Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2009-08-13 11:24:51 GLIzda w plusie to bosch. |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2009-08-13 11:37:52
Czysty przypadek. A więc masz Boscha tak jak Daniel zauważył - termostat to odrębna sprawa i nie ma co dyskutować - wymień na nowy kosztuje grosze, nie baw się w sprawdzanie jeżeli chodzi o silnik to najpierw zrób reset - odłącz klemę minusową na kilka minut (silnik zimny) a potem odpal go tylko na benzynie bez dodawania gazu i niech pracuje na wolnych obrotach do czasu załączenia wentylatora jeżeli to nie pomoże to trzeba zdiagnozować kompa - na forum chyba znajdziesz jak to się robi i kody błędów, nie wiem czy jeszcze są stacje obsługi które wykonują taką usługę - kiedyś można było podjechac do ASO Daewoo i zrobić diagnostykę |
danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2009-08-13 13:41:15 Abimex ma samodiagnostykę, w boschu tego nie przewidzieli chyba. |
Pawel_W Polonez Caro Plus Warszawa | 2009-08-13 17:22:49 Problem gaśnięcia na biegu jałowym rozwiązany
Wystarczyło zresetowanie komputera. Stuki nadal występują. Zatankowałem na markowej stacji Pb98, żeby wyeliminować najbardziej banalną przyczynę jak spalanie stukowe (nie wiem, co było wcześniej zalewane do baku, bo jeszcze sam nie tankowałem go). Mam jeszcze takie pytanie - czemu miałem zdjąć minusową klemę? Względy bezpieczeństwa (masa), czy jakieś inne voodoo??? No i czy da się samemu bez rozbierania silnika zdjagnowozać przyczynę stuków? |
leon Miłośnik FSO Leonez Atuz 1.6 GLIz ... ZONK & Toruń | 2009-08-13 18:33:28
Bezpieczniej dla komputera. Mniejsze ryzyko przeskoczenia iskry niż przy dodatniej. |
pablo_fso Miłośnik FSO R.I.P. Polonez Atu p ... Wola | 2009-08-13 18:58:16 A kiedy pojawiają się te stuki ? Podczas przyspieszania? gdy silnik jest zimny ? |
Pawel_W Polonez Caro Plus Warszawa | 2009-08-13 19:09:24 Stuki słychać prawie cały czas, ale bardziej przy obciążaniu silnika i przy określonych obrotach. Ale jak wrzucę wcześnie wyższy bieg i silnik pracuje na wolnych obrotach to tak nie słychać. Temperatura silnika nie ma znaczenia. Doczytałem na forum o stukach na zimnym silniku. To nie jest to. Stuki są cały czas. Silniejsze przy dodawaniu gazu. Czasami są bardzo słabe. Nie słychać ich po odpuszczeniu gazu. |
danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2009-08-13 19:28:57 Sworznie tłokowe. |
Pawel_W Polonez Caro Plus Warszawa | 2009-08-13 19:36:18
A jaki jest stopień komplikacji wymiany (do ewentualnej samodzielnej wymiany) lub orientacyjny koszt w warsztacie ? |
MichalSW Miłośnik FSO FSO Polonez Caro Plu ... Kielce | 2009-08-13 20:02:15 Cała komplikacja sprowadza się do wyciągnięcia silnika z samochodu i wyjęciu tłoków. |