Skrzynia biegów Yaris 1.3

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie. Od niedawna w mojej rodzinie zagościł Yaris 1.3 2001 r., przebieg 190 tys. udokumentowany, wersja japońska. Ale mam mały problem. Coś huczy, a w zasadzie terkocze w momencie gdy silnik ciągnie, czyli dodaję gazu- słychać terkot, puszczam pedał gazu- cisza. Byłem przekonany, że jest to łożysko. Jednak dzisiaj przy wymianie płynów, zlokalizowałem źródło dźwięku. Słychać to ze skrzyni biegów, dokładnie z okolic mechanizmu różnicowego, niezależnie od tego czy ciągnie prawe czy lewe koło. Spuściłem olej- było go 1.3 litra, a ma być 1.9 litra. Wlałem nowy, pojeździłem trochę, niby ciszej ale jednak nadal słychać to terkotanie. Pytanie do Was. Czy tak niski poziom oleju mógł spowodować zniszczenie skrzyni biegów, czy może teraz z czasem to ustanie?

Mógł.

To nie żywy organizm, żeby się coś samo odbudowało

liczyłem na pocieszenie...

Cytat:
2010-12-04 17:46:19, junior_ek pisze:
liczyłem na pocieszenie...

Nie wiem czy Cię to pocieszy ale w moim z kolei na półsprzęgle najczęściej na wstecznym słychać takie dziwne buczenie . Jak sobie przypomne w służbowym Yarku też takie coś miałem... Nic z tym nie robiłem. A może ktoś wię co to może być ?

Miałem dokładnie identyczny problem... zaczęło się od głośnej pracy skrzyni biegów, następnie biegi zaczęły mi same wyskakiwać podczas jazdy na pół sprzęgle. Skrzynia co prawda nie spadła mi na drodze ale zrobiłem tak, że zamówiłem skrzynię w firmie w sosnowcu i na tym moje problemy się skończyły. Za samą skrzynię musisz liczyć co najmniej 600zł - co do wymiany to pewnie coś w okolicach 400zł.

Sprawa z diagnostyką skrzyni praktycznie wygląda tak, że dopóki jej nie zdejmiesz i nie rozkręcisz to nie wiesz które łożysko Ci padło. Podobnie wygląda sprawa kupna innej skrzyni - to praktycznie kupowanie kota w worku w większości przypadków. Mogę Ci na priv polecić tą firmę z Sosnowca. Myślę, że na 90% będą mieli skrzynię do 1.3.

Pozdrawiam

Póki co wstrzymam się z kupnem nowej. Liczę na to, że skrzynia ucichnie. Co do wymiany skrzyni, to w grę wchodzi tylko kupno, bo z przełożeniem nie będzie problemów. Jeżeli objawy nie ustąpią dam znać

Tyle wchodzi do suchej skrzyni,a nigdy wszystkiego nie spuscisz.Jezeli padla to raczej dlatego ze przebieg duzy i olej nie zmieniany.
Olej w skrzyni trzeba zmieniac co 100 tys lub co 200 zmieniac razem ze skrzynia