Konwerter do laptopa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich fordowiczów!
Mam pytanko, jaki kanwerter jest dobry żeby podłączyć laptopa do gniazdka zapalniczki?

Hello,
To nie konwerter tylko zasilacz. Są dostępne przeróżne na allegro, z wieloma rodzajami wtyczek i napięciami wyjściowymi. Musisz kierować się właśnie gniazdem zasilania swojego laptopa oraz napięciem ładowania i na tej podstawie dobrać odpowiedni...
Ja używam jakiegoś "chińskiego" za ok. 40 zł, ma w komplecie kilka wtyczek do różnych laptopów i regulowane napięcie wyjściowe...

Pozdr!

PS: Ewentualnie możesz zaopatrzyć się w przetwornicę, która zamieni Ci prąd stały z instlaacji elektrycznej Twojego auta w przemienny 230V, do którego podłączysz standardowy zasilacz od swojego laptopa...

[ wiadomość edytowana przez: MacTB dnia 2008-11-22 19:11:45 ]

na zasilaczu pisze INPUT 100-240V 50-60Hz 1.7A, a OUTPUT 18.5V--3.5A. Czyli na co mam przede wszystkim patrzeć przy wyborze zasilacz?

Cytat:
2008-11-22 19:29:09, robert-2001 pisze:
na zasilaczu pisze INPUT 100-240V 50-60Hz 1.7A, a OUTPUT 18.5V--3.5A. Czyli na co mam przede wszystkim patrzeć przy wyborze zasilacz?

OUTPUT 18.5V--3.5A.
minimum 70W żeby miał.

na output czyli napiecie wyjsciowe zasilacza 18,5V i prad 3,5A

A może te napięcie wyjściowe być większe? czy to nic niczemu nie będzie szkodzić?

Zajrzyj TU, może Ci się przyda...

Rozumiem, że te zasilacz w marketach to raczej nie nadają się?

kolego - może coś takiego:
przetwornica

Do Twojego nie sa drogie zasilacze pod zapalniczkę ja mam Asusa i 19V - 4,75A kiedyś oglądałem to poniżej 100zł mogłem zapomnieć że coś kupie wiec olałem temat

Cytat:
2008-11-22 19:39:52, robert-2001 pisze:
A może te napięcie wyjściowe być większe? czy to nic niczemu nie będzie szkodzić?

nigdy w zyciu!! napiecie nie moze byc wyzsze bo spalisz laptopa...
za niskie go nie uciagnie a w najgorszym wypadku rowniez uszkodzi...

ja odradzam chinszczyzne... czasem sie trafi ok, a czasem napiecie moze niebezpiecznie podskoczyc... ja osobiscie znam dwa przypadki gdzie takie zasilacze spalily laptopa...

juz lepiej pradnice - chociaz ich koszt jest chyba wyzszy od zasilacza... ale jest bardziej uniwersalna - mozesz podpiac do ladowania telefon, jakas ladowarke do bateri, drukarke, maly telewizorek (nie mylic z kineskopowym - jakis taki badziewny LCD) i inne "bajery" ktore nie biora za duzo pradu... (no chyba ze kupisz jakas mocniejsza przetwornice to wtedy mozesz nawet domowy odkurzacz podpiac )

jesli zasilacz to szukalbym raczej orginalnego... nie jest jakis strasznie drogi, a wykonanie jest naprawde dobre... ja za lenovo zaplacilem chyba 70zl. niemam zadnych problemow...

ja przetwornicą tez uwaliłem laptopa - może zbieg okoliczności ,a może też tzw. szpilki...
w sumie trudno powiedzieć / polecić z pełną odpowiedzialnością

Czy ten oryginalny zasilacz można podłączyć do gniazdka zapalniczki? Gdzie można go kupić? Ja mam laptop Corrino

le-mar no tak tez bywa... niestety...
ale w firmie w ktorej pracuje, najpierw byly chinskie zasilacze, troche zasilaczy sie posypalo, troche laptopow - weszly przetwornice... jakies z zielonym logo... cos z POWER . tutaj zadnych problemow (przetwornice w sumie dla tego zeby podpiac tez drukarki).

robert-2001 orginalne zasilacze kupisz albo na internecie (allegro) albo w sklepach komputerowych typu vobis. tylko najlepiej zrob rozeznanie w cenach bo vobis moze miec nawet ok 50zl drozej za dokladnie to samo co na allegro.... ale cos na allegro tych zasilaczy wogole nie widze;/
a podlaczyc mozna - wlasnie chodzi o zasilacz do zapalniczki 12V (nie mylic z normalnym sieciowym 220V)

[ wiadomość edytowana przez: archivi dnia 2008-11-23 14:18:26 ]

OK. poszukam i dziękuję wszystkim za pomoc