Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2010-10-30 09:45:44 wcisnij dwa cieniutkie srubokreciki precyzyjne po obu stronach awaryjnych i ciagnij do przodu.
jak by Ci rąsia padla to gdzies tam w sulejowku mam taka podstawowa dzialajaca tylko nie wiem czy tam bede zanim pojedziesz w swoja droge... |
zupper LOB MEMBER BMW E39 528I Warszawa | 2010-10-31 12:37:09 Zmieniłem włącznik awaryjnych. Sytuacja bez zmian. Prawdopodobnie wywaliło coś wewnątrz przekaźnika kierunkowskazów. Po wyjęciu go i wstrząśnięciu wyraźnie słychać, że "cuś" w środku lata. To produkt made in Italy więc pewnie coś w środku się urwało i słychać. Pytanie moje jest następujące - czy przekaźnik/przerywacz kierunków do B fl o oznaczeniu 09 148 292 ma swoje odpowiedniki w starszych przekaźnikach od Omeg lub innych Opli? Innymi słowy czy pasuje taki przekaźnik od innego modelu Opla do mojej kluski ?
Pozdro |
SENATOR LOB MEMBER SENATOR B GDANSK | 2010-10-31 16:37:14 pasuje |
zupper LOB MEMBER BMW E39 528I Warszawa | 2010-11-02 18:39:58 Powałkuje temat dalej licząc na wskazówki doświadczonej braci. Otóż zmieniłem włącznik awaryjnych na drugi, od Mariosa (podziękowanie dla niego) i dalej migacze nie działały, a jeśli już to dwa - trzy razy i gasną. Idąc tropem instalki i prawdopodobieństwa uszkodzeń zacząłem szukać przerywacza do kierunkowskazów, świadom jego sprzężenia z włącznikiem awaryjnych. W Dixi Car w Warszawie w promocji taki przerywacz jest za 112 pln!! ( przypominam w promocji!!). Ja kupiłem nowy w sklepie FOTA za całe 10 pln (słownie dziesięć złotych). Przerywacz ów z identycznymi oznaczeniami na stykach jest połowę mniejszy od oryginału GM. Wszystko elegancko chodzi. Awaryjne i migacze zaskoczyły z miejsca i działają bez problemu. Pojawił się jednak inny drobiazg. Otóż przycisk awaryjnych nie jest podświetlony przy włączonym zapłonie i światłach tak jak pozostałe, a także nie miga podczas jego włączenia czyli wyciśnięcia. Zamieniłem go na inny i efekt taki sam. Pytanie brzmi: czy jest to wina nowego, nie oryginalnego przerywacza kierunków, czy też zaistniało prawdopodobieństwo przepalenia żaróweczek w owym klawiszu awaryjnych? A może jest jakiś bezpieczni odpowiedzialny li tylko za tę żaróweczkę w przycisku?
Pozdro |
SENATOR LOB MEMBER SENATOR B GDANSK | 2010-11-02 19:28:39 zarowka podswietlenia |