Centralny zamek caro plus

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! właśnie kupiłem centralny zamek na pilota do mojego poloneza caro plus. I mam takie pytanie do czego najlepiej podłączyć zasilanie??? I czy siłowniki na 4 kg uciągną zamek przy tylnich dzwiach, bo słyszałem że w poldkach tylne zamki chodzą ciężej.

Witam,
- przy skrzynce bezpieczników jest wyprowadzony przewód z
konektorem do zasilania alarmu (jeśli nie masz zainstalowanego
alarmu to pewnie jest wolny).
- za schowkiem po stronie pasażera jest złącze zasilania (kostka na
czerwonym przewodzie - jest tam cały czas napięcie z akumulatora).

-Gdyby siłowniki nie dawały rady z zamkiem w tylnych drzwiach -
trzeba go nieco zmodyfikować poprzez usunięcie sprężyny.
Opis znajdziesz na forum.

Ja nie usuwałem sprężyn tylko dałem mocniejsze siłowniki kupione pod tytułem: "super mocne".

Alarm mam podłączony do tego przewodu , ale i tak nie chodzi to go odłączę i się podepnię do niego z tym zasilaniem. A gdzie najlepiej podpiąć się pod wyjscie na kierunki??

Cytat:
2009-10-22 19:54:47, wento pisze:
A gdzie najlepiej podpiąć się pod wyjscie na kierunki??

W wyłączniku awaryjnych są dwa przewody do których możesz się wpiąć. Jutro sprawdzę jakie mają kolory, bo nie pamiętam.
Ile przewodów wychodzi ze sterownika na kierunki? Ja mam BX30 i tam jest tylko jeden kabelek na kierunki, no i niestety miga tylko jedna strona, nie wiem jak zrobić żeby migały dwie

U mnie wychodzą 2 przewody na kierunki.

Cytat:
2009-10-22 21:43:13, michalb77 pisze:
W wyłączniku awaryjnych są dwa przewody do których możesz się wpiąć. Jutro sprawdzę jakie mają kolory, bo nie pamiętam. Ile przewodów wychodzi ze sterownika na kierunki? Ja mam BX30 i tam jest tylko jeden kabelek na kierunki, no i niestety miga tylko jedna strona, nie wiem jak zrobić żeby migały dwie

Trzeba bylo zapytac ;P Bardzo latwo wystarczy wlutowac dwie diody 3A po 30gr / szt i bedzie git. Tak obrazowo mowic , to w ten sposob , ze te nozki bez paska laczysz razem i do kabla wychodzacego ze sterownika , a te nozki przy ktorych jest pasek do linii kierunkowskazow. 5 minut roboty i 60gr kosztow.

To jak mi wychodzą 2 przewody na kierunki , to łącze je z 2 na włączniku świateł awaryjnych??

Najwygodniej chyba przy awaryjnych. Ewentualnie przy mikroprocesorowce lub gdzies po drodze , ale ciezej bedzie Ci znalezc odpowiednie kable.Przy awaryjnych to wlaczasz awaryjne i patrzysz na ktorych przewodach pojawia sie pulsujace napiecie. Pojawi sie na 3 , 2 z nich to linie kierunkowskazow(L i P). A ktore dwa wybrac sprawdzisz podajac pokolei na te kable napiecie przy wylaczonych awaryjnych , w 2 przypadkach zaswieca sie kierunki i kontrolka na desce i w te nalezy sie wpiac.

Cytat:
2009-10-23 13:21:17, marcij pisze:
Trzeba bylo zapytac ;P Bardzo latwo wystarczy wlutowac dwie diody 3A po 30gr / szt i bedzie git. Tak obrazowo mowic , to w ten sposob , ze te nozki bez paska laczysz razem i do kabla wychodzacego ze sterownika , a te nozki przy ktorych jest pasek do linii kierunkowskazow. 5 minut roboty i 60gr kosztow.

No właśnie przy okazji pytam no i dzięki za opis
Akurat mam w domu 1N4001, ale to chyba 1A czyli za słabe? Jak mówisz że 3A.
Cytat:
2009-10-23 13:28:24, wento pisze:
To jak mi wychodzą 2 przewody na kierunki , to łącze je z 2 na włączniku świateł awaryjnych??

Przy awaryjnych trzeba się wpiąć do niebieskiego i niebiesko-czarnego. Ja wyciągniesz włącznik to jest pierwszy i przedostatni kabelek od góry (lewa strona). Tylko nie pamiętam który jest L a który R, ale to chyba nie ważne.

[ wiadomość edytowana przez: michalb77 dnia 2009-10-23 20:05:34 ]

Dzięki za wszystkie porady. W poniedziałek biorę się do roboty.

Cytat:
2009-10-23 19:59:06, michalb77 pisze:
No właśnie przy okazji pytam no i dzięki za opis
Akurat mam w domu 1N4001, ale to chyba 1A czyli za słabe? Jak mówisz że 3A.

No łatwo policzyć - mają przenieść (2x21W+4W)/12V czyli ok 4 A nawet...

A gdzie najlepiej przymocować jednostkę centralną????

Pod deską gdzieś. Np za zegarami. Oczywiście chodzi o centralkę od zamka, bo centralkę od alarmu to trzeba tak ukryć żeby nikt się nie domyślił gdzie się znajduje...

I jeszcze jedno pytanko czy jak założę wszystko tak jak tu czy będzie działało??? http://www.martin.w.tkb.pl/centralny/