Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
adid11 ESPERO 2.0 CD LPG Jaworzno | 2007-12-13 13:26:04 Sprawdź płyn w zbiorniczku wyrównawczym od sprzęgła.
Na pewno masz zapowietrzony układ hydrauliczny sprzęgła. Wystarczy dolać płynu i odpowietrzyć powinno być ok. Chociaż podejrzewam, że płyn sprawdzałeś - ale odpowietrzyć nigdy nie zaszkodzi. W najgorszym wypadku wymiana pompy. [ wiadomość edytowana przez: adid11 dnia 2007-12-13 13:28:44 ] |
Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2007-12-13 13:44:49 Tak, tak, to może być zapowietrzony układ hydrauliczny. W rzeczy samej trzeba sprawdzić ile jest płynu w zbiorniczku (płyn DOT3).
Jeśli to nie pomoże to może nalezy się zastanowić nad wymianą także sprzęgła(?). Koszt pełnego sprzęgła to raptem 195 zł. Wymiana u mechaniora (przynajmniej w Kraku) liczą sobie od 200 do 250 złotych. Musze dodać, że miałam podobna objawy jak TY. Dolałam płynu i tak naprawdę pojeździłam jeszcze ze miesiąc i padło mi sprzegło. [ wiadomość edytowana przez: Kiniusia dnia 2007-12-13 13:46:39 ] |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2007-12-13 16:24:04 Warto pamiętać, że płyn typu DOT ze względu na absorbcję wody wymieniamy co jakieś 2 lata.
Dotyczy to zarówno układu hamulcowego, jak i hydrauliki sprzęgła. |
Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2007-12-13 20:57:10
Zaraz zaraz. jaka jest różnica pomiędzy pompką sprzęgła a wysprzęglikiem?? chyba zadna jak wpadło mi sprzęgło i płynu nie było w zbiorniczku to wymieniłem wysprzęglik 72zł + robocizna i tyle |
adid11 ESPERO 2.0 CD LPG Jaworzno | 2007-12-13 21:40:02
Taka różnica, że pompę masz przy pedale sprzęgła a wysprzęglik przy skrzyni. |
Filemon2 Member Klubu Espero Daewoo Espero Janowice | 2010-05-12 22:44:29 Może mi ktoś wytłumaczyć jak to jest z pompkami sprzęgła do espera(to przy pedale sprzegła) a dokładniej z króćcem dolotowym płynu do niej bo kupiłem już z rok temu na zapas i teraz patrze a tu niepasuje to tak całkiem fajnie(potrzebna wymiana wężyka).Na alegro też widze 2 rodzaje a wszystkie opisane jako espero.Pozdrawiam |
JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2010-05-14 16:09:36 Do espero jest jeden rodzaj pompy sprzęgła,niezależnie do silnika. Króćce wlotowy i wylotowy są mniej więcej naprzeciwko siebie. Natomiast te z króćcami w bok czy do tyłu są prawie jak do espero ( mogą pasować do lanosa czy nubiry)
To jest pompa do espero, ale wbrew temu co zapewnia sprzedawca wcale nie pasuje do Nubiry. Ten jest niezły. Wie że pompa jest do daewoo,ale nie wie jakiego . Na pewno nie pasuje do espero i nubiry z abs |
Filemon2 Member Klubu Espero Daewoo Espero Janowice | 2010-05-15 23:52:25 No właśnie.Też już rozeznałem troche sprawe,pytałem u Potaka i tam przynajmniej uczciwie odpowiedzieli że z prostym wyjściem to do lanosa a nie tak jak niektóre pajace w sklepach że to jest wszystko to samo Już miałem kilka takich wtop(przewody hamulcowe z lanosa bo podobno lanos był na tej samej płycie podłogowej co espero taki dostałem zapewnienie w jedny miejscu a póżniej tuleje stabilizatora też podobno wszystkie te same ) tak że pewien sklep już sobie odpuściłem.A u Potaka mają pompke Valeo za pięćdziesiąt ileś złotych tak Ze sie chyba skusze. |