Corolla-"skalowanie" miarki oleju

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
1. Czy ktoś wie jaka jest różnica w ilości zużytego oleju pomiędzy MAX a MIN na miarce oleju?
2. Czy ta skala jest liniowa? Tzn. ile jest do połowy od MAX a ile od połowy do MIN?

Silnik 1.4 VVTi.
Bardzo dziękuję za konkretne informacje/własnoręczny pomiar, dane serwisowe.../.

O ile mnie pamięć nie myli, to w 1.4 od MAX do MIN jest 0,8l.
Ale nie jestem pewien na 100%
W silnikach 1.6 i więcej to jest 1l.
Skala można przyjąć że liniowa.
Pozdro.

Dzięki Perzan.
Zaczynają mi mierzyć zużycie oleju
Pouczająca informacja na temat technik pomiarowych w ASO...
Jedni przykładają miarkę do karki papieru i olej robi ślad(który sie potem rozpływa), inni rysuja poglądowo dokąd sięgał olej. Jeszcze nik nie ZMIERZYŁ dokładnie.
Chociaż z drugiej strony to większa dokładność nie ma sensu .
Ciekawe co z tego wyniknie...
Pzdr.

Przed remontem głowicy mierzyłem poziom oleju b. dokładnie. Najpierw wycierałem bagnet do sucha i obrysowywałem go na paierze, zaznaczając jednocześnie znaczki min. i max. Następnie ponownie wsuwałem bagnet do silnika, wyciągałem, wycierałem ostrożnie od spodu (coby kartki nie wybrudził) i przykładałem do wykonanego uprzednio obrysu. Teraz wystarczyło tylko zaznaczyć poziom oleju. W ten sposób mierzyłem zmiany z dokładnością do 1 mm. Znając ilość oleju mieszczącą się między poziomami min. i max. mogłem b. dokładnie określić jego spalanie.

Cytat:
Przed remontem głowicy mierzyłem poziom oleju b. dokładnie. Najpierw wycierałem bagnet do sucha i obrysowywałem go na paierze, zaznaczając jednocześnie znaczki min. i max. Następnie ponownie wsuwałem bagnet do silnika, wyciągałem, wycierałem ostrożnie od spodu (coby kartki nie wybrudził) i przykładałem do wykonanego uprzednio obrysu. Teraz wystarczyło tylko zaznaczyć poziom oleju. W ten sposób mierzyłem zmiany z dokładnością do 1 mm. Znając ilość oleju mieszczącą się między poziomami min. i max. mogłem b. dokładnie określić jego spalanie.

Widzę że robiłeś to rzetelnie. Chyba najlepsza metoda.Powinieneś przeszkolić ASO
Czy z twoich obliczeń wychodziło że skala jest z gubsza liniowa?

Tylko ze w praktyce to chyba trzeba miec jeszcze dokladnie te same warunki do takiego pomiaru, np. calkiem zimny silnik i rowne podloze... staniesz troche krzywo i kicha... :/

Kafar - skala jest liniowa.

Pigletto - pomiarów dokonywałem zawsze w garażu (posadzkę mam tam równą i poziomą) po dobie upływie ok. doby od uruchomienia silnika - wtedy na pewne już wszystko zleci Można przyjąć krótszy okres, byle był wtedy zawsze taki sam.

wiem ile jest w silnikach 4E-fe 1.4 0.8l a w silnikach 1.6 1L, ja licze tak mam na bagnecie 14 naciec dziele to przez 0.8 i wychodzi mi ile oleju miesci sie na 1 nacieciu i stego wyszlo mi 0.34L na 1000km

0,34/ 1000 to chyba sporo?
to jest 4.7l na 15000!
Mój żłopie 0,2/1000 i wydaje mi sie to tragedią. Muszę ze dwa razy między przeglądami dolewać
W Swifcie zużycie było niemierzalne.

ja olej wymieniam co 10000km a nie co 15000km tak jest lepiej.
duzo nie duzo cos musi brac oleju nie jezdze bardzo duzo nie wiecej niz 1000km miesięcznie wiec male dolewki raz na jakis czas pomogą

Witam;
Szukałem na forum ale nie znalazłem ( chociaż pewnie jest ) .
Jaka jest różnica objętości oleju pomiedzy max a min na miarce w silniku D-4D 116KM ( Rav-4 2001 )?

Pozdrawiam

W przybliżeniu jakieś 1,5 l

dzięki;

Żeby nie było wątpliwości co do ilości między min. a max. dla roczników 1999-2001 to na stronie 264 instrukcji obsługi, Toyota podaje:
dla silników 2E, 4ZZ-FE i 3ZZ-FE - 1,3 l
dla silnika 7A-FE - 1,2 l
dla silnika 1WZ - 1,5 l

Przy okazji - zgodnie z biuletynem serwisowym nr EG-6020 z maja 2006 przy wymianie short block'u związanego z nadmiernym braniem oleju wymieniano również bagnet oleju i jeśli dobrze zrozumiałem to m. in. w corollach ZZE111, ZZE112, ZZE120, ZZE121 przesunięto wskaźnik min i max o 1 cm w górę, a tym samy zwiększono wymaganą ilość oleju w układzie o 0,5 l. tak że całkowita ilość przy pustym układzie to 4,7 l, a przy wymianie (z filtrem) to 4,2 l .