Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
piotr0126 vectra b kombi Bełchatów | 2005-06-21 21:36:06 witam Panówi Panie.
mam kłopot z omesia 2,0 16v jak jest ciepła silniczek 90 st podjezdzam na stacje gasze i chce zapalic mam problem głownie na benzynie ale na gazie jakos odpali. wystarczy ze postoi z poł godziny i temp spadnie ponizej 90 st auto pali na dotyk bez problemu . co jest grane? moze ktos mial taki problem z omesia? prosze o porade dzieki pozdrawiam wszystkich klubowiczów [ wiadomość edytowana przez: piotr0126 dnia 2005-06-21 22:01:21 ] |
piotr0126 vectra b kombi Bełchatów | 2005-06-23 14:46:11 pojawil mi sie drugi problem a minowicie cisnienie w cilindrach wyszlo ponad 26
co to jest co z tym zrobic czy pchac do aso? dzieki |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2005-06-23 19:42:13 Załóż sobie zawór upustowo nadmiarowy jak ci ciśnienie za duże. Co ty piszesz piotr, zastanow się, jak był przeprowadzany pomiar, na ciepłym silniku, czy na zimnym.
Co zaś do kłopotow z odpaleniem na ciepłym, to zacznij od świec. |
piotr0126 vectra b kombi Bełchatów | 2005-06-24 08:07:09 pomiary byly dwa
1 na zimnym silniku i bylo ok 13 2 na rozgrzanym silniku i bylo 26 bylem przy tym pomiarze i widzialem sam sie zdziwilem co to jest co do swiec dziwna sprawa kupilem nowe dwa tygodnie temu ale dwie okazalo sie ze "nadpalily sie" tzn ceramika zrobiła sie zólta |
piotr0126 vectra b kombi Bełchatów | 2005-06-24 08:14:19 uslyszalem taka opinie w ASO opel:
ze poszly uszczelniacze zaworów i olej leje sie na cylindry wiec dostaje zaplonu i wytwarza duze cisnienie a nie chce odpalic bo swiece zalewaja sie olejem......wiec nalezy sprawdzic pod glowica itd i juz chcieli rozbierac auto. ale zabralem od nich woz bo przeciez jezdze pol roku i za wiele sie nic nie dzieje do tej pory |
piotr0126 vectra b kombi Bełchatów | 2005-06-24 14:04:35 tak mi chcieli wmowic
to co moze byc w takim wypadku? ze jak sie nagrzeje to nie pali nawet jak na chwile na stacji zgasze do tankowania |
piotr0126 vectra b kombi Bełchatów | 2005-06-24 14:06:29 kit z cisnieneim
chodzi mi o to abym nie czekal na stacji az go odpale nie wiem czy na splyniecie oleju czy na ostygnieciew auta |
Scooby Omega caravan 2.5V6 Warszawa | 2005-06-24 15:54:11 Mój kolega ma podobny problem z fordem scorpio V6 i też nie mogą znaleść przyczyny. Jak zgasi to kaplica 30min czekania.
Swoja drogą te 26 atm to troche zastanawiająca sprawa. Musi występować samozapłon mieszanki innej opcji nie widzę. -Czy masz możliwość wymusić prace samochodu tylko na gazie? tzn zapalanie bezpośrednio z gazu. Przy pracy na gazie świece lecą błyskawicznie, nawet może dojść do popekania izolatorów i wpadnięcia do cylindra z powodu za dużej temperatury). W mojej omie po kilku minutach od zgaszenia, po zapaleniu miałem przez chwilę nierówną prace na wolnych obrotach. Rozebrałem silnik, wymieniłem pierścienie,uszczelniacze zaworowe, szlifowanie zaworków i wszystko jak ręką odjoł( świece zostały te same) Może panowie w ASO mają jednak racje? |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2005-06-24 16:47:57 Ech samochodziarze, , pomyślcie, zanim zaczniecie dywagować, ciśnienie za duże tzn ile max może być?, czy jakaś literatura o tym mówi w odniesieniu do gorącego silnika?. Jeśli na zimnym masz 15 na każdym cylindrze to jest ok. Pomiar na ciepłym niczemu nie służy, co innego próba olejowa na zimnym. Czy bierze olej?, jeśli nie odpuść sobie uszczelniacze trzonkow na razie. Samozapłon to zjawisko polegające na samoistnym ZAPALENIU się mieszanki od gorących ścianek głowicy, występuje w prypadku np nagromadzenia się dużej ilości nagaru, albo przestawieniem zapłonu na zbyt wczesny. W silnikach sterowanych kompem nie ma raczej na to szans. Dlatego obstawiam świece, po prostu je wymień na nowe i dopiero wtedy szukaj dalej, ale sądzę, że problem zniknie.
Pozdr |
piotr0126 vectra b kombi Bełchatów | 2005-06-24 19:25:20 Scooby pisze:
występować samozapłon mieszanki innej opcji nie widzę.Może panowie w ASO mają jednak racje? mam mozliwosc odpalenia na samym gazie bardzo trudno ale po jakims czasie sie udaje. co do swiec wymienilem swiecena inny komplet i auto odpalilo na goracym silniku bez problemu ( swiece zimnie i suche). ale gdy sie popracowal na nich kilka miniut i zgasil;em auto to znowu kaplica z odpaleniem(swiece gorace albo zalane). samozaplon mozliwy! jezeli zbierze sie duza ilosc oleju a to jest teoretycznie mozliwe przy dziurawych uszczelniaczach. poza tym swiece "dwutygodniowe" zrobily sie żółte zamiast bialej ceramiki. w tej chwili auto jest juz u mechanika nie ASO i rentgen.... po niedzieli bedziemy wiedziec co bylo przyczyna o ile uda sie ja usunac.. napewno wymieniam uszczelniacze , uszczelki pod glowica i pokrywa, planuje glowice i przeglad pierscieni... nie wiem co to da ale ? |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2005-06-24 19:46:00 Jeśli "zarzuca świece" to możliwości są dwie
-za duża dawka paliwa, bądź za mała powoetrza, w efekcie za bogata mieszanka i silnik się zalewa - spartolona robota uszczelniaczy tak fatalnie, że olej leje się do komór spalania Przypadek 1 świece mają kolor czarny są jakby okopcone nalot jest suchy przypadek II na świecach brązowy, tłusty nalot |
piotr0126 vectra b kombi Bełchatów | 2005-07-01 09:16:59 rozebrałem głowice i co sie okazało. za uszczekniacze zaworów z gumowych zrobily sie dziurawe i plastikowe twarde nadpalone nadtopione, do tego uszczelka pod glowica miala maly przeciek . stad olej na cylindry lecial az widac nadpalony nagar olejowy na 2 tłokach czarne. oczywiscie wymiana uszczelniaczy, uszczelki po glowica i planowanie.
jak bedzie zlozone to zobaczymy czy to byla ta usterka. |
piotr0126 vectra b kombi Bełchatów | 2005-07-04 20:09:43 witam
no i wymienilem uszczelki uszczelniacze planowanie glowicy ale to nie ta usterka. wada pozostala dalej jak jest gorący nie odpala na benzynie. ale na gazie owszem nawet jezdzi. po odpaleniu na cieplym na gazie i tak sie nie chce przelaczyc na benzyne tak jakby nie dostawal paliwa. |
piotr0126 vectra b kombi Bełchatów | 2005-07-12 08:16:44 juz wszystko ok wymienilem przekaznik pompy i gazu jeszcze i to byla przyczyna nie podawania paliwa
|
luki266 Omega B Caravan Bielsko-Biala | 2006-03-01 10:38:47 U mnie był podobny problem. Próbowałem wszystkiego. Okazało się, że padnięta była sonda lambda. Reagowała za wolno. Wymieniłem na używaną i problemu nie ma. Koszt 50 złotych.
Pozdrawiam |
jerzy Opel Omega 2,0 16V Złotów | 2006-03-09 23:05:40 Witam, podobne problemy miałem z Vectrą. Szukali, grzebali ....., aż chłopak córki (informatyk) podpowiedział : "wyczyścić oprogramowanie i wgrać od nowa". Komputer w sam. podobnie jak normalny zbiera "smieci danych" i jak za dużo , głupkuje. Pomogło + wymiana modułu w aparacie zapłonowym.
Jerzy , Złotów |
Lendio LOB SYMPATYK omega bfl karawan zzz | 2006-03-09 23:18:01 Niewiem jak dokladnie to wyglada w omedze, ale mialem podobny problem w fiescie i u mnie okazalo sie ze byl padniety modul zaplonowy >>>byla na wtrysku wielpunkcie>>> jak sie zagrzal nie chcial palic jak ostygl pallil bez problemu, tyle ze w koncu doszlo do tego stopnia ze autem prawie nie dalo sie jezdzic az w koncu wogole nie odpalil i trzeba bylo wymienic.
Wiem ze jak modul sie zagrzeje sa problemy jak jest uszkodzony, potem jak troche ostygnie to odpala i tak w kolko Moze podjedz do elektryka pozdro |
omegator sedan Toruń | 2010-10-16 20:05:19 mam podobny problem.jak zimny, to odpala bez problemu, jak ciepły, to katastrofa, strach wył silnik na stacji w trasie.Ale u mnie cisnienie zmierzone to 13,13,10,10 |