Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2010-04-25 22:23:15 Jest tego typu problem:
Pan Kowalski junior kupił sobie samochód. Po prawie roku jeżdżenia (na numerach poprzedniego właściciela), stwierdził,że z różnych przyczyn osobistych nie może ( nie chce) samochodu zarejestrować na siebie. Postanowił więc, że właścicielem auta będzie jego ojciec-pan Kowalski senior, a on- Kowalski junior będzie współwłaścicielem. Jak to przeprowadzić w sposób zgodny z prawem???. Przerobienie umowy i wpisanie dwóch kupujących nie wchodzi w rachubę, kontaktu ze sprzedającym już nie ma. Jest jakiś mądry sposób na to |
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2010-04-25 23:12:51 darowizna połowy samochodu na ojca?
Ja robiłem na odwrót, bo byłem współwłaścicielem, a chciałem żeby jedynym właścicielem był tata. Przy tym stopniu pokrewieństwa nie płaci się podatku (chyba do ok.20 tys zł wartości samochodu). Pozdr. |
sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2010-04-26 20:05:56 tylko darowizna
nie próbuj nic przerabiać starej umowy - bo za fałszerstwo oberwiesz!!!! |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2010-04-26 22:14:03 W wydziale komunikacji mówisz ,że chcesz zarejestrować na siebie i ojca , dają do wypełnienia kwitek i według danych z kwitka rejestrują samochód.
Nie pamiętam dokładnie jak się nazywa ten kwitek ,ale w wydziale komunikacji przeważnie mają je pod ręką. Przerabiałem to 5lat temu rejestrując też na żonę jako współwłaściciela. |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2010-04-27 07:13:34
W tym przypadku wypełniasz oświadczenie, że samochód nabyłeś będąc już w związku małżeńskim i finito. W przypadku Ojca trzeba to zrobić poprzez darowiznę połowy samochodu. |
JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2010-04-27 07:33:43
To nawet nie wchodziło w rachubę. Pomijając różne aspekty moralne , to przy zawieraniu ubezpieczenia, ubezpieczyciel kseruje umowę. Znalazłem w necie wzór umowy darowizny i odpowiedniego pita. Tylko czy przy pierwszym pierwszym stopniu pokrewieństwa i wartości darowizny nie przekraczającej 1000zł trzeba go składać w US?? |