Skrzynia biegów 1.4 MK5, MK6, MK7 - różnice ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam po długiej nieobecności.
Otóż w moim essim, którym obecnie jeździ moja kobieta padła najprawdopodobniej skrzynia biegów. Zaczęła dwa dni temu ładnie gwizdać, tak jakby tam było z osiem turbin, oprócz tego różne dziwne nieokreślone dźwięki wydaje w czasie jazdy, a szczególnie podczas hamowania silnikiem. Okazało isę że w skrzyni prawie nie było oleum, dolanie nowego nic nie pomogło. Teraz szukam "nowej" używanej skrzyni. Na rynku wtórnym pojawiają się ale niestety z innych roczników. Moje essi jest z listopada 90, czyli modelowo 91-92, czyli MK5 Czy z późniejszych lat skrzynia będzie pasować do mojego wozidła?

szukaj skrzyni z oznaczeniem IB5...jasne ze z młodszych roczników beda pasować...generalnie to można podpasić nawet z innych wersji silnikowych

Skrzynie w MK5/MK6/MK7 z silnikami 1.4 /1.6 i 1.8bez RKC i RQB to sa te same skrzynie, najlepiej szukac z rorusznikiem montowanym w tym samym miejscu czyli z przodu, silniki CVH i DOHC, przelozenia rownie sa te same, w 1.4 sa minimalnie dluzsze pierwsze 3 biegi ale nie odczuwalne.