Buczenie prz 80km

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam

prosze o pomoc, na piątym biegu tylko i wyłącznie od predkości 80km do 90 km zaczyna sie buczenie dochodzące raczej z tyłu auta pod podłogą lub pośrodku i tylko przy dodawaniu gazu. Buczenie i z renozansema delikatnym, na inych biegach przy tej predkości tego niema tylko na piątym i tylko do 90 km.

podpora wału ?
łożysko ?
dyfer? olej jest stan prawidłowy most suchy
skrzynia? olej jest stan prawidłowy skrzynia sucha
koła? hm

zwroc uwage na obroty silnika na tym biegu i tej predkosci Jak dodajesz gazu to z nizszych obrotow i moze jakies takie dzwieki wydawac dziwne.

podpora walu - nie (bardziej wali na poczatku)
lozysko - nie (daje czadu niezaleznie od biegu)
dyfer - nie j.w.
skrzynia - hmmm moze
kola - nie podobnie jak lozysko

Kurcze wiem że marnie pomagam - ale było coś podobnego wałkowane al enie pamiętam dokładnie co ustalono. Posiedź przy wyszukiwarce.

Zaobserwuj tez czy coś ma wpływ na to buczenie - skręcanie w lewo/prawo, jazda z góry pod górę etc. Nie wszystko od razu musi się wydawać logiczne.

Pozdr

wiesz u mnie przy 80 też buczy bo musi obroty silnika 1300/min jaki nie ma buczeć?????????? są za niskie do przyśpieszenie co prawda przyśpiesza ale najpierw buczy.Ja przynajmniej przy 80 km/h staram się nie używać 5 biegu. wrzuć 4 przy 40 i dodaj gazu bedzie to samo.

chociaz na 4 raczej eksperyment nie wyjdzie bo opory (np. powietrza małe) Ja 5 zapinam przy 100 bo przy 80 na 4 to jest blisko 2000 obr/min to w sumie nie ma po co zmieniać a jak zmienie to właśnie tak buczy i cichnie przy 90- czyli identycznie jak u Ciebie.

A może poprostu bieg za wysoki do prędkości ?! Silnik bądź skrzynia dostaje rezonansu i stąd ten dźwięk.... Czysta polemika z mojej strony

hmm ale powiem wam że wydaje mi sie że wcześniej tego nie było, i napewno czasami jest cichsze a czasami głośniejsze podam inny przyklad, zmieniali mi linki recznego i był opuszczany wał i potym przez dwa dni tego znowu nie było a po 2 znowu ja znalazłem tylko jeden temat na lobie i po wymianie podpory i łozyska cisza.... podobno!

Może bez sensu ale sprzęgło? Miałem kiedyś podobnie (gdzieś na forum jest opis).

no to wam powiem że już podporał wału zamówiona i łożysko też... zobaczymy w poniedziałek wymiana.

jezdzę na 5, przy 60km/h nic nie buczy!!! delikatnie trzeba zwiększać predkość

dokładnie jak delikatnie przyśpieszasz to tego buczenia u mnie też nie ma tylko jak nieco mocniej depniesz.

A może tłumik ma rezonans on jest przykręcony do skrzyni biegów jesli mulisz silnik to wpada w wibracje. jest jeszcze filtr powietrza, został uszkodzony źle włożony lub nie domknięta pucha lub coś koło tego to tez takie dziwne dzwieki może dawać

Witam.

U mnie to samo tylko że trzyma najprawdopodobniej na wszystkich biegach. Na 3 jak dobrze ustawię to buczy, na 4 buczy i na 5 buczy.
Prędkości nie podam bo linka strzeliła

Dzieje się tak kiedy gazem próbuję utrzymać stałą prędkość pomiędzy przyspieszaniem a zwalnianiem.

Może ktoś dokłaniej napisać co to?? Ja przypuszczałem, że to most ale widzę że bardziej łożysko ludziska piszecie

I przy okazji. Wymienia się olej w moście a jak tak to co ile i jaki bo nie wiem

Dzięki pozdro

nie nie to nie filtr co wy ! skrzynia też nie i powiem wam że to tez nie jest mulenie silnika na piatym bo to normalna predkość do wbicia piątki i buczy tylko od 80 do 90 a piątke wbijam przy 70 i ładnie cicho dochodzi do 80 i sie zaczyna buczenie. STAWIAM NA PODPORE ROBIMY ZAKŁAD??? NO? O CO?

Przeciez to Twoj samochod, Ty sie pytasz o rozwiazanie, na koniec wiesz lepiej i jeszcze chcesz sie zakladac?

Cytat:
2008-02-09 13:48:44, chemik333 pisze:
Przeciez to Twoj samochod, Ty sie pytasz o rozwiazanie, na koniec wiesz lepiej i jeszcze chcesz sie zakladac?

no Co ty ? ... żartowałem

oki oki tylko napisz pozniej co to bylo

Witam
U mnie buczenie zanikło po wymianie podpory ale po kilku tygodniach znowu powróciło
Dopiero po wywarzeniu wału napędowego mam spokój już 1 rok
Buczało między 80-90 km/h i mrowiło w srodkowym tunelu

Cytat:
2008-02-10 00:34:37, jargrom pisze:
Witam U mnie buczenie zanikło po wymianie podpory ale po kilku tygodniach znowu powróciło Dopiero po wywarzeniu wału napędowego mam spokój już 1 rok Buczało między 80-90 km/h i mrowiło w srodkowym tunelu

hm nic dobrego, ale jak wał starcił wywarzenie ??? z tego co słyszalem wał tak sam z siebie wywarznie nie traci chyba że uszkodzenie mechaniczne. Ile cie kosztowało wywarznie i jak to sprawdzic czy wał jest wywarzony???

Cytat:
2008-02-10 18:50:12, zpetz pisze:
hm nic dobrego, ale jak wał starcił wywarzenie ??? z tego co słyszalem wał tak sam z siebie wywarznie nie traci chyba że uszkodzenie mechaniczne. Ile cie kosztowało wywarznie i jak to sprawdzic czy wał jest wywarzony???

nawet jeśli to nic dobrego to ja mam podobny problem po wymianie podpory i łożyska problem wrócił, wybieram się na wyważenie ale nie specjalnie nawet widać opinie o zakładach, może ktoś był http://www.waly.com.pl/ ?