Kołysze i drgania kierownicy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem.Moja Tośka Carina E 1.6 przy prędkości 30/40/h strasznie kołysze autem do tego dochodzą drgania kierownicy. W miarę przyspieszania jest mniej odczuwalne.Jak go kupiłem 5 miesięcy temu było to prawie nie odczuwalne a z czasem się to powiększa.

Moze masz bule na oponie.

Cytat:
2009-03-08 13:01:52, Bigelektron pisze:
Moze masz bule na oponie.

A co w tym takiego śmiesznego ?

pzdr

bólki na kołach odpadają sprawdzałem przed tym nic nie stukało nic nie pukało ja uważam jak są bule to występują drgania kierownicy przy większej prędkości samej kierownicy zaznaczam że kołysze jeszcze całym autem przy małej prędkości

a zawieszenie sprawdziles na jakis szarpakach? czy kola maja pierscienie centrujace (jesli felgi nie orginalene z innym otworem centrujacym) ale zeby autem kolysalo

pewnie ktorys amorek wylal i wogole nie trzyma ?

amorki wymienione a poza tym by pukało- zawieszenie chodzi precyzyjnie nawet nie ściąga z lewej strony ma trochę luzu na bębnie ale aż by tak drgało i kołysało

Cytat:
2009-03-08 13:47:14, marcinm pisze:
A co w tym takiego śmiesznego ? pzdr

Bula na oponie sama w sobie jest smieszna ...mozna oczka dorysowac i wogole....
Mysle ze to jednak bula na oponie.
Moze jej tez nie byc widac a ona jest.Niech przelozy kola z przodu do tylu.

przełóż koła najlepiej na inne ,też myślę że to od opon,jeśli masz możliwość daj je do wyważenia ale do zakładu gdzie mają wyważarkę z możliwością przeprowadzenia testu drogowego,bada na tym owalizacie ,osadzenie stopki opony,mierzy bicie obręczy,kiedyś miałem przypadek że nawet bieżnik odwarstwił się od opasania,na pierwszy rzut oka nic jej nie było.pozdro.

wymieniłem z przodu drgania ustąpiły ale kołysze dalej tak samo jeszcze jedno z przodu mam opony 185/65r14 mam na tył ale 185/60r14 i nie jestem pewny czy mogę założyć kryzys

Cytat:
2009-03-12 13:11:07, robert19772 pisze:
wymieniłem z przodu drgania ustąpiły ale kołysze dalej tak samo jeszcze jedno z przodu mam opony 185/65r14 mam na tył ale 185/60r14 i nie jestem pewny czy mogę założyć kryzys

No jak niemasz napedu na 4 kola to mozesz
To wymien jeszcze z tylu i bedzie git,ewentualnie czy felgi nie sa kwadratowe.