Problem z Atu + (dla elektryka...)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie!!!
MAm problem. Jeżdże polonezem Atu + 1,6 gsi na wilopunktowym wtrysku, posiadam instalację gazową. Sprawa jest następująca, otóż, jeżdżąc sobie w pewnym momencie przestał działać wskaźnik prędkości. W tym samym momencie zauważyłem, że świeci się kontrolka układu elekrtonicznego silnika. Jeździłem jeszcze troche i właśnie zauważyłem najważniejszą sprawę. Jak się jeździ to po pewnym czasie się zaświeca kontrolka no i jak się zaświeci to jak tylko wybije go z biegu to gaśnie (ale jak będę trzymał wciśnięty pedał gazu to nie zgaśnie). Jak chce ponownie odpalić auto to jest problem, ale jak nacisnę pedał gazu przy odpalaniu to lepiej się odpala. Byłem w serwisie daewoo i powiedział gościu, że wymiana czujnika prędkości samochodu ( czujnik vss - tak mówią na niego)
pomoże, ale nie jestem pewien.
Chciałem spytać o rade was.
Jeśli ktoś może na to poradzić to proszę o odpowiedzi.
Z góry za wszystko dziękuję.
Powzdrawiam !!!

Ukręcił się kwadracik w czujniku Vss i dlatego nie działa ci prędkościomierz oraz zapala się lampka CHECK ENGINE. Mógł też nawalić reduktorek przed tym czujnikiem - czujnik jest na ten reduktor nakręcony. Przyczyną była prawdopodobnie dawno niesmarowana linka szybkościomierza, zatarła się w pancerzu i musiąło coś puścić. Wkład linki warto posmarować rzadkim smarem z raz na parę lat np przy wymianie żarówek w tablicy, kiedy się ją wyjmuje, bo wtedy własnie trzeba odpiąć linkę.

Fajnie, dziękuję za odpowiedź. POwiedz mi jeszcze czy to ma wpływ na to co dzieje się z samochodem, czy on gaśnie z powodu tego czujnika?
Pozdrawiam , dzięki

sprawdź jeszcze kostke tego czujnika (prze reduktorze lnki prędkosciomierza) może nie być styku. Silnik ci gaśnie bo komp sterujący widzi że samochód stoi i na taki stan ustawia wartości kata zaponu i wtrysku, a samochod w żeczywistości jedzie.

Gasnie napewno z powodu czujnika prędkości.
Mialem ten sam objaw. Gasł dokladnie w takich samych okolicznosciach jak twój. Wymiana czujnika prędkosci załatwiła problem.
U ciebie jednak jest troche inaczej bo nie działa prędkościomierz, a u mnie chodził prawidłowo. W zwiazku z tym może u Ciebie cos nie tak z linka predkości/ślimakiem i w związku z czym czujnik prędkości tez ma nieprawidłowe wskazania (czyt. wskazuje na 0 km/h)

pozdrówka

Ja też mam chyba coś z czujnikiem prędkości,obroty silnika nie spadną dopóki wskazówka szybkościomierza nie zejdzie do zera.Czasem jadę na luzie a obroty trzyma w okolicy 2000,strasznie irytująca sprawa.

Cytat:
Czasem jadę na luzie a obroty trzyma w okolicy 2000,strasznie irytująca sprawa

ale poprawna

Spoko!!!
Dziekuje za odpowiedzi i zainteresowanie tematem. Wszystko jest juz ok. Kupiłem czujnik, sam sobie go wymieniłem (bardzo prosta sprawa) i działa jak złoto.
Dziękuję jeszcze raz.
Pozdrawiam!!!

Cytat:
2003-09-02 12:47:57, Jojo pisze:
Cytat:
Czasem jadę na luzie a obroty trzyma w okolicy 2000,strasznie irytująca sprawa

ale poprawna

Nieraz zapominam że to polonez