Płyn do chłodnicy na zime

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
szukałem i ni znalazłem - a jak już było to wywalcie i juz co lejecie do chlodnicy na zime? ale taka ostra, gorska nawet

ja zapodalem w tamtym tyg 10l jakiegos plynu firmowego StatOil.. cena 35 za 5L. Dobry jest tez ponoc Ten Eco2000 zdaje sie....wazne aby tem krzepniecia byla niska...

pozdrawiam

A można je mieszać (dolać na przykład 100-200ml), czy trzeba stary spuszczać najpierw?

mieszac wolno ale plyny tego samego gatunku... jesli nie wiesz jaki masz.... spusc troszke i zmieszaj z innym w malym naczyniu.Jesli nie zrobi sie metny lub inny podejrzany to zalej nowego do starego...

[ wiadomość edytowana przez: powercafe dnia 2004-11-24 16:00:25 ]

Cytat:
mieszac wolno ale plyny tego samego gatunku... jesli nie wiesz jaki masz.... spusc troszke i zmieszaj z innym w malym naczyniu.Jesli nie zrobi sie metny lub inny podejrzany to zalej nowego do starego...

niektórre reakcje chemiczne zachodzą dużo wolniej i dopiero po nagrzaniu płynu do odpowiedniej temperatury, także jeżeli nie wie się jaki płyn jest wlany odradzam dolewać bo może się to po pewnym czasie źle skończyć, bezpieczniej wymienić cały.

w kazdym aucie tak tym prywatnym jak i firmowym zawsze lalem borygo eko i nigdy nie mialem jakichkolwiek problemow - mozna mieszac jesli sa na bazie blikolu bez problemu

Odkad pamietam zawsze i do kazdego auta wlewalem PETRYGO i bylo OK

a generalnie warto wymienic przed zima na nowy.

a ile tego plynu wchodzi do chlodnicy?

Coś koło 7 litrów, jak sie nie myle. Zależy od chłodnicy, ze zbiorniczkiem wyrównawczym wchodzi troszke więcej niż do chłodnicy bez tego zbiorniczka.

pzdr.

czyli na pewno 5litrowa butelka nie wystarczy?

do mojego opla zgodnie z instrukcją 9l płynu chłodzącego x20se

El_presidente - A 2.0i wg mnie ma pojemność ukladu chlodniczego 6,4l

ps
Bestia B X20xev bierze 8,8l - wersja z manualna skrzynia.

GlycoShell, zaleznie od zmiesznia z wodą ( równiez twardą) na lato i na zimę, przy mieszniu 50% bodajże jest do -38, chyba starczy?
1/1 - -37stopni
1/1,5 - -27 stopni
1/2 - -18 stopni

ja własnie w tamtym tygodniu bylem na wymianie zalali mi GlycoShell ale nie powiem ile wchoddzi dokladnie

borygo wynosi 10l okolo 120 plz - ale pojawil sie nowy polski plyn 5l za 29 plz do -32stopni.Czy ktos zna ten płyn i ma go w swoim bolidzie?Pytam bo nosze sie z zamiarem zmiany plynu a nie chce jakiegoś g..nalac

A kto na zimę zmienia płyn? jeździ się non stop na tym samym i tylko co jakiś czas wymienia, czasy jazdy na wodzie latem i BOPRYGU zimą to prehistoria

Cytat:
2004-12-02 20:43:45, zupper pisze:
borygo wynosi 10l okolo 120 plz - ale pojawil sie nowy polski plyn 5l za 29 plz do -32stopni.Czy ktos zna ten płyn i ma go w swoim bolidzie?Pytam bo nosze sie z zamiarem zmiany plynu a nie chce jakiegoś g..nalac

heheh to ja kupiłem jeszcze tanszy płyn do vectry bodajze 19zł"TESCO" do -29stopni o ile dobrze pamietam

mysle ze jezeli chodzi o plyny typu Tesco, Geant wszystko i tanio, to na twoim miejscu temperature zamarzania podzelilbym sobie co najmniej przez dwa, nie mowiac o innych zracych wlasciwisciach tego typu specyfikow........

Jak kiedyś sprawdzałem temperaturę zamarzania specyfiku niskobudżetowego oznaczonego do -32 stopni okazało się, że uzyskuje w porywach do -12, także radzę sprawdzić tą temperaturę tego
Cytat:
heheh to ja kupiłem jeszcze tanszy płyn do vectry bodajze 19zł"TESCO" do -29stopni o ile dobrze pamietam

o to jutro zrobie mały tescik!!!i napisze przy ilu stopniach zamarza plyn z Tesco