Cytat:
|
2010-12-02 21:08:01, IDEA pisze:
P1121 Electronic Throttle Control Actuator" W wolnym tłumaczeniu elektroniczny nastawnik przepustnicy. Tyle wyszperałem. Mam kody błędu typowo yarisa ale nie znalazłem tam P1121 może są tylko do benzyny. Najbliższy mam P0121 "Przepustnica /czujnik położenia pedału /przełącznik A - sygnał poza zakresem/wydajność" Czyli też związany z przepustnicą. Zapewne niebawem odezwie się Bigelektron . Potwierdzi bądź zaprzeczy
|
|
Wg tabeli kodow do tego silnika to obwod potencjometra pedalu gazu...ale cos tam bylo pochrzanione z tymi kodami.
Sprawdz czy masz przepustnice wychylana elektronicznie czy silownikiem na podcisnienie.
Byl okres ze czesto wymienialismy przepustnice ze wzgledu na uszkodzenie uzwojenia ktore wychyla przepustnice,i tutaj objawy jakie opisujesz by to potwierdzaly.
Trzeba poprostu zapiac tester i zasymulowac usterki na potencjometrze pedalu i na aktuatorze przepustnicy a takze na potencjometrze przepustnicy,aby zweryfikowac czego problem dotyczy,i czy sie znowu programisci nie pomylili z przypisaniem obwodu do kodu usterki.
Jezeli auto bylo bite to standartowo masy z akumulatora na silnik i nadwozie do poprawy.Wiazka silnika do sprawdzenia-pod katem uszkodzen i przelaman-trzeba potarmosic w miejscach gdzie pracuje na zginanie.Komputer sprawdzic czy nie zalany np podczas dezynfekcji klimy.
Tyle na poczatek.