Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
czarny-1977 LOB NET MEMBER Omega BFL 2.5DTI Des ... Świecie | 2008-09-20 23:32:17 Posiadam interfejs tech 2.
po zmianie uszczelek pod pokrywami zaworów , zmianie świec i kabli WN zaczęło wywalać mi błąd 19 czyli coś z czujnikiem walu - nic z autem się nie dzieje , kontrolka silniczka nie pali się. Po wykasowaniu błędu i ponownej diagnostyce wszystko jest OKI ale jak zgaszę auto i ponownie odpalę błąd pojawia się znowu. O CO TU CHODZI ??? jakie mogą być konsekwencje tej usterki i co z tym zrobić ??? Czeka mnie w najbliższym czasie spora trasa i nie chciałbym jakiejś niefajnej awarii w drodze. Prosze o pomoc i poradę. |
czarny-1977 LOB NET MEMBER Omega BFL 2.5DTI Des ... Świecie | 2008-09-21 01:59:17 Bład pokazuje mi na odpalonym. silniku tylko ten jeden !!!
ooo buu dlaczego tak zle zyczysz mi ??? |
michcio_007 LOB MEMBER B MV6 Płock / Liszyno | 2008-09-21 02:22:24
nigdy wiecej nie bede pisal postow o tej porze w tym stanie... nigdy wiecej... sorry mialo byc ze "nie zycze" oczywiscie !!! ehh... jeszcze raz sorry sprawdź czujnik omomierzem, przeczyśc wtyczke i gniazdko, oblookaj kabel, spróbuj odpalic na wypiętym - czy odpali...? fiksujący czujnik będzie się objawiał trudnościami w odpalaniu auta a może wręcz zgasnąc jak kiedyś moje audi... na środku skrzyżowania (żeby nie bylo za łatwo i za prosto w życiu). idę spac trochę ciemno już na dworze pozdrawiam Michał [ wiadomość edytowana przez: michcio_007 dnia 2008-09-21 02:31:08 ] |
czarny-1977 LOB NET MEMBER Omega BFL 2.5DTI Des ... Świecie | 2008-09-21 10:58:32 a gdzie tego czujnika szukac ???
Bo V-ka ma czujek od groma |
AndrzejMT LOB NET MEMBER Omega A Radom | 2008-09-21 11:45:51 ..Zanim wymienisz sprawdz czy jest ok tak jak napisali koledzy wyzej.. Miałem jakis czas temu starcie z kotkiem i obaj blizniaczy do twojego.. Okazalo sie ze kotek rozszabrował coś, kabel kaput i ot co.. Lutownica i po kłopocie A jeśli już to:
1. Samochód na kobyłki i zdjęcie lewego przedniego koła (od kierowcy) 2. Zaraz obok filtra oleju jest wkręcony czujnik. Zamocowany jest na jedną śrubę Torx, bodajże 8 3. Odkręcamy ją, podważamy lekko czujnik płaskim śrubokrętem i powinien się wysunąć. 4. Odcinamy czujnik, zdzieramy osłonę termiczną. 5. Wyjmujemy wtyczkę w komorze silnika, a w zasadzie to z podszybia i wypinamy czujnik. 6 .Teraz po odcięciu czujnika i zerwaniu izolacji, da się wyszarpać cały przewód. 7. Zakładamy nowy zwracając szczególną uwagę na to, żeby kabel nie dotykał kolektora wydechowego. 8. Spinamy wtyczkę, zakładamy koło i heja, gotowe. [ wiadomość edytowana przez: AndrzejMT dnia 2008-09-21 11:48:36 ] |
czarny-1977 LOB NET MEMBER Omega BFL 2.5DTI Des ... Świecie | 2008-09-21 13:20:27 no tak bo zasadniczo w tym czujniku nie ma co sie uszkodzic ( podobno ) gdyz jest to niby tylko jakis magnes czy cos takiego.
Bede musial przeprowadzic podana operacje tylko zastanawia mnie dlaczego skoro wywala taki blad kontrolka silniczka sie nie zapala ??? |
AndrzejMT LOB NET MEMBER Omega A Radom | 2008-09-21 20:46:19 WYCZYŚCIĆ! |
MarekV6 LOB NET MEMBER Oma + Hornet :-) Poznań / Solingen | 2008-09-21 23:53:50 nie mogę znaleźć tego wątku,ale miałem to samo tz.padnięty czujnik !
i jak się silnik nagrzał to gasł przestygł to odpalił,po 200 zgasł i tak w kółko,ale do domu (z miasta) dojechałem |
BoruPl DEADSOUL Opel Omeba B Combi Cd Wroclaw | 2008-09-23 12:32:07 Witam. Posiadam Omege z takim samym silnikiem. Miałem taki błąd po kapitalce. Okazało się że kabel od czujnika stukowego oparł sie o kllektor wydechowy. Kabel czujnika był przetopiony. Czujniki są dwa z prawej i lewej strony pod kolektorami. I właśnie też miałem błąd 19. Jeśli Jesteś z Wrocławia dla pewności mam w zapasie czujnik wałka. Podjedziesz wtedy w umówione miejsce i sprawdzimy. Wymiana to 5 min. To wykluczysz czy to czujnik wałka. Pozdrawiam. |
MarekV6 LOB NET MEMBER Oma + Hornet :-) Poznań / Solingen | 2008-09-23 13:01:33 no tak, ale mi wtedy padł "czujnik prędkości wału korbowego" a nie wałka-ów rozrządu
|