Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
malbert espero łódź | 2009-06-21 21:54:48 skoro to taki hit, to czemu nie jest powszechnie stosowany? |
robert_or3 Member Klubu Espero Citroen C5 FL Łękawica | 2009-06-21 22:07:07
Nie wiem dokładnie ile tej wody potrzeba, ale chyba niewiele. Zestawy dostępne na allegro zbudowane są z obudów filtrów do wody z wodociągu, a widziałem już w necie konstrukcje ze słoików litrowych. Co do prądu to zależy od konstrukcji, ale waha się od kilkunastu do kilkudziesięciu amperów. Wbrew pozorom nie jest to aż tak bardzo dużo, ponieważ światła mijania pobierają około 10A. [ wiadomość edytowana przez: robert_or3 dnia 2009-06-21 22:09:10 ] |
Michal7e91 Member Klubu Espero Daewoo Espero Orzysz/Łódź | 2009-06-21 22:11:40
Poczytaj tu troszeczkę. Dyskusja tam jest na ten bądź podobny temat. A co do samej próby zmontowania i zastosowania tego w aucie nie jest do końca takie proste jak mogłoby się wydawać. Ale próbuj kolego, jak się uda chętnych napewno do kolejnych przeróbek nie zabraknie. |
DarSKG Espero 2.0 CD Kamienna Góra | 2009-06-21 22:26:28 Osobiście wolałbym wodę pić niż lać do baku. Skończy się jak z tzw. biopaliwami. Teraz zamiast zboże na chleb dla ludzi, to się je na paliwko przeznacza. Do niczego dobrego to nie doprowadziło. Poza tym wody nikt nie rozdaje za darmo. U mnie za kranówę się płaci. Pozostaje opcja tankowania w kałużach lub jakichś rzeczkach I to byłby ten ewentualny plus |
pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2009-06-21 22:35:58
z biopaliwami to super pomysł i oby sie rozwijał odnawialna energia i uniezaleznienie od krajów posiadajacych złoza z tymi zbozami to róznie jest bo np rzepak na nic innego niz olej to sie raczej nie nadaje a zboza na chleb w europie nie zabraknie |
robert_or3 Member Klubu Espero Citroen C5 FL Łękawica | 2009-06-21 22:42:44
Nie zgodzę się z tym. Olej rzepakowy nadaje się na paliwo. Poprzednio byłem posiadaczem fiata marea 1,9 TD i chciałem sprawdzić to osobiście. Początkowo dolewałem oleju rzepakowego do ON. Później już tylko lałem rzepakowy do czasu kiedy jego cena niemal zrównała się z ceną ON. Auto było trochę słabsze, ale jeździło i zapalało normalnie. Jeździłem tak latem bo do jazdy zimą potrzebna by była dodatkowa instalacja grzewcza, gdyż olej rzepakowy jest dość gęsty, a przy niskich temperaturach gęstnieje jeszcze bardziej co stwarza pewien problem z dostarczeniem go do jednostki napędowej. [ wiadomość edytowana przez: robert_or3 dnia 2009-06-21 22:44:54 ] |
marob90 Daewoo Espero Mysłowice | 2009-06-21 23:20:15 Znajomy też jeździł Audi a4 diesel na rzepaku to po pół roku nie zostało mu nic innego jak zakup nowego silnika albo kapitalka starego. Nie rozumiem dlaczego ludzie na takich śmieciach jeżdżą. |
pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2009-06-21 23:22:02
z czym sie nie zgadzasz? toc pisze ze na olej (w tym OLEJ NAPEDOWY)sie nadaje a nie na produkty spozywcze typu chleb ja takze jezdziłem na oleju rzepakowym jak był tanszy niz ON swego czasu troche zapach inny ale róznicy w mocy zadnej |
pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2009-06-21 23:24:01
jak tak lubisz paliwa kopalne to nasmaz se nalesników na ropie |
DarSKG Espero 2.0 CD Kamienna Góra | 2009-06-21 23:25:56
Nie jest aż tak różowo. Wszyscy sieją rzepak, a nie sieją zboża. Z punktu widzenia własnego podwórka to może i fajny pomysł jest ale w skali globalnej to juz nie. Poza tym zboże to nie jest materiał odnawialny tak jak wiatr czy energia sloneczna. Ile litrów paliwa trzeba zużyć aby wyprodukować litr ekopaliwa ? |
robert_or3 Member Klubu Espero Citroen C5 FL Łękawica | 2009-06-21 23:37:01 Ale nie odbiegając od tematu czy ktoś spotkał się już w sposób namacalny z generatorem HHO i co o tym sądzicie? |
DarSKG Espero 2.0 CD Kamienna Góra | 2009-06-21 23:40:35 W dzieciństwie czytałem przygody Baltazara Gąbki. I tam taki jeden Smok już za czasów Kraka jeździł autem na wodę Więc to żadna nowość |
marob90 Daewoo Espero Mysłowice | 2009-06-22 01:18:07
A lubie. Ekologia to ściema. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2009-06-22 01:30:10
powodzenia życzę. Nie jestem prawnikiem, ale elementarne prawo fizyki mówi, że nie ma energii za darmo - ilość prądu potrzebnego do elektrolizy pewnie będzie wiele większa niż energia uzyskana ze spalenia uzyskanego wodoru... mam lepszy pomysł - kup prądnicę i silnik elektryczny. silnik podłącz do prądnicy kablami, potem połącz ich wirniki. Wprawiona w ruch prądnica wygeneruje prąd, który zasili silnik, a ten będzie napędzał prądnicę. Silnik można podłączyć do kół i jeździć za darmochę. Albo drugi patent: kup magnes neodymowy (one są cholernie mocne). Z przodu auta zamocuj blachę stalową. Magnes umieść tuż za blachą, mocując go do auta. Magnes będzie przyciągał auto w kierunku blachy wprawiając je w ruch. Blacha będzie się jednak ciągle odsuwała. Efekt - jeździsz za darmo. wracając do meritum - jedyne sensowne zastosowanie to próba odzyskiwania energii traconej podczas hamowania. Czyli generator wodoru uruchamiany prądem powstającym podczas hamowania auta. |
robert_or3 Member Klubu Espero Citroen C5 FL Łękawica | 2009-06-22 06:55:21
Jak już pisałem że czytałem wypowiedzi osób, które już to zamontowały i według nich oszczędność wynosi około 50% paliwa. |
Zerwikaptur Member Klubu Espero Audi A4 Ożarów | 2009-06-22 08:59:51
Blacha nie potrzebna .Magnes umieszczasz z przodu ,a prędkośc będzie zależała od tego do kogo się podczepisz . |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2009-06-22 09:30:00
wszelkie teoretyczne analizy skazują ten pomysł na całkowitą porażkę. Trzeba pamiętać o tym, że w samochodzie PRĄD NIE JEST DARMOWY. A z szybkiej analizy internetu na rżnych forach rozpisują się eksperci twierdzący, że jest on za free... Bilans energetyczny jest żałosny - zużywając 1 kWh energii na elektrolizę uzyskujemy ilość wodoru pozwalającą wytworzyć około 0,17 kWh energii... czyli silnik odzyska jakieś 17% energii którą zużył na wytworzenie wodoru. Reszta - 83% pójdzie w dodatkowe ciepło. Na szczęście ilości energii które wchodzą tu w grę są tak małe, a co za tym idzie ilość benzyny, że nie zauważysz w praktyce żadnych efektów - różnice będą o wiele mniejsze niż błąd pomiaru. Możesz oczywiście liczyć na efekt psychologiczny - podobnie jak z magnetyzerami. Ale - przecież nie od dziś wiadomo, że jeśli naukowcy twierdzą że czegoś się nie da zrobić, to musi się znaleźć ktoś, kto o tym nie wie i to zrobi. jeśli planujesz zainwestować ze 2 h czasu i z 50 zł w ten system - załóż, chętnie posłuchamy jakie efekty osiągniesz. Jeśli więcej - daj se spokój i lepiej kup za te pieniądze benzynki [ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2009-06-22 09:35:09 ] |