Mam problem Toyota RAV4 2007r z USA

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam posiadam Toyotę z 2007 r sprowadzoną z USA silnik o pojemności 2.4 zapaliły się mi kontrolki Check, VSC, 4WD pojechałem do serwisu odczytali mi błędy : P0171, P043, P0441, P2401, P2402, P2419 czy ktoś może mi powiedziec co mam zrobić aby wszystko wróciło do normy i co oznaczają te błędy

A co powiedzieli w serwisie ,w koncu byles na diagnostyce czy costam takiego

Tak w skrocie to masz problem z P0171-zly sklad mieszanki prawdopodobnie przeplywomierz do czyszcenia lub nieszczelny dolot lub zle ustawiona instalacje gazowa jesli jest.
P043 niema takiego kodu chyba ze p043E lub p043F i pozostale dotycza niesprawnosci systemu Evaporative ,przewietrzania baku.

W serwisie skasowali błędy i powiedzieli że korek od paliwa źle dokręcony. Instalacja gazowa jest zrobiona

Bigelektron co ile kilometrów mam robić przegląd w RAV4 2007r z USA i czy jak nie przejade określonej ilości kilometrów przeglądy robi się np. co rok mam przejechane 16000 mil. Dziękuje za odpowiedzi z poprzednich postów

Cytat:
2010-05-08 01:03:08, kusiakr pisze:
W serwisie skasowali błędy i powiedzieli że korek od paliwa źle dokręcony. Instalacja gazowa jest zrobiona

Jakby byl korek nieszczelny to bylby jeden kod bledu small leakage,a nie taka litania.Zadzwon do serwisu aby ci podali dokladnie wszystkie kody jakie byly,albo odczytaj je ponownie za jakis czas,Trzeba sprawdzic czy nie jest uklad rozszczelniony,prawdopodobnie skonczy sie na wymianie charcoal canister,poczytaj bylo juz na ten temat na forum.
Co do regulacji gazu to trzeba zrzucic kleme na 5 minut ,zalozyc odpalic i jezdzic na benzynie nie przelaczajac na gaz,najlepiej 50-100km a pozniej pojechac na regulacje gazu i przelaczyc na gaz dopiero bezposrednio przed regulacja, aby komputer nie zdazyl sie zawiesic i wywalic kodu p0171,bo wtedy regulacja nie wyjdzie.

Bigelektron ponownie zaświeciły mi się kontrolki 4WD, Check, VSC, pojechałem do serwisu odczytali mi kody P2401, P2402, P043E, P043F, powiedzieli mi że jest problem z EVAP trzeba wymienić zbiorniczek. Może to mieć związek z tym że zainstalowałem instalację gazową. Mam jescze jedno pytanie czy w mojej RAV4 jest pasek rozrządu czy łańcuch RAV4 2007 Long USA poj. 2,4

rozrząd jest na łańcuchu
przeglądy co 15000km czyli co jakieś 9300mil lub co rok

Cytat:
2010-06-04 21:27:45, kusiakr pisze:
Bigelektron ponownie zaświeciły mi się kontrolki 4WD, Check, VSC, pojechałem do serwisu odczytali mi kody P2401, P2402, P043E, P043F, powiedzieli mi że jest problem z EVAP trzeba wymienić zbiorniczek. Może to mieć związek z tym że zainstalowałem instalację gazową. Mam jescze jedno pytanie czy w mojej RAV4 jest pasek rozrządu czy łańcuch RAV4 2007 Long USA poj. 2,4

Trzeba wymienic charcoal canister.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi właśnie zamówiłem mam nadzieję że to pomoże

Cytat:
2010-06-08 08:51:34, kusiakr pisze:
Dzięki wszystkim za odpowiedzi właśnie zamówiłem mam nadzieję że to pomoże

Do tej pory pomagalo ,to i pomoze.

Wymieniłem charcoal canister jak do tej pory już dwa tygodnie nie świeci koszt to ok 3000 zł z montażem nie wiem jakie teraz mam lać paliwo czy PB95 lub PB98 tankuje na Orlenie boje się żeby znowu nie zaświeciło

Cytat:
2010-06-30 14:54:42, kusiakr pisze:
Wymieniłem charcoal canister jak do tej pory już dwa tygodnie nie świeci koszt to ok 3000 zł z montażem nie wiem jakie teraz mam lać paliwo czy PB95 lub PB98 tankuje na Orlenie boje się żeby znowu nie zaświeciło

Paliwo tutaj akurat niema znaczenia,wazne zeby tankowac az lufa wyskoczy i juz nie dolewac wiecej.