Mam problem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Awenzis jakiego posiadam 2007rok styczeń bieże ogromne ilości oleju od przeglondu 30000km do tej pory mam 44000 dolałem
ponad 4litry oleju.najlepiej byłoby wymienić silnik jest na Gwarancji
czy tak można
pozdrawiam
Bogdan

Z tą wymianą to chyba nie tak szybko, gdzieś kiedyś czytałem że dopuszczalne zużycie oleju jest do 0,7 l/1000km a tobie do tego to jeszcze troche brakuje- ale napewno Bigelektron będzie coś wiedział w tym temacie bo on jest na bieżąco z serwisem

A jaki to silnik?

Z tego co można poczytać na różnych forach to wymiana silnika jest możliwa i Toyota silniki wymienia ale muszą być spełnione pewne warunki.
Ludzie pisali głównie o wymianach silników vvti z początków produkcji czy to w Corolli czy w Avensis (vide forum corolla clubu czy avensis.info). Nie wiem jak jest w Twoim przypadku, ale auto dość nowe więc pewnie serwisowane, w dodatku na gwarancji, trzeba by sprawdzić dokładnie ile tego oleju wcina i przeczytać w instrukcji obsługi jaka jest dopuszczalna ilość (zwykle to było niestety ale aż 1 l/1000 km).
Jeśli tak jak piszesz - 4l/14000 km to może to być za mało by auto kwalifikować do wymiany silnika, ale spróbować można i na Twoim miejscu na pewno bym sprawę zgłosił w serwisie. Najwyżej dowiesz się że TTTM (ten typ tak ma)...