1600 diesel w Polonezie ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przeglądając dzisiaj ogłoszenia w jednej z gazet znalazłem Poloneza z silnikiem 1600 Diesel.

Czy wogóle było coś takiego produkowane, czy może facet sam sobie coś włożył.

Dodam tylko że auto jest z 1990 roku.

A jeżeli były takie silniki z Poldku seryjnie to skąd pochodziły (znaczy z jakiego innego auta) i co wogóle wiecie o tej jednostce napędowej.

Cioekawy też jestem osiągów, bo ludzie narzekają na 1900 diesela ze względu na dynamikę a co dopiero 1600.

Z tego co wiem w Fiatach 125p zdarzały się diesele 1600 z VW, to moze taki właśnie silnik jest w tym polonezie.

Masz racje z duzym prawdopodobienstwem chodzi o ten silnik. Poniewaz jego zabudowa byla prosta, a czesci w brud byl chetnie "implementowany" w Polonezie. Osiagi no, coz 54 KM w Polonezie wystarczaly na ok. 30 sek do setki.

Co ciekawe FSO tez go zabudowala w Polonezie i juz miala go sprzedawac, ale w ostatnim momencie interes zrobil sie nieoplacalny.

Pozdrawiam
Adamus

dzięki -jak zwykle można liczyć na Adamusa !!!

Jest to prawdopodobnie jednostka z VW. Nie da się ukryć, że osiągai auta będą pozostawiały sporo do życzenia, ale taką właśnie jednostkę będę instalował w drugim (przyszłym) Poldku ze względu po pierwsze na wręcz przepraszam za określenie zajebistą trwałość tej jednostki (300kkm po remoncie to pestka) oraz relatywnie wysoką ekonomię.

U mnie po mieście jezdziło takie taxi,prywatna rzezba.Buda od wąskiego Caro,deska rozdziecza od szerokiego,a pod maską właśnie ten 1.6 klekot.

Umnie jezdzila taxi z silnikiem vw golfa I 1.6D buda caro 91 niestety driver zawal dostal i po autku