Przekaźniki przy aku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Koledzy orientuje sie moze ktos co to są za przekaźniki(tak mi sie wydaje ze to sie tak nazywa) przy akumulatorze takie 3 duże, bo u mnie jednego brakuje i nie wiem ktorego, a samochod to rs z 96 roku podejrzewam ze w mk6 tez są te przekazniki, z góry dzieki

To raczej sa bezpieczniki ale ktory za co odpowiada to niestety nie wiem

skrzynka bezpieczników jest zasilana przez 3 grube czerwone kable te 3 kable mają włąśnie koło aku 3 bezpiecziki, odpowiadają za klimatyzacje, za wentylator i cośtam jeszcze.
niemusisz miec wszystkich jeśli niemasz FULL OPCJI

Cytat:
2008-09-24 21:26:11, Grand_XR3i pisze:
i cośtam jeszcze. niemusisz miec wszystkich jeśli niemasz FULL OPCJI

Chyba jeszcze grzanie świec w dieslu i ogrzewanie przedniej szyby ale nie jestem pewien.

Cytat:
2008-09-24 21:32:59, POtek2 pisze:
Chyba jeszcze grzanie świec w dieslu i ogrzewanie przedniej szyby ale nie jestem pewien.

Grzanie swiec w dieslu, jest po przekatnej od aku.

Przekaźniki, bezpieczniki główne są z "przodu" akumulatora i jest ich 6 lub 5, dużo mniejsze od przekaźników o które pyta kolega.
Jeden z tych przekaźników to wentylator chłodnicy w mk 5, 6 i 7, drugi to przednia szyba, z tym że to ford......

Cytat:
2008-09-25 08:57:14, Kris75 pisze:
Przekaźniki, bezpieczniki główne są z "przodu" akumulatora i jest ich 6 lub 5, dużo mniejsze od przekaźników o które pyta kolega. Jeden z tych przekaźników to wentylator chłodnicy w mk 5, 6 i 7, drugi to przednia szyba, z tym że to ford......

Przepraszam, że wskrzeszam stary temat, ale nie mogę nic więcej znaleźć w archiwum, a to nie wyczerpuje mojego problemu.
Czy ktoś wie, czy ten przekaźnik od wentylatora chłodnicy to taki dość spory zielony walający się przy aku?
Jeśli tak, to fakt włączania się wiatraka chłodnicy kilka minut po rozruchu silnika, jego ciągła praca aż do wyłączenia stacyjki i cykanko słyszalne (od strony kierowcy) spod przedniej szyby może wskazywać na jego uszkodzenie?
(MKVI 1.8 16V)

a silnik sprawny masz?? głowica... pompa wody itd...

Cytat:
2009-03-10 20:35:32, essi1616v pisze:
a silnik sprawny masz?? głowica... pompa wody itd...

w poniedziałek było wszystko ok. Temperatura na wskaźniku idealna, silnik pracuje równo, nie faluje... więc chyba sprawny...
Dziś po odpaleniu wskazówka podniosła sięna 0,5cm (styk zimny/norm) i podczas jazdy cyknięcia co chwilę słychać (lekko przygasają wówczas światła, więc jakby większe obciążenie się robiło). Po zgaszeniu silnika słychać jeszcze rozpędzony wiatrak, więc można domniemywać, że pracował.

Maksymalne
natężenie
prądu
Zabezpieczany obwód lub
odbiornik
A 80 A Zasilanie skrzynki bezpieczników i
przekaźników (30-3)
B 60 A Zasilanie skrzynki bezpieczników i
przekaźników (30-2)
C 60 A Zasilanie skrzynki bezpieczników i
przekaźników (30-1 )
D 50 A lub 40
A
Silnik elektryczny wentylatora
chłodnicy
E 50 A Ogrzewanie szyby przedniej
F 50 A Przekaźnik świec żarowych silnika  Bezpieczniki gˆ˘wne w przedziale silnika
Oznaczenie
Maksymalne
nat©ľenie
prĄdu
Zabezpieczany obw˘d lub
odbiornik
A 80 A Zasilanie skrzynki bezpiecznik˘w i
przeka«nik˘w (30-3)
B 60 A Zasilanie skrzynki bezpiecznik˘w i
przeka«nik˘w (30-2)
C 60 A Zasilanie skrzynki bezpiecznik˘w i
przeka«nik˘w (30-1 )
D 50 A lub 40
A
Silnik elektryczny wentylatora
chˆodnicy
E 50 A Ogrzewanie szyby przedniej
F 50 A Przeka«nik ˜wiec ľarowych silnika

Albo skrzynka bezpieczników do przelutowania albo tylko wymiana przekaźnika sterującego w skrzynce bezpieczników. Nr przekaźnika nie znam, najlepiej uderz po to do kolegi Likma78.

Garbol24 - nic nie rozumiem z tego, co napisałeś
Kris75 - a jeśli miałaby to być skrzynka bezpieczników, to też byłoby słychać wyraźne cykanie z okolic podszybia?

Ten zielony przekaznik jest od klimy.

chcesz ciekawa lekture na temat forda to podaj swoj e-mail to ci wysle i tam sobie poszukasz co bedziesz chcial

Cytat:
2009-03-10 21:00:59, zeberko pisze:
Ten zielony przekaznik jest od klimy.

Jesteś pewien?

Grabol24, poszedł priv.
Dzięki

wysyla sie ale troche to potrwa wiec cierpliwosci

Cytat:
2009-03-10 21:40:37, grabol24 pisze:
wysyla sie ale troche to potrwa wiec cierpliwosci

Dzięki, jest

1. Nie rozumiem, po co te posty o posyłaniu privów...
2. Przekaźnik od wentylatora ma za zadanie załączyć wentylator chłodnicy po otrzymaniu sygnału z czujnika. A jeśli jest klimatyzacja, to załącza wentylator także po załączeniu klimy.
3. Na dzień dobry sprawdziłbym ten przekaźnik, czy nie zalany. Odłączyłbym czujnik i sprawdził, czy dalej są cyrki.
4. :grabol - a co to za ciekawa lektura? Może się podzielisz?

Cytat:
/ciach/ 3. Na dzień dobry sprawdziłbym ten przekaźnik, czy nie zalany. Odłączyłbym czujnik i sprawdził, czy dalej są cyrki. /ciach/

Powiedz, gdzie on jest, proszę...

Przekaźnik za akumulatorem. Czujnik, z tego co pamiętam w mk VI na termostacie - największy, w mkVII na wężu chłodnicy.