Wysokie spalanie - tylko w mieście

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam ponownie

Wiem że takich tematów było już kilka, ale ja mam trochę odmienny problem. Otóż moje Espero w mieście pali mi 15-16l, w lato do 14 schodzi, jednak w trasie pali znacznie mniej, bo około 8-8,5l przy jeździe lekko ponad 100km/h. Mam silnik 1.5 16V i instalację gazową. Oczywiście podane spalanie jest na LPG.

Gazownik rozłożył ręce i zwalił wszystko na reduktor... mechanik mówi że lambda albo silnik krokowy. Tyle tych albo że chciałem się zapytać, może ktoś miał podobny "rozrzut" w spalaniu?

na benzynie tez jest rozrzut
proporcjonalnie podobny

ja sobie to tłumacze tym ze espero to nie miejskie auto

mam to samo, tylko zimą w mieście do 17l/100km wzrosło. Pojechałem do gazownika na regulacje, to powiedział, że instalacja jest dobrze wyregulowana, ale podpiął pod spaliny i wyszło, ze czegos tam nie do konca spala i mozliwe ze katalizator zapchany. dzisiaj zamontowałem strumienice i zobaczymy tylko ze moje espero to 1.8

Pozdr.

nie przejmuj sie moje espero latem palilo 14l/100km teraz pali mi 12LPG ale tylko dlatego mniej ze po odpaleniu ok 2km zawsze pokonuje na PB potem dopiero przelaczam na LPG. silnik mam ten sam. poprostu sie przyzwyczaj do tego. instalke ja zakladalem w 2007r. , przeglady i regulacja co 10kkm, filtr powietrza co 5kkm. Mozesz jeszcze wymienic f.powietrza jak dawno nie wymieniales moze co pomoze

filtry regularnie wymieniane no to troche sie uspokoiłem, tylko nie wiem skąd ludzie podają te spalania w swoich autach na poziomie 10-12l/100km

Cytat:
2009-12-29 10:43:46, wojtaszewski pisze:
filtry regularnie wymieniane no to troche sie uspokoiłem, tylko nie wiem skąd ludzie podają te spalania w swoich autach na poziomie 10-12l/100km

kiedys pewien duńczyk pisal o tym, chyba oni z tamtad to pamietaj, ten dunczyk nazywal sie jak sie nie myle. J.Ch.Anderssen

jakie miasto - jakie korki - bo nie napisałeś??
Mi w mieście gdańsku, gdzie 13 km do pracy jechałem przez godzinę palił 15-16 ltr/100 w mieście grudziądzu - 10-12 ltr/100

w trasie około 9-10 ltr
silnik 2.0
noga średnio- lekka z tendencją do wysokich obrotów

Wydaję mi się, że nie powinieneś za bardzo przejmować się tym spalaniem Mam ten sam silnik i jak zacząłem mieszkać w Łodzi też zaczęło mi Espero palić 14-15l/100 km jeżdżąc tylko po mieście. W trasie ok. 9l/100 km. Wcześniej mieszkając w Ełku paliło ok 11-12l/ 100 km. Ale wiadomo mniej świateł, mniej korków.

miasto Białystok. Korków sporo, a jeżdżę głównie na uczelnie, do sklepu, do dziewczyny itp czyli trasy średnio po 6-8 km przez centrum - w centrum mieszkam czyli nic już nie wykombinuje, tak ma być, niestety... ale coś za coś

Podepnę się pod temat. U mnie na LPG po mieście wychodziło koło 16/100, a na trasie poniżej 9. Winą obarczyłem źle wyregulowany reduktor. Jednak jakiś czas temu reduktor mi się odkręcił i złamało się jedno kolanko od wody, więc do czasu regeneracji jeżdżę na wodzie bez reduktora . Wracając do tematu problem leży jednak gdzie indziej bo na pb spalanie po mieście oscyluje w granicach 18-20/100. Jakieś pomysły gdzie może być "pies pogrzebany"? Sądzę że może to być związane z sondą lamda lub filtrem powietrza. Dodam że rano silnik jakoś tak nierówno pracuje.

być mo czujnik temperatury cieczy podaje że jest np -40st C do komputera, więc komputer wlewa szklankami paliwo do garów, też tak miałem w seacie toledo palił 17 litrów beny na 100km

Obstawiam sondę Lambda sprawdź ją

Cytat:
2010-05-22 18:54:32, Blister pisze:
Obstawiam sondę Lambda sprawdź ją

Jak sprawdzić to ustrojstwo? Z tego co wyczytałem to trzeba miernikiem. A nie da się jakoś organoleptycznie tego ocenić?

[ wiadomość edytowana przez: robert_or3 dnia 2010-05-22 20:50:26 ]

U mnie pomogła wymiana zapchanego katalizatora na jakąś tłumiko-strumienice za 70zł

Wymiane zasugerowali gazownicy, po sprawdzeniu składu spalin. Nie czułem przez to spadku mocy ani duszenia się auta. po prostu paliło jak poje***

Pozdr.

Cytat:
2010-05-22 23:42:29, robertkaluza pisze:
U mnie pomogła wymiana zapchanego katalizatora na jakąś tłumiko-strumienice za 70zł Wymiane zasugerowali gazownicy, po sprawdzeniu składu spalin. Nie czułem przez to spadku mocy ani duszenia się auta. po prostu paliło jak poje*** Pozdr.

I normalnie Ci teraz pali? Bo kumpel ma do oddania za piwko strumienice i mam na dniach wyrzucić katalizator Tylko aż tak dużego spalania nie mam w mieście max do 13-14, fajnie jak by coś zrzucił z tego Trasa około 8 litrów przy 110-130

Cytat:
2010-05-23 14:48:58, lukasz88 pisze:
...aż tak dużego spalania nie mam w mieście max do 13-14, fajnie jak by coś zrzucił z tego Trasa około 8 litrów przy 110-130

Ale w przeciwieństwie do mnie Tobie zapewne tak wychodzi na LPG.

Cytat:
2010-05-23 14:48:58, lukasz88 pisze:
I normalnie Ci teraz pali? Bo kumpel ma do oddania za piwko strumienice i mam na dniach wyrzucić katalizator Tylko aż tak dużego spalania nie mam w mieście max do 13-14, fajnie jak by coś zrzucił z tego Trasa około 8 litrów przy 110-130

W mieście pali już normalnie, tzn. nie bierze 17-20 tylko 11-13 lpg. Z tym że robie bardzo krótkie trasy (po 4-5 km). A katalizator do 1.8 skupują po 220zł (do 1.5 chyba koło 120zł), więc jeszcze do przodu na tym byłem

Pozdr.

ja swój na allegro popchałem za 270zeta w tamtym roku, warto wystawiać na allegro a nie chodzić do skupu na giełdzie bo tam mało dostaniesz

Heh ja mialem sama puszke (jak kupilem espero to wklad katalizatora byl stopiony i blokowal przeplyw wiec go wytluklem ze srodka) i mimo to tez tyle palil (tzn 17-19 litrow lpg na odcinkach 4-5 km a w trasie spadalo w okolice 10 litrow ) Nawet wymienilem parownik ale nic to nie zmienilo - wydaje mi sie ze to przez zbyt bogata mieszanke na wolnych obrotach , 2 gen ciezko jest idealnie wyregulowac albo odpalanie zimnego silnika na gazie.
Teraz mam diesla i wbrew temu co niektorzy pisza ze diesel nie nadaje sie do miasta to na takich samych odcinkach bral mi w zime niecale 8 litrow ( teraz nie wiem bo jeszcze nie tankowalem
- tankuje caly zbiornik raz na 2 miesiace )

[ wiadomość edytowana przez: Zzzz dnia 2010-05-24 20:02:31 ]

Cytat:
2010-05-23 23:22:10, robertkaluza pisze:
W mieście pali już normalnie, tzn. nie bierze 17-20 tylko 11-13 lpg. Z tym że robie bardzo krótkie trasy (po 4-5 km). A katalizator do 1.8 skupują po 220zł (do 1.5 chyba koło 120zł), więc jeszcze do przodu na tym byłem Pozdr.

a dlaczego do 1,5 taniej - mniejszy jest czy co?