Kilka napraw

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
W moim Espero zaistniała potrzeba kilku napraw:

1: bardzo słabo działa ogrzewanie -zakładam, że to coś z nagrzewnicą, ale nie bardzo mam czas i warunki do naprawy, wiec moje pytanie: czy ktoś wie, gdzie w Gdańsku mogą to naprawić i za ile?
2: Blachy - jak w daewoo - doły drzwi i nadkola i pare innych miejsc - j.w. czy ktoś to robił w Gdańsku , gdzie i za ile?
3. Piszczy coś w okolicy lewego tylnego koła, ale tylko za zakrętach, co to może być??
4. Czujnik poziomy paliwa - odpadła masa (rdza) i jak wyżej pytanie: naprawiał to ktoś w gdańsku
Ogólnie to potrzebuje namiar na jakiegoś mechanika (kompleksowego) w Gdańsku lub okolicy, który pomógłby mi w w/w problemach

Pozdrawiam,

ad.1 Może to nie wina nagrzewnicy a termostatu..? Wskazówka temperatury na zegarach idzie w góre po nagrzaniu silnika?
ad.3 Jedyne co mi przychodzi do głowy (piszczenie) to wyrobione łożysko(a) w piaście, są tam dwa...

Wskazówka podnosi się, ale nie wiele, naewt po przejechaniu 100 km ciagiem jest mniej wiecej na na drugiej kresce od dołu.

Jesli to termostat, to mozna to samemu wymienić?

Cytat:
2009-10-28 13:27:19, AleksanderKamil pisze:
Wskazówka podnosi się, ale nie wiele, naewt po przejechaniu 100 km ciagiem jest mniej wiecej na na drugiej kresce od dołu. Jesli to termostat, to mozna to samemu wymienić?

TAK. Idziesz do sklepu motoryzacyjnego i prosisz o termostat.

Więc wczoraj kupiłem nowy termostat Vernet otwierany przy 92^C, mam nadzieje, że dziś lub jutro go wymienię.
Dam znać co i jak.

A może sprawdź płyn chłodniczy, czy w ogóle go jeszcze masz ???

Płyn ok, sprawdziłem na samym początku.
Podejrzewam, ze murze odmulić tez chłodnice i nagrzewnice.
Robił to ktoś u jakiegoś mechanika, jaki koszt??

W nadziei na lepsze ogrzewanie (idzie zima) wymieniłem termostat na oplowski (92 st. C). Auto co prawda ciut szybciej łapie prawidłową temperaturę pracy, ale ogrzewanie żadna rewelka. Prawdopodobnie nagrzewnicę trzeba by przepłukać. U mnie temperatura pracy to wskazówka lekko powyżej poziomego położenia (godz. 15-sta). Zdaje się, że ta kreska w poziomie to będzie 90 st. C, bo poza kreskami nie ma opisu na wskaźniku. Na początku gdy silnik chłodzi mały obieg wskazówka idzie znacznie wyżej, ale z momentem uchylenia się termostatu opada i osiąga stałą wspomnianą przeze mnie wartość.
Jeżeli silnik ma prawidłową temperaturę, a ogrzewanie nadal słabe to może być tylko i wyłącznie nagrzewnica.
W polonezie było prościej. Od góry widać gołym okiem węże dolotowy i wylotowy nagrzewnicy - odpiąłem wsadziłem wąż ogrodowy, przepłukałem i po sprawie, a tu zdaje się trzeba jakoś od dołu kombinować.

[ wiadomość edytowana przez: mariusz_u dnia 2009-10-29 17:27:02 ]

U mnie w zeszłym roku pomogła wymiana termostatu, teraz mam ciepło i parujące szyby już nie są większym problemem. Z dużą dozą pewności winny będzie termostat i jego wymiana da oczekiwane rezultaty

Jeżeli temperatura cieczy chłodzącej utrzymuje się w normie czyli w granicach 90 st. C, zależnie od parametrów pracy termostatu, to co może dać wymiana termostatu na inny? Gdyby silnik był niedogrzany (niesprawny termostat), to rozumiem, ale gdy jest temperatura cieczy chłodzącej, a nie ma ogrzewania, to przyczyny należy upatrywać po stronie nagrzewnicy.

Cytat:
2009-10-28 13:27:19, AleksanderKamil pisze:
Wskazówka podnosi się, ale nie wiele, naewt po przejechaniu 100 km ciagiem jest mniej wiecej na na drugiej kresce od dołu.

Masz na myśli tą kreskę "na godzinie 15-tej"? Jeżeli tak to prawidłowo. Po wymianie na termostat 92 st. C możesz mieć kapkę wyżej wskazówkę o parę st. C.

[ wiadomość edytowana przez: mariusz_u dnia 2009-10-29 17:34:59 ]

[ wiadomość edytowana przez: mariusz_u dnia 2009-10-29 17:35:31 ]

Cytat:
2009-10-29 16:18:45, AleksanderKamil pisze:
Robił to ktoś u jakiegoś mechanika, jaki koszt??

Kolego, 90% dolegliwości możesz usunąć sam.Wystarczy inteligentnie użyć funkcji "szukaj"
Natomiast co do kosztów mechaników to musisz sam sobie sprawdzić. Bo Kisztan z Łańcuta napisze ci,że to kosztuje 20zł, a ty w Gdańsku zapłacisz za to samo 80zł i będzie miał pretensje, że cię oszukał.Ceny są mocna "umowne" w zależności od regionu kraju i wielkości miejscowości (miasta).

Pewnie, że sporo mogę sam, ale do czyszczenia nagrzewnicy to ponoć kanał jest bardzo przydatny, a jak nie mam.
Dziś wymienię termostat i dam znać

Pozdro
To, że ceny są umowne, to nie nowina, ale zapytać nie zaszkodzi, a nóż ktoś to robił w Gdańsku

Cytat:
2009-10-30 09:16:38, AleksanderKamil pisze:
a nóż ktoś to robił w Gdańsku

jedne z najlepszych noży robi GERLACH ...polecam /tyle że oni nie z Gdańska a z Drzewicy /

aa..dziwnym trafem na klubowowiczowej liście ...Gdańsk to biała plama /masz Ph/

Pozdrawiam i powodzenia życzę

Jest jeden samotny biały żagiel niedaleko Gdańska we Władysławowie.

Więc wymieniłam i jest lepiej, ale wydaje mi się, że mogłoby być jeszcze lepiej. Pewnie nagrzewnice tez trza przeczyścić