"mixol" dodawany do ON ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, natknąłem się na różnych forach na tematy dolewania oleju do dwutaktów do paliwa. Forumowicze z avensis.info, alfaholicy.org, peugeot.klub.... testują Liqui Moly 1052, Orlen Platinum 2T itd

Poniżej zamieszczę cytat z forum avensis.info

pawel_kd napisał:

"Dodam od siebie, w roku 2010 miałem problem z moją ave T25, 2004, 2.0 ok 200 tyś.
Objaw: na gorącym silniku zupełną utrata mocy, dymienie, szarpanie - ogólnie zgon silnika, dopiero postój, parę minut i na jakiś czas spokój. Później powtórka z rozrywki. Tankowalem tylko markowy diesel, zawsze v-power albo analogiczne
Znajomy serwsant aso doradził bym zapomniał o paliwie z ulepszaczami, a do każdego tankowania dodawał 250 ml mixolu (taki różowy) . Po opróżnionych 2 bakach problem odszedł do historii i tak aż do dziś, czyli 80 tyś dalej. Stosowałem jeszcze przez ok 3 mies, ale autko jak wspomniałem do dziś pracuje jak marzenie.
Moze komus przysluz sie ta historia i pokaze ze nie taki mixol straszny i ze juz lata temu go ktoś z ave uzywal.
Choc ostatnio na zimno strasznie hałasuje, więc od jutra próbuje Elf 2HP Eco i dam znać czy cos drgnie w tym temacie. Spalanie mam obecnie na poziomie 6.5 l / tryb mieszany z przewagą trasy."

Czy w naszych kobyłach można bezkarnie stosować te oleje w stosunku 1:250? Co na to katalizator, ewentualnie dpf jak ktoś ma tego syfa?

Przejechalem na razie 111 tys od nowości tankując tylko BP Ultimate
przeważnie na tej samej stacji i niczego nie dolewam i tez mam swiety spokoj.Moze czasami wystarczy poprostu tankowac na normalnej stacji a nie tej najtańszej..Ogolnie miałem w zyciu 4 diesle wszystkie miały duzy przebieg i nigdy nie miałem z aparatura paliwowa zadnych problemów.Wymienialem rozrzady zawieszenie hamulce.I tylko co jakiś czas slyszalem ze jestem frajer bo wszyscy tankują od tego tamtego na takiej stacji bo taniej...o rzepaku nie wspomne
Ze dwie zimy temu tankowałem po 6.3 zl za litr i moje diesle odpalaly w najtęższe mrozy , a towarzystwo biegalo z samostartami psiocząc na diesla.

Ja jak kiedyś miałem syrenkę 105L (wersja Lux z biegami w podłodze i skajowymi fotelami z regulacją do pozycji leżącej ) to dolewałem mixolu, ale aby do nowoczesnych diesel'i to przesada ...
A ja tankuję tylko na Auchanie i też odpala w zimę, ale teraz mam benzynkę (diesel to samo zło)