[126p] resor 15cm + amortyzatory tylne - problem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Sytuacja przedstawia się tak - miałem w maluszku sklepany resor - około 15-16cm (o czym dowiedziałem się już po wymontowaniu go... bo byłem pewny, że miał dużo mniej) + amortyzatory tylne.

Przód na nierównym strasznie słabo trzymał się drogi, co gorsze samochód był dość podsterowny.

Stwierdziłem, że wymienię resor, zwrotnice (bo były już tragiczne) i amortyzatory.
Drugi resor zawiozłem do zakładu - sklepali na równe 15cm, amorki założyłem również seryjne tylne

I tu się zaczynają problemy. Po zmianie wszystkiego - owszem jest poprawa, bo samochód lepiej się trzyma, nie mówiąc o tym że dużo lżej kierownica chodzi (w końcu nowe zwrotnice...) i mocniej skręca.

Problem w tym, że teraz jest tak nisko, że koła (mam 13'' z tarczami) częściowo się chowają (wcześniej też się chowały, dlatego myślałem ze ten resor mocniej sklepany...) no i trą na nierównościach i mocnych skrętach...

Myślałem nad wstawieniem amortyzatorów seryjnych przednich... ale wolę najpierw się spytać, może jakiś inny sposób na poprawę tego jest...

jaki masz profil opon?

Przyklep ranty od środka to nie będzie tarło

amortyzatory nie wpłyną na wysokośc, one mają wpływ na tłumienie.wysokosc ustala resor. skoro jeden i drugi masz sklepany na tyle samo a efekt jest inny tzn. ze ich kondycja się różniła, albo miały cos modzone z piórami, np. twardszy miał dłuższe pióra powsadzane

Ranty pewnie pomogą na tarcie przy skręcaniu, ale co na nierównościach...

Tak to wygląda teraz...

Resor rzemiosło i tyle, one sztywności nie trzymają w ogóle
nawet po klepaniu. A lagę dodatkową masz dołożoną?

Nie, pióra nie dokładałem.
Dziś podoginam te ranty, powinno być lepiej, I widze, że głównie to mi o chlapacz trze...

A podstawki masz seryjne? Bo jak na klepany resor na 15 to strasznie nisko Ci to wyszło... Może ten resor to kibel? Jak zerkniesz od przodu to jak leży resor- prosty, czy ?

a)fura jest za nisko nie bedzie sie dobrze prowadzic
b)doloz jedno pioro bo bedzie za miekki tak czy siak
c)poochaty w teori masz racje ale w praktyce to bil podnosi kaszla No bo gazowy i cos tam prezy.

No wlasnie nisko strasznie....
Ja byłem pewny ze resor ktory mialem wczesniej jest praktycznie prosty... Wiec kupilem drugi i kazalem zrobic na 15cm. Jak wyjeli i sie okazalo ze tamten byl podobny, a wrecz taki sam, to sie troche zmartwilem...
Wczesniejszy resor byl zupelnie prosty, obecny jest delikatnie tak
A co do amorkow to one mi sie wydaja delikatnie by kola wyciagnely w dol... Z tylu mam bile i swietnie jest, ale na przod kasy nie mam...

Podstawki szczerze mowiąc nie wiem jakie mam ;/

Piora nie chcialem dokladac dodatkowego bo czytalem ze zle sie sprawdza na rajdy, bardziej na rowne asfalty...

Cos nie tak z resorem jest. Ja mam resor sklepany na 9cm+dodatkowa laga+ciete podstawki+amory tylnie i mi malan wyzej siedzi niz twoj (tez mam trzynastki, opona 155/65).

ps.

Po wszystkim ustaw se kąty i zbieznosc jaka ci tam pasuje.

Sorki źle napisałem - resor to jest tak teraz: Opony to sa kiepskie, bo 135/80 ;/
Wrócę do poprzedniego resoru - tamten miał chyba dołożoną lage... I opony musze kupic 145/70 lub 155/65 (z tylu mam właśnie 145/70)

Dokładnie- ten resor to jakaś kupa. Ja u siebie mam na 13,5+laga, do tego utwardzane tylne amory, podstawki seryjne. Resor stoi prosto a całość jest zdecydowanie wyżej niż u Ciebie (opony u mnie to 155/65/13).

nie koncecznie jest kupa - po prostu nie ma +1 piora a wy macie. u mnie bylo to samo, dolozylem pioro i gitara.

Też możliwe, chociaż ja miałem poprzedni resor klepnięty na 13 bez dodatkowego pióra i też stał prosto i też było wyżej, no ale ponoć co maluch to inaczej

Wróce do starego resoru, na nim stal wyzej, nie tarlo, ale strasznie sztywny byl i dlatego chcialem zmienic... Teraz jak sa wymienione amorki to i tak bedzie lepiej.
Oponki chyba kupie 155/65 i zaloze na tyl, a te co sa teraz z tylu - 145/70 - wezme na przod. Chyba bedzie lepiej.
Jak sie zabiore za zmiany dam znac jak wszystko wyszlo.

Dzieki za pomoc wszystkim