Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
mutra Forumowicz Astra 1,6 16 v CARAV ... Wrocław | 2009-11-13 17:17:37 Kilka się już przepaliło i dojrzałem do decyzji o wymianie - chciałbym wymienić od razu wszystkie (profilaktycznie) tj. podświetlające TID, pokrętła temp. i licznik.
Ile będe ich potrzebował i jakich bo nie wiem o co pytać w sklepie, a jak rozkręce wszystko to chciałbym odrazu złożyć i nie ganiać po sklepach z przepalonymi na wzór Robiliście taką akcje u siebie? |
mutra Forumowicz Astra 1,6 16 v CARAV ... Wrocław | 2009-11-15 11:55:42 no właśnie o ten typ chodziło - do tej pory zdążyłem się tylko dowiedzieć że ponoć w liczniku są z oprawkami a w konsoli bez. Nic więcej. Chciałbym kupić diodowe (żeby dłużej wytrzymały) a to już się robi pewien koszt - dlatego nie chce kupować w ciemno. |
GSI (M) Strażnik Ampera Warszawa | 2009-11-15 12:26:29 |
mutra Forumowicz Astra 1,6 16 v CARAV ... Wrocław | 2009-11-15 14:16:13 dzięki GSi ale to juz widziałem, mówiąc diodowe myślałem o czymś takim
http://sklep.ledy.pl/zarowka-r5-biala-multi-z-cokolem-led-12v-b85d-p-667.html dlatego potrzebuję wiedzieć jaki typ żarówki konkretnie odpowiada za podświetlenie poszczególnych elementów. |
mutra Forumowicz Astra 1,6 16 v CARAV ... Wrocław | 2009-11-17 13:37:27 znalazłem info na innym forum: Żarówki to R5 z cokołem i bez (licznik,pokrętła od temperatury, wyświetlacz) - w sumie 8 sztuk+żaróweczki podświetlające kontrolki. W przyciskach od klimy i obiegu wew. oraz we włączniku świateł są małe żaróweczki z wąsami do lutowania. Tak samo we włączniku przeciwmgielnych i w przycisku od awaryjnych.
W przyciskach od szyb są diody. W schowku, podsufitce z przodu i w bagażniku (caravan) są "fiolki" 10x42mm. I to wszystko co się świeci we wnętrzu |
ulter25 Forumowicz opel vectra zgierz | 2009-11-17 21:14:17 powiem tak przerabialem ale vectre moja. w licznika podswietlenie wchodzily zarowki identyczne jak do swiatel postojowych.kupilem niebieskie diody i dziala.tylko mozesz pomylic biegun diod i nie bedzie swiecic to poprostu wloz ja odwrotnie.przy pokretlach od dmuchawy nyly te z wasem ale tez diody dokupilem.niestety nie mam jak zrobic zdjec tego bo sprzedalem auto.ale te zarowki znajdziesz w sklepach co sprzedaja zarowki takiej firmy BOSMA.ta firma ma te diody.tylko kup tak co rozspraszaja swiatlo. |
ulter25 Forumowicz opel vectra zgierz | 2009-11-17 21:18:02 i dwie zarowki wchodzily u mnie w zegar.a 3 te z wasem w pokretla od dmuchawy.ale zobacz gdzie takie sprzedaja zarowki. rozkrec to i dopiero sobie je kup ja tak u siebie zrobilem |
mutra Forumowicz Astra 1,6 16 v CARAV ... Wrocław | 2009-11-18 08:49:48 w astrze to jest troche inaczej bo przy pokrętłach są żaróweczki na wtyk. Ja zdecydowałem się zostać przy oryginalnych żarówkach bo pasuje mi "bursztynowa" barwa podświetlenia. Jakby ktoś szukał odpowiednich diód lub żarówek to tu http://sklep.ledy.pl jest pełen wybór. |
Kniga-Bytom Forumowicz Vauxhall Signum 1,9C ... Bytom,Nottingham | 2009-11-18 10:00:08 Ja robie podswietlanie do kazdego Opla niezaleznie od modelu.
wiekszosc osob zmienia podswietlanie na diody i slusznie ale pozniej pojawia sie problem co zrobic aby" pokrętło"od sciemniania podswietlania nie daje zadnych efektow a to dlatego ze diody maja bardzo niski pobor pradu.Jak by ktos chcial to moze zalozyc mu podswitlanie w calym aucie wraz z przełącznikami od swiateł ktore wbrew pozorom sa rozbieralne(czasami się je ciężko składa i lutuje)nie zapominajmy również o sterowaniu do szyb czy lusterek elektrycznych tym tez sie zajmuje Jak ktos jest zainteresowany to pisac na OKP GG Maila lub forumKniga2@interia.euKniga@interia.eu |
potryk (S) RegionAdmin Opel Vectra B Pomieczyno | 2009-12-01 17:51:35
Ja u siebie w Vectrze B wymieniałem całe podświetlenie na czerwone diody o dużym kącie (zamawiałem na allegro gotowe) nie wiem co tam gutek wlutował w środek, ale ściemnianie działa idealnie, tak jak bym miał normalne żarówki - jak mi się uda znaleźć od kogo kupowałem to napiszę. A wymiana podświetlenia od klimatronika TO MASAKRA!!! do dzisiaj mam szramy na rękach )))) |
mutra Forumowicz Astra 1,6 16 v CARAV ... Wrocław | 2009-12-01 18:33:11 ja sobie ostatecznie dałem spokój siegnąłem do portfela i dałem zarobić elektrykowi. |