Problemy z rozruchem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam toyote carine e 1.6 z 1994 roku. Rzucil palenie z dnia na dzien. Nie chce zapalic z miejsca choc rozrusznik kreci normalnie i akumulator jest ok, za to na holu pali bez problemu. Auto jest wyposazone w immobiliser i objawy sa takie jakby byl zalaczony. Podejrzewam ze to "czujnik spalania stukowego" ale pewnosci nie mam. Moze ktos mial taki problem albo wie co sie z tym dzieje prosze niech napisze. Posiadam to autko juz piec lat i nie bylo z nim wiekszych problemow ale to juz mnie dobija

To ze to nie czujnik spalania detonacyjnego ,akurat mozesz byc pewien.

to co zatem obstawiasz co to moze byc bo na dagnostyce komputerowej wlasnie ta przyczyne mi podali????

Cytat:
2010-02-03 17:37:45, gelo1981 pisze:
to co zatem obstawiasz co to moze byc bo na dagnostyce komputerowej wlasnie ta przyczyne mi podali????

Niema co obstawiac trzeba diagnozowac.
Czujnik spalania detonacyjnego czasem jest w historii kodow i wcale nie znaczy ze jest uszkodzony, a kiedy silnik zle zapala lub nierowno pracuje taki kod moze powstac.
Czujnik detonacyjny nie powoduje zlego zapalania ,mozna go wywalic i samochod tez pojedzie.
Najlepiej pokrecic przez 20 sek i wykrecic swiece czy jest sucha czy mokra,wtedy kiedy nie zapala,wiadomo wtedy czy problem jest po stronie ukladu paliwowego czy zaplonowego.
Jak jest immobilizer na tzw Jacka,to trzeba go zamostkowac na probe na wszystkich odcieciach,najwygodniej na centrali.
Tyle na poczatek.

Witam. Problem z rozruchem na zimnym silniku w moim aucie sie skonczyl. Jesli ktos ma ten sam problem to moge doradzic bo w moim przypadku przyczyna byl "czujnik polozenia walu" jest to troche droga czesc bo kosztuje 460zl i nie ma zamiennikow. Mi udalo sie kupic na allegro uzywany za 150 zl i bardzo ciezko znalezc cos takiego no moze poza serwisem toyoty bo tam mozna kupic kazda nawet najdrobniejsza czesc tylko za jaka cene . pozdrawiam