Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Tonik-rz ->Toyota Parking Only<- Corolla e9 1,6 16V GL Rzeszów | 2008-07-21 21:12:17 Witam
Nie dane mi było pochwalić się liftbackiem (widniejącym w moim profilu, może kiedyś dodam fotki ), za to pokazuje obecnego sedanika. Auto z 1991r 1,8 D ( nie jedzie w porównaniu do LB 1,6 16V), kupiona 9 lat temu przez mojego tatę od 1 właściciela z książką serwisową i przebiegiem nie całych 90 tysiaków. Auto obecnie ma przejechane 230 tyś km, kondycja auta określam jako bdb ( i to był powód sprzedania LB, inaczej bym go nie sprzedał i tak z ciężkim żalem i łzami w oczach ), jest to wersja podstawowa najuboższa, ma tylko centralny zamek i to nie fabryczny. Auto nie zniszczone, nie ma deka rdzy, wszystko regularnie wymieniane, garażowana chyba z 4 lata, do tej pory jeździ na syntetyku. Z czego mi wiadomo 3 elementy miła malowane ( błotnik i maska nie dawno bo jakiś młodzian astrą chciał pojechać szybciej, i tylny lewy błotnik co widać bo coś ja zaczęła brać rdza, zresztą to widać bo farba nie siadła) Trochę ją „odtatowiłem”, mm zmieniłem koła. Myślę że będę z niej zadowolony chodź wole i tak benzynę( najlepiej e9 GTi ![]() |
![]() Tonik-rz ->Toyota Parking Only<- Corolla e9 1,6 16V GL Rzeszów | 2008-07-21 22:21:32 |
mazur TOYOTA DRIVER niebieski jakiś taki WY | 2008-07-22 09:47:32 he siostra ![]() ![]() ładne autko, polata Ci jeszcze lata... |
![]() piotr0437 TOYOTA DRIVER Corolla E11 Liftback Warszawa | 2008-07-22 10:30:13 o! znowu siostra!
ale mamy rodzinkę ![]() ładna,a do silniczka to można się przyzwyczaić. Kwestia odpowiedniego operowania pedałem przyśpieszenia. |
marcinm TOYOTA MANIAK ... | 2008-07-22 18:50:28 15 cali ?
|
![]() Tonik-rz ->Toyota Parking Only<- Corolla e9 1,6 16V GL Rzeszów | 2008-07-22 21:26:45
Tak 15" 195/50 takie kupiłem przypadkiem ![]() |
![]() Tonik-rz ->Toyota Parking Only<- Corolla e9 1,6 16V GL Rzeszów | 2008-07-23 23:42:42
Koła bardziej na wygląd, opony na nich były nowe, może 3 miechy miały, wiec po co mam kombinowac, ja bym kupił 185/55 albo bardziej w góre. Troche szkoda, zwałaszcza że po za amorami wszystko jest nie wymieniane(org) , ale na 165 13 w pełnym jezdzil nie będę i juz to wiedziałem po pierwszych 100 km delikatnie krętej drogi, ( gdzie e9 LB na tych kołkach jechalem po 100km/h tu mialem strach przy nie całych 70km/h), a jak było mokro to juz całkiem tragedia. |
marcinm TOYOTA MANIAK ... | 2008-07-24 02:07:44 Myślałem raczej o 14" ![]() 13 do tej wielkości auta to porażka, tj jest bardzo komfortowo, ale nic poza tym. Podobnie jak do mnie - 14" dla emerytów, 15" dla normalnych, 16" dla wymagających, 17" i więcej dla bezkompromisowych ludzi ![]() pzdr |
![]() madzia_83 TOYOTA MANIAK Mimlowóz e9 Gardawice | 2008-07-24 08:07:59
dzięki marcin - pojechałeś po całej linii... Tonik fajna Rolleczka, typowy sedanik który cieszy oko ![]() ![]() ![]() Co do 13-tek to naprawdę nie jest to "obciach" ani porażka. Nie wiem czy Twoja Rollka ma wspomaganie - moja nie ma a bicepsów póki co nie chcę sobie wyrabiać. Pozatym koszty opon też są mniejsze (szczególnie przy mojej pensji). |
marcinm TOYOTA MANIAK ... | 2008-07-24 11:11:35
Ależ nie ma za co ![]() Znowu odbierasz czyjeś zdanie jako atak na siebie ![]() Po prostu wiadomo, że na nominalnych kapciach każde auto prowadzi się jak wóz z węglem, i pierwszą ( a zarazem najtańszą ) modyfikacją, poprawiającą jego prowadzenie są właśnie opony. Rozumiem, że są ludzie, którym wystarczy "toczy się i nie psuje, a do tego podoba mi się", są jednak tacy, których interesuje "ile da się zrobić ten zakręt", i tu pojawiają się szersze kapcie, niższy/twardszy zawias, i różne inne, niebudżetowe wynalazki, na które mnie po prostu nie stać, stąd poprzestałem na oponach. Przy czym nie zawsze trzeba zmieniać średnicę felg, załóżmy, że mamy 13" i chcemy przy nim pozostać : Starlet P8 ma 145/80/13 wychodząc z fabryki. Wersja Si ma już 165/70/13 i auto prowadzi się o niebo lepiej, przy cenie opon na tym samym, lub nieodczuwalnie wyższym poziomie. Następna ( odpowiadająca średnicą, mieszcząca się w "normie" to 185/60/13, na których P8 ma szansę zamienić się już w małego gokarta absolutnie nie tracąc przy tym komfortu. Żeby nie być gołosłownym, popatrzyłem trochę po cennikach : Ponieważ jednocześnie w trzech w/w rozmiarach występuje tylko Barum Brillantis, wobec czego skupię się na nim, żeby nie było, że wybieram egzotyczne ( a co za tym idzie drogie ) marki opon ![]() Ceny z www.opony.pl z dziś : 145/80/13 : 85zł 165/70/13 : 100zł 185/60/13 : 137zł I wobec powyższego wciąż będę upierał się, że warto zainwestować w szerszą ( a niekoniecznie większą ) oponę ![]() Btw, Madzia, montaż wspomy do E9 nie jest jakoś bardzo problematyczny, ani tym bardziej kosztowny ![]() Znam ludzi o dwulitrowych autach, oponach rzędu 195-205, którzy i bez wspomagania sobie świetnie radzą ![]() pzdr [ wiadomość edytowana przez: marcinm dnia 2008-07-24 11:16:02 ] |
![]() Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2008-07-24 11:39:48
Z Twojego punktu widzenia może tak, z punktu widzenia innych nie warto. Raz ze ta rożnica w cenie wcale nie jest mała, a dwa że nie każdy chce poprawiać fabrykę. W niektórych krajach to chyba nawet niefabryczne rozmiary są zabronione czy cos takiego |
marcinm TOYOTA MANIAK ... | 2008-07-24 12:02:04
Właśnie "czy coś takiego" ![]() Nie chcę dywagować "czy warto" i "czy się opłaca", każdy wymaga od auta czego innego ![]() Co do "czy coś takiego", to producent w homologacji samochodu określa jakie dopuszczalne opony są do danego auta. Dla Camry jest to 195/70/14 i 205/65/15 ( dla wersji EU ), i 205/60/15 dla US/CAN. W Austrii jest Typenschein, w Germanii wabi się to Brief, gdzie są wszelkie wymiary auta, w tym opony. To skan z austriackiego Typenscheinu, producent określa nie tylko opony, ale także dopuszczalne ciśnienia, i wymiary felg : W krajach zachodnich każde nieujęte w w/w opony trzeba wpisać do dowodu ( zakładasz, jedziesz na przegląd, wbijają do dowodu i można śmigać ). Germański TÜV dopuszcza różne wynalazki , np takie : Gorzej jest, jeśli ktoś nie wbił opon do dowodu, a przydarzył mu się dzwon - wtedy policja często uznaje go winnym, a ubezpieczenie odmawia wypłaty odszkodowania ![]() Tylko u nas jest wolna amerykanka, i stąd często biorą się różnego typu kłopoty, i przekonania, że "pozafabryczny rozmiar opon jest be" ![]() Tonik zwątpi, jak zobaczy, jak mu tu śmiecę ![]() pzdr |
![]() madzia_83 TOYOTA MANIAK Mimlowóz e9 Gardawice | 2008-07-24 12:02:29
Rozumiem ze to o mnie. No fakt mi się nie dość, że rollka podoba to jeszcze toczy się przyjemnie i nie psuje.
a to o tobie oczywiście.
Tak sie składa, że w tym roku kupowałam 2 nowe oponki Kleber. . Płaciłam o ile dobrze pamiętam 100 zł/szt za 155 (wymiana za darmo). Na www.opony.pl ten rozmiar kosztuje 132 zł/sz. + koszt przesyłki oraz koszt montażu u wulkanizatora. Biorąc twoje porównanie na innym przykładzie: 165/70/13 : 100zł 185/60/13 : 137zł a wiec 37 zł na 1 oponie moim zdaniem to nie jest "mała różnica" szczególnie dla osoby która zarabia poniżej 1000 zł i musi utrzymać auto (nie każdy ma gaz) i siebie. Piszesz o oponach do Starlety SI - nie porównuj tego silnika i wagi tego auta do wagi i mocy zwykłej corolli 1,3. A jak z dostępnością takich rozmiarów? Kupując oponki tez o to pytałam. Wcale nie jest tak różowo.
Może konkrety, ceny, itd.?
Czy te auta maja wspomaganie i czy te auta prowadzą kobiety? |
marcinm TOYOTA MANIAK ... | 2008-07-24 12:07:20
Przecież napisałem, ze nie mają wspomagania, i że znam ludzi ![]() Zawołaj za kobietą na ulicy "człowieku", to zobaczysz, czy się obejrzy... ![]() Co do cen, konkretów, itp - wystarczyłoby siąść na Allegro, poszukać E9 na części, i zadzwonić. Wybacz, ja tego nie zrobię. Potrzebny byłby magiel, pompa, zbiorniczek, przewody, i jakiś dzień czasu. Szacuję 500-700zł. pzdr |
![]() madzia_83 TOYOTA MANIAK Mimlowóz e9 Gardawice | 2008-07-24 12:12:39
Tak się składa, że zerkałam na allegro. Sprzedawcy nie zabijają się "kup u mnie" bo za dużo tego nie ma (w całości). 500-700 zł to znów spora rozbieżność. No i nie każdy się zna na autach w takim stopniu, że sam to sobie wymieni! Dolicz koszty robocizny warsztatu. Tonik sorry, że zaśmiecamy Ci wątek. |
marcinm TOYOTA MANIAK ... | 2008-07-24 12:48:20 W całości jest w ASO ![]() |
![]() madzia_83 TOYOTA MANIAK Mimlowóz e9 Gardawice | 2008-07-24 12:51:37
cena ![]() |
marcinm TOYOTA MANIAK ... | 2008-07-24 13:39:18 Bezcenne ![]() |
Talus TOYOTA DRIVER Carina E / Evo '07 Mielec | 2008-07-24 15:48:54 to ja jeszcze napiszę, że po zwiększeniu szerokości z 185 na 205 stwierdzam mniejsze V-Max i gorsze przyśpieszanie powyżej 120 km/h, za to lepsze ze startu (większa przyczepność)
spalanie jakoś wiele bardziej się nie zwiększyło, za to przyczepność na zakrętach miodzio. co do cen opon zauważmy, że to są "nowe" opony startowe z "nowymi" felgami (bo od felg Tonika się zaczęło). ja teraz musiałbym zmienić 4 opony... koszty 900-1000zł lub więcej oczywiście. trafiłem na okazję i felgi 16" z prawie nowymi oponami z lat '04 i '06 z przesyłką kosztowały 1400 ![]() (opony w sklepie warte ok 1600 ![]() a z dostępnością... co to za sklep, który nie sprowadzi czegoś z magazynu na następny dzień? odpadają koszty transportu, wulkanizacji i pewnie jeszcze jakiś rabat wrzucą ![]() zmiana rozmiaru o przynajmniej centymetr jest jak najbardziej ok ![]() |