Kontrolki od aku i oleju, prośba o informację.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie !
Nie wiem czy jest to prawidłowa sygnalizacja:
u mnie po włożeniu kluczyka na desce z czerwonych kotrolek zaświecają się:
akumulator, i ostatnio zauważyłem że zaświeca się kontrolka oleju, ale nie zawsze, jak jest rozgrzany to właśnie tylko czasami.
Po uruchomieniu silnika obie kontrolki gasną.

Pytanie do szanownych:
czy jest to prawidłowe, czy ? :
a. akumulator jest już do wymiany ? (nie sądze bo pali bez problemu)
b. cos jest nie tak z czujnikiem oleju ?

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję z góry.

Pytanie co najmniej dziwne.

Po włączeniu zapłonu zapalają się zawsze wszystkie "ważne" kontrolki (olej, aku, abs, poduszka). Po uruchomieniu silnika powinno wszystko w przeciągu max 5sek. zgasnąć.

Kontrolka z symbolem akumulatora, świeci się gdy prąd ładowania z alternatora jest za mały. Przy zgaszonym silniku alternator nie ładuje, więc ma się palić. Kontrolka oleju zapala się, gdy ciśnienie oleju jest zbyt niskie. Wyłączony silnik, brak ciśnienia oleju, kontrolka ma się palić.

Kontrolka z symbolem akumulatora, świeci się gdy prąd ładowania z alternatora jest za mały. Przy zgaszonym silniku alternator nie ładuje, więc ma się palić. Kontrolka oleju zapala się, gdy ciśnienie oleju jest zbyt niskie. Wyłączony silnik, brak ciśnienia oleju, kontrolka ma się palić.

Dzieki za informacje.
Z pokorą przyznaje że sam się dziwie swoim wątpliwościom
Coś mnie wpedziło w ten głupi tok rozumowania, bo ostatnio róznie świeciła kontrolka oleju.
Dzieki za info i sory za zawracanie dupy.

Czasem uszczelka w czujniku oleju puszcza olej na drugą stronę membramki. Wtedy odbija ona po czasie. Czujnik zwiera do masy, łatwo więc sprawdzić zdejmując konektorek i dotykając do silnika czy żarówka kontaktuje.

Jeżeli kontrolka oleju zacznie się zapalać podczas jazdy, jest źle. Wtedy pierwsze kroki należy zrobić w stronę bagnetu pomiarowego poziomu oleju.

Pozdrawiam.

... lepiej zapytać niż zbłądzić ))

Dzięki, na szcześciwe nie zaświecała się przy uruchomionym silniku, a jako posiadacz instalacji gazowej co jakiś czas dolewam olej i sprawdzam jego stan
Pozdro.

Witam. Podpinam się pod ten post z pytaniem gdzie się znajduje ów czujnik ciśnienia oleju, gdyż wymieniałem już żaruweczki od kontrolek i nadal nie świeci mi kontrolka ciśnienia oleju po przekręceniu kluczyka. Z góry dziękuje za pomoc.

jak schylisz się nad silnikiem, od strony pasażera to pod kolektorem tak w połowie wysokości silnika masz ten czujnik,niedaleko filtra oleju

[ wiadomość edytowana przez: kris2629 dnia 2009-09-20 21:43:08 ]

ORYGINAŁ

ZAMIENNIK

Wielkie dzięki (kris2629)