora na podstawie tego ukladu z jakies Elektroniki Dla Wszystkich, pewnie by dalo sie go troche przerobic |
Bocian_s_313_PTK Miłośnik FSO PN Rover Siedlce | 2003-08-04 19:57:19 Witka.
Powiem tak. 1) o paliwo sięnie martwię bo jeżdżę na LPG 2) przez jakiśczas układ działał bezpośrednio podłączony do wskaźnika. 3) obecnie mam zastosowaną wersję rozszerzoną z układem LM324 (4x wzmacniacz operacyjny) więc raczej obciążenie dla układu jest niewielkie. Jakoś to wszystko działa od ponad miesiąca i nie widaćżadnycj negatywnych efektów jego zastosowania. Jako dodatek powiem że znalazłem stary wskaźnik sygnału dobieranej stacji z jakiegoś starego radzieckiego radia i na jego bazie zrobiłem wskaźnik napięcia sądy lambda. POdłączyłem go przez kolejny wzmacniacz z tego wspomnianego LMa. Pozdrawiam niedowiarków i życzę powodzenia w kombinowaniu. |
OLO Miłośnik FSO 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2003-08-05 20:57:30 Tak gwoli przypomnienia. Trabanty i Wartburgi miały diodowy wskaźnik pociśniania. Około 10 diodek na tarczy...Nie prościej poszukać czegoś takiego???
Co do wakuometru pneumatycznego - mam z Argenty. Pocztkowo też skakał jak głupi od jednego końca skali do drugiego. Poradziłem sobie w proty sposób. Jeszcze w komorze silnikowej w przewód jest wpieta dysza od biegu jałoweo 0.05mm Pomogło - w sporej objetości (puszka wskaźnika+rurka) organiczonej maleńkim otworkiem ciśnienie zmienia sie duuużo wolniej. PZDR. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
predki Miłośnik FSO Coupe, Caro+, Classi ... Pruszków | 2003-08-06 17:31:21 Trabanty i Wartburgi miały elektroniczny przepływomierz a nie wakuometr. Miałem takie ustrojstwo kupione kiedyś na bublach (to były piękne czasy, kupowało się za grosze), zreperowane-padł scalak od linijki diodowej, i założone do DF. Napradę uczyło to oszczędnej jazdy, na trasie zawsze można odpuścić nieco gaz tak że samochód jeszcze nie zwalania a gaśnie jedna dioda, czyli autko pali trochę mniej. W mieście zależnie od stylu jazdy mogła palić sie cała linijka (sprint) lub tylko połowa-delikatne rozpędzanie na poszczególnych biegach. Teraz leży w pudle zapomniane DF poszedł do ludzi w 98 roku.
|
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2004-10-26 22:12:16 Wakuometr do fiata 125p to cos za co warto dac pare zlotych czy raczej nie przyda mi sie i bedzie siedzialo w kabinie jako ozdoba z drgajaca wskazowka? Kiedys slyszalem ze dzieki temu mozna wykryc "lewe powietrze" lub co sie dzieje w silniku (zurzyta gladz cylindrow itp). A jeszcze gdzie indziej wyczytalem ze to jest pewnego rodzaju wskaznik chwilowego zuzycia paliwa. |
dr_przemek Miłośnik FSO FSO125p/Uno1.4i.e.S Warszawa - Bielany | 2004-10-26 22:52:10 Niewtajemniczeni beda Cię ciągle pytac a co to jest??? Ja uwazam, że jest to całkiem przydatne urzadzenie, dzięki niemu zorientowałem się m.in, że 5 bieg w moim samochodzie na pewno nie spowoduje zmniejszenia zuzycia paliwa, i w ogóle wiem kiedy silnik dostaje w tyłek a kiedy nie. |
road_runner Miłośnik FSO Gdynia | 2004-10-26 23:07:59 Ja mam wstawiony z Argenty - sciagnalem to rozwiazanie z OLOneza evo IV. Bardzo przydatny wskaznik, zapobiega przeciazaniu silnika i marnowaniu paliwa poprzez zbyt mocne otwieranie gardzieli przy zbyt niskich obrotach.
|
Rys1977 Miłośnik FSO Warszawa | 2004-10-26 23:58:43 ja korzystam od okolo miesiaca i jak na razie jest bardzo przydatny - nauczylem sie pozniej zmieniac biegi i stwierdzilem ze V bieg z wyjatkiem przedkosci powyzej 100 km/h jest raczej nie przydatny, zamontowalem takiego z PF 125p ale nawet przy 2.o dohc pokazuje wlasciwie, teraz wiem ze predkosc graniczna oszczednej jazdy to jest V i okolo 110 km/h.
BTW wlasnie dzisiaj przyszedl jeden o ktory mnie prosil Robreg |
Krupek Miłośnik FSO wujek Borat Bialystok | 2004-10-27 00:22:36 a ja sie podlacze do tematu i sie zapytamja sie podlacza wakuometr???moze ktos mi podpowiedziec?? |