[mkV] 1.6 8v ledwo chodzi na benzynie (wymieniony TPS)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Objaw:

Zimny na benzynie w ogóle nie chce chodzić, Troszkę się nagrzeje to chodzi jak traktor prawie gaśnie, bardzo słaba odpowiedź na pedał gazu, dopiero pow. 3000 obr. zaczyna w miarę brzmieć.

Miałem uszkodzony MAP sensor, był podłączony i wężyk od podciśnienia był zaślepiony śrubką. Chodził na paliwie, ale wolne obroty były bardzo niestabilne i lał dużo paliwa. Śmierdziało w kabinie benzyną dużo palił (ok 15/100 w trasie). Jak był choć troszeczkę ciepły to w ogóle nie odpalał na benzynie. Ostatnio nabyłem inny MAP (żeby nie było wątpliwości taki sam numer) podpiąłem wszystko i nie chciał odpalić. Na LPG odpalił po przełączeniu z wciśniętym gazem zgasł. Po lekkim nagrzaniu silnika nie zgasł ale ledwo chodził (jak opisane na początku). Po odpięciu "nowego" MAP nic się nie zmieniło.

Reset kompa w trakcie wymiany był zrobiony. Niedawno używałem formuły STP do wtrysków. Dziwne, że działał przed wymianą a teraz nawet na odpiętym nie chce działać.

Ktoś ma jakiś pomysł? Czy zbieg okoliczności, że się coś zepsuło nagle

[ wiadomość edytowana przez: 7uk3r0n1n dnia 2009-07-05 21:39:50 ]

sprawdz najpierw bledy jakie pokazuje. możliwe ze potencjometr przepustnicy bedziesz mial do wymiany bo mialem podobne objawy w 1.4

pomierzyłem potencjometr i pokazuje od 0,6 kOhm do 3,6 kOhm a wg. książki powinno być pomiędzy 900 a 1800 czy jakoś tak... czyli wiadomo co nie tak . Wymienię i napisze czy pomogło

Wreszcie wymienilem TPS-a i niestety nic nie dalo. Obecnie mam dwojke podejzanych. Albo pompka paliwa albo lambda? (Lambde sprawdze jak bede mial okazje wejsc pod auto). Może byc cos jeszcze innego?

A czemu zamiast najp[ierw poczytac i dowiedziec sie co to jest wogole TPS i do czego słuzy to wymieniasz bo ktos ci napisze u mnie tak było, a sam pewnie nie wie jak powinien działac.
Ehh, kolejny napisze ze u niego była winna skrzynia Sory nie mogłem sie powstrzymac.

TPS, ani wiekszosc czujnikow nie ma z tym nic wspolnego.

Najpierw sprawdz układ wtrysku i zapłonu, stan swiec, mozesz nawet podmienic razem z przewodami, chociaz na szrocie na chwile.

Sprawdzic i pomierzyc cewke, jej wtyczki,okablowanie.

Mozliwe ze cos z wtryskami, ewentualnie gdzies bardzo duzo lewego powietrza, chociaz to raczej nie jest przyczyna.

Map jesli bedzie uszkodzony, lub odłaczony, to silnik bedzie telepał sie tylko na wolnych obrotach w granicy 500obr, po daniu gazu bedzie chodził normalnie, no i plus wieksze spalanie.
Sonde mozesz zmierzyc, na siwym i czarnym kablu, jej praca to od 0,1 do 0,9v, ale ja tez mozna pominac bo ona nie ma wpływu na telepanie silnikiem.

Tak czy siak najpierw swiece i przewody, ewentualnie filtry paliwa i powietrza, chociaz paliwa najwazniejszy.

[ wiadomość edytowana przez: Magik123 dnia 2009-07-05 22:08:08 ]

Świece i przewody maja < 10k (Motorcrafty + bosh) i na LPG nie ma objawów strzelania wiec pewnie jeszcze dają rade. Dodam, że jak postoi to nawet na Pb nie odpala... ale jak chwilke pochodzi to już potem zaskakuje. Już nie zawalam forum jak coś wymienie i nie pomoze albo cos to bede pytal dalej

P.S. TPS i tak nie trzymał książkowych wartości

Skoro masz na LPG wporzadku to problem ewidentnie lezy w układzie paliwowym, pompa, jej zasilanie, skrzynka bezpiecznikow, wtryski, zasilanie ich, ewentualnie komp szwankuje, badz sama instalacja.
Sprawdz jeszcze przy akumulatorze, powinien byc podłaczony do minusa podwojny kabel koloru brazowego.