Jakie cisnienie jest w Butli LPG??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Mam pytane jakie jest ciśnenie przy tankowaniu LPG ile jest w butli ile wytrzyma oczywiście butla samochodowa.
I jakie jest cisnienie gazu w przydomowej skrzynce gazowej?? Samochód sie poturla na gazie z skrzynki przy mieszkaniu?? I czy zwykła instalacja LPG z samochodu da rade??
Oczywiście pytanie czysto teoretyczne

Cytat:
2010-02-07 15:18:02, Piotrek42gv pisze:
Witam. Mam pytane jakie jest ciśnenie przy tankowaniu LPG ile jest w butli ile wytrzyma oczywiście butla samochodowa. I jakie jest cisnienie gazu w przydomowej skrzynce gazowej?? Samochód sie poturla na gazie z skrzynki przy mieszkaniu?? I czy zwykła instalacja LPG z samochodu da rade?? Oczywiście pytanie czysto teoretyczne

w butli lpg ~6atm gaz w postaci plynnej

w cng... butla musi byc wysokocisnieniowa ~200atm

jezeli o cng chodzi to bedzie smigal w samochodzie. sekwencje maja wyobor jakie paliwo jest podawane, wystarczy tylko zmienic zbiorniki i kilka innych rzeczy i haya banana.

lipa jest bo jest malo stacji cng, dlugo sie to napelnia... butle ciezkie...
ale... sa dostepne przydomowe kompresory w nocy idziesz sobie w kimono a autko do rana bedzie natankowane do pelna

czyli raczej sobie nie powalczę bez wymiany butli instalacje mam prosta dosyć druga gen. Gra nie warta świeczki pewnie... a ile kosztuje przydomowy kompresorek??

ano raczej nie warta....
ile kompresor kosztuje... hmmm no mysle ze starczylo by ci na fajna fure + dobra sekwencje do tego
np tu jest taki

Stako mialo produkowac butle z kompozytow czyli butla bylaby lekka ale czy robia nie wiem bo przestalem sie tym interesowac jak sie wszystko przeliczylo...
ogolnie w krk sa 2 stacje cng... zeby zatankowac trzeba auto zostawic... jak gadalem z pracownikiem stacji to mowil ze ludzie auta zostawiaja na noc... wiec trzeba do domu czyms dojechac a potem przyjechac po auto...

zeby jechac w trase trzeba tak droge planowac zeby zachaczyc gdzies o stacje cng... no ale znowu czekac zeby fure zatankowac...??
hmm tak troche nie halo
co innego taki przydomowy kompresor wtedy mialo by to sens do auta ktore jezdzic tylko po miescie... no ale kiedy zwroci sie taki kompresor skoro sekwencja przecietnemu klientowi zwraca sie w ciagu roku czasem dwoch....

ale oczywiscie w polsce mieszkamy wiec...
http://cng.auto.pl/forum/wlasny-kompresor-vt214.htm
poczytaj
Cytat:
czy spalanie gazu 8.5m3/100km w citoenie xsantii 1.8 jest ok?? czy za dużo?? bo benzyny siorbie ze 13l/100km

czyli szybko przeliczajac 8.5 x ~2zl (tyle chcieli rok temu za m3 na stacji ) czyli mamy 17zl za 100km... taka xantia na sekwencji powinna w 10l lpg sie zmiescic w miescie czyli masz 22zl... oplaca sie pakowac w koszta dla 5zl na 100km??

[ wiadomość edytowana przez: PG dnia 2010-02-07 17:34:05 ]

[ wiadomość edytowana przez: PG dnia 2010-02-07 17:37:30 ]

Cytat:
jak gadalem z pracownikiem stacji to mowil ze ludzie auta zostawiaja na noc... wiec trzeba do domu czyms dojechac a potem przyjechac po auto...

o kurde ale pyta, nie wiedzialem, ze tankowanie tak dlugo trwa, to az dziwne w takim razie ze ktokolwiek poza komunikacja miejska uzywa cng czas plus cena plus waga zestawu zniecheca zasadniczo do takich inwestycji w auto osobowe

-----------------
sedicivalvole

http://www.youtube.com/watch?v=E23bmHna_rw

kurde czyli dupa.... Myślałem że coś ugram i zarobie na tym... Trzeba szukac innego alternatywnego źródła paliwa...
Może zorganizować napad na cysternę orlenu

A jeszcze jedno pytanko... Kiedyś na allegro był gościu co sprzedawał jakaś wołge albo volvo a może to była łada....?? Nie ważne Auto to było napędzane jakimś gazem z procesu spalania drewna może coś więcej o tym Miało 2 takie wielkie piece czy coś w bagarku wystawały ponad samochód

[ wiadomość edytowana przez: Piotrek42gv dnia 2010-02-07 17:55:18 ]

szukaj w googlach "holzgaz"

zeszlismy na niemieckobrzmiace wyrazy z wplecionym slowem gaz , zaraz zjawi sie stasiu i opowie cos o zydach albo ich slugusach w przemysle motoryzacyjnym

.....masz cos przeciwko zydom?!
... mam, cyklon-B !

-----------------
sedicivalvole

http://www.youtube.com/watch?v=E23bmHna_rw

Stacho powie że tylko biedaki jeżdżą na LPG i że to żydzi wymyślili takie instalacje
Wracając do tematu naukowcy z Lubelskiego UMCS wytwarzają paliwo z CO2 takie paliwo co sie do baku wlewa Ciekawe jak bardzo jest to skomplikowane

cos wiecej na temat tych magików ?

ciekawe po co leją gaz do butli jeżeli butle można by zmieniać jak w kuchence gazowej - wystarczył by klucz nastawny

Cytat:
2010-02-07 21:04:24, Final pisze:
cos wiecej na temat tych magików ?

Czytaj