Błąd 24-czujnik prędkości

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Prawdopodobnie padł mi czujnik prędkości po ostatnich deszczach.Wywala kontrolka,obroty wchodzą na 1500 i robi się muł.Czyli komputer przechodzi w tryb awaryjny.Czy ktoś biegły w temacie mógłby mi wyjaśnić czym steruje tem czujnik,bo przecież szybkościomierz i drogomierz ma napęd mechaniczny.Inaczej-czym grozi jazda z padniętym czujnikiem?

[ wiadomość edytowana przez: JaRabbit dnia 2006-08-07 18:18:15 ]

Czujnik ten jest na skrzyni biegów, jest wkręcony między skrzynię a linkę prędkościomierza.
O ile mnie pamięć nie myli, czujnik ten wysyła impulsy o częstotliwości wprost proporcjonalnej do prędkości jazdy do komputera. Mniej więcej tak jak czujnik położenia wału/prędkości obrotowej silnika.

-----------------
czasem tu zaglądam

Cytat:
2006-08-07 18:15:28, JaRabbit pisze:
...
Inaczej-czym grozi jazda z padniętym czujnikiem?...

Napewno dużo większym zużyciem paliwa a nawet skróceniem żywotności katalizatora z powodu zbyt bogatej mieszanki (gdybyś przez dłuższy czas olewał sprawe).

Cytat:
2006-08-07 18:52:30, Adam4302 pisze:
Czujnik ten jest na skrzyni biegów, jest wkręcony między skrzynię a linkę prędkościomierza.

Dokładnie,wychodzą z niego kabelki z kostką.Ale w żadnym z postów nie było wyjaśnienia konkretnie do służą impulsy pochodzące z tego czujnika.A podejewam że padł od wody,bo podobno woda dostaje się do wnętrza czunika przez gównianego gluta.A samochód stał w niefartownym miejscu-przy zajebistej kałuży i był dosłownie zlewany przez samochody
Jutro jadę na wymianę,mam nadzieję,że będzie pasował do mojej skrzyni.Linka różniła się tylko długością.

2 razy ćwiczyłem problemy z VSS'em (bo tak chyba się fachowo nazywa). Raz mi go nie podłączyli po naprawie przodu a drugi raz zapomnieli o nim w serwisie
Nie odczułem żadnego dyskomfortu, zmulenia ani zwiekszonego zużycia paliwa.
Jest to o tyle dziwne,że w automacie sygnał z tego czujnika powinien być wykorzystywany przez elektronikę skrzyni.

A miałeś takie objawy jak ja?Czyli np.1500 obr na neutralu i 1100 na D?

OIDP to poza świeceniem kontrolki - nic...

Jak masz automat to to zmien bo moze zle biegi zmieniac. Mi jak padl to tylko obroty rosly, czasem gasl i wywalal blad wyjolem umylem wsadzilem i bylo spokoj po miechu padl znowu wiec kupilem nowy za 60zl spalanie mi nie wzroslo bo bo niby czemu ?

Czujnika nie wymieniłem.Sie naprawiło samo.Zobaczymy jak dalej

Jednak się nie naprawiło I dzisiaj został wymieniony.Ta informacja przyda się raczej warszawiakom i dotyczy rozpiętości cen.
I tak:
Autoparts Jagiellońska:
VA- 98 zł
VB- 103 zł
Moto Combi na Gersona
VB-78zł
Moto Kor na Danusi
VA- 55zł
I generalna uwaga-VA i VB są współzamienne.Różnią się tylko poprowadzeniem przewodów w czujniku.
HGW jaki miałem,tera mam VA.

Jesteś pewny, że są takie same ?

Różnią się kształtem, a jestem na etapie szukania powodu, dlaczego znowu nowy dał ciała... A wsadziłem ten "inny"

Cytat:
2008-06-16 13:19:28, Zoltar pisze:
Jesteś pewny, że są takie same ?

2 lata temu bym ci odpowiedział.Teraz już nie pamiętam

no i znalazłem temat którego szukałem... Ja mam identyczny problem co JaRabbit.. Gdzie mogę dokładnie znaleźć linkę prędkościomierza i w jakim miejscu ten czujnik w skrzyni jest umiejscowiony?

Może tutaj trochę więcej w temacie ?

Ja kupiłem na allegro za 59 zł wymieniłem i wszystko gra nawet spalanko troszkę spadło , co prawda niewiele bo ok 1L ale zawsze no i check też już mnie nie denerwuje

Hej. 2-3 tygodnie temu wymieniłem czujnik prędkości. Dopóki nie spadły deszcze przez ostatni weekend było wszystko ok. Od wczoraj znów świeci mi się kontrolka check engine a po zdiagnostowaniu wyskakuje znów błąd 24. Wątpię czy znów się popsuł przecież wsadziełem nowy. Czy jest możliwość jakoś zabezpieczenia go przed wodą? Trzeba go znów wymieniac? Pomózcie bo już mnie wku...ia ten świecący się check...

Witam podlacze sie do tematu Witam serdecznie kolegow i kolezanki mam mianowicie problem ze ostatnio przestal mi dzialac predkosciomierz i samochod wchodzil na wysokie obroty zczytalem bledy okazalo sie ze jets blad nr 24 czyli wyciagnelem czujnik predkosciomierza okazalo sie ze kabelki wyrwane wiec kupilem nowy zalozylem zrestartowalem komputer niema juz zadnego bledu ale predkosciomierz nadal nie dziala co to morze byc dodam ze jak sie kreci reka linke to wtedy porusza sie czy ktos ma jakies rady co sprawdzic i gdzie?? ( ps to wsyztsko sie stalo jak szarpnelo zonie samochodem i zglas bo chciala ruszyc z 3) czekam na pomoc

Cytat:
2010-09-17 23:05:44, gostek37 pisze:
Witam podlacze sie do tematu Witam serdecznie kolegow i kolezanki mam mianowicie problem ze ostatnio przestal mi dzialac predkosciomierz i samochod wchodzil na wysokie obroty zczytalem bledy okazalo sie ze jets blad nr 24 czyli wyciagnelem czujnik predkosciomierza okazalo sie ze kabelki wyrwane wiec kupilem nowy zalozylem zrestartowalem komputer niema juz zadnego bledu ale predkosciomierz nadal nie dziala co to morze byc dodam ze jak sie kreci reka linke to wtedy porusza sie czy ktos ma jakies rady co sprawdzic i gdzie?? ( ps to wsyztsko sie stalo jak szarpnelo zonie samochodem i zglas bo chciala ruszyc z 3) czekam na pomoc

...to chyba jakaś kolejna prowokacja, wzorem niedawnego postu kolegi -iskrownika-

Chyba mylisz kolego prędkościomierz z obrotomierzem.

prędkościomierz napędzany jest mechanicznie przez linkę a obrotomierz zasilany jest elektrycznie z dolnej wtyczki modułu ...przy aparacie zapłonowym.

Więc przemyśl raz jeszcze to co wcześniej sam napisałeś i zadaj konkretnie pytanie ...jaki i z czym masz problem.

Cytat:
2010-09-19 19:11:20, nawigator5 pisze:
...to chyba jakaś kolejna prowokacja, wzorem niedawnego postu kolegi -iskrownika- Chyba mylisz kolego prędkościomierz z obrotomierzem. prędkościomierz napędzany jest mechanicznie przez linkę a obrotomierz zasilany jest elektrycznie z dolnej wtyczki modułu ...przy aparacie zapłonowym. Więc przemyśl raz jeszcze to co wcześniej sam napisałeś i zadaj konkretnie pytanie ...jaki i z czym masz problem.

No ale on o żadnym obrotomierzu nie wspomniał i nie jest to chyba żadna prowokacja. Espero licznik ma napędzany jeszcze mechanicznie przez linkę, a dodatkowo ma czujnik prędkości wykorzystywany przez ECU. Wszystko to jest zintegrowane. Wymień cały element i powinno zadziałać

Cytat:
2010-09-19 22:42:40, slawek_p pisze:
"...Wymień cały element i powinno zadziałać.."

A co niby masz na myśli ??? ...bo za cholerę nie potrafię wydedukować !