[OGÓLNE] Przegub >> czyszczenie czy wymiana?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

W Poradach jest opis czyszczenia przegubu ale ... czy to pomoże
Zaczął mi właśnie tykać czyt. nie stukać (padła osłona) i się tak zastanawiam nad sensem wymiany.

Może pomoże tylko czyszczenie?
Czy ktoś już tak kombinował ?

pozdrawiam

wymiana jak najbardziej... jesli tyrkocze to juz mu nic nie pomoze...

mozesz sprobowac naladowac wiecej smaru ale watpie zeby to pomogło i jest to rozwiazanie na krotki czas (jeśli miałbys sprzedawac auto)

A co powoduje to tykanie?
Gdzie zagnieżdza się syf?

Tak jak mówi lukas1986.Jeśli terkota,to nic mu już nie pomoże.To początek jego końca.W ekstremalnych wypadkach kiedy jest mocno zużyty (terkota podczas jazdy na wprost),potrafi się rozlecieć w trakcie jazdy.

podstawowa zasada przy przegubach:
NIE CZYŚCIMY, NIE NAPRAWIAMY, WYMIENIAMY NA NOWY
ewentualnie samą osłonę jeśli dopiero co została uszkodzona a uczkodzenie nie pozwoliło na dostanie się zanieczyszczeń do przegubu

jeśli co kolwiek dostało się do przegubu bądź który kolwiek z elementów przegubu wykazuje cechy zużycia bądź uszkodzenia to niestety ale z tym nic nie zrobimy, przegub jest nierozbieralny! (dla twardzieli ktorzy twierdzą: "co?! ja nie dam rady?!", tak dacie rade ale już nie złożycie )

dodatkowo robota jeśli chodzi o czyszczenie czy wymianę jest taka sama, i napewno nie jest to 5 minut więc pytanie czy się opłaca?
dodatkowo przegub można za 100PLN kupić w komplecie z osłoną natomiast jeśli przegub się rozleci w czasie jazdy to latająca luźno półoś zwiększa koszty drastycznie, jeśli będziesz miał szczęście (tylko zawiecha z jednej strony do wymiany) to w 500-600 PLN się zmieścisz, mniej szczęścia to koszt 1500-2000 (co prawda z innej przyczyny ale miałem latającą luźno półoś robote zrobiłem sam ale części na naprawę tylko tego uszkodzenia to ponad 1400 PLN mnie wyniosły), a w przypadku skrajnego pecha nieopanujesz samochodu i albo tylko samochód na szrot albo samochód z kierowcą na szrot,

Ok
Dzięki za odzew
pozdrawiam

Terkocze ci przy jeździe na wprost czy przy głębszych skrętach?